H νευρικότητα των αγορών μεταφέρθηκε και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με τη Wall Street να κλείνει και αυτή με ήπια αρνητικά πρόσημα, υπό το βάρος κυρίως του τεχνολογικού κλάδου, καθώς άνοιξαν τη βραχύβια εβδομάδα των Ευχαριστιών, με το βλέμμα στα πρώτα σημάδια της κατανάλωσης, η οποία κρίνει εν πολλοίς και την πορεία του πληθωρισμού. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,13% στις 33.700 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,39% στις 3.949 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,09% στις 11.024 μονάδες.

Στο επίκεντρο σήμερα βρέθηκε η μετοχή της Disney, καθώς σημείωσε άνοδο άνω του 7% μετά την ανακοίνωση ότι ο Bob Iger θα επιστρέψει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, με άμεση ισχύ. Η κίνηση αυτή έγινε μετά την επιλογή του διαδόχου του Iger, Bob Chapek, ο οποίος δέχτηκε πυρά για τη διαχείριση της εταιρείας, αφού την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε σχέδια περικοπής του κόστους στην ολοένα και πιο επιβαρυμένη υπηρεσία streaming της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης: Νευρικότητα και πτώση στις ευρωαγορές

Πιέσεις στην Τesla

Στον αντίποδα, οι μετοχές της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla υποχώρησαν περισσότερο από 6%, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούλιο του 2020, εν μέσω ενός ευρύτερου sell off στις μετοχές τεχνολογίας. Η αυτοκινητοβιομηχανία δέχεται πιέσεις από τότε που ο διευθύνων σύμβουλός της, Elon Musk, ανέλαβε το Twitter.

Πάντως, οι επενδυτές προβληματίζονται για τη δύναμη του πρόσφατου ράλι της bear market, το οποίο ξεκίνησε νωρίτερα μέσα στο μήνα με την ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η bear market δεν έχει τελειώσει, τονίζοντας ότι η ταχύτητα της αύξησης των επιτοκίων (και όχι το απόλυτο επίπεδό τους) έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά, καθώς οι επενδυτές είναι πιθανό να εστιάζουν όλο και περισσότερο στην ανάπτυξη και την αδυναμία των κερδών.

Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο Αθηνών: Επικράτησαν στο τέλος οι αγοραστές

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως προσγείωση»

Βέβαια, ο Ed Yardeni της Yardeni Research εκτίμησε ότι το χαμηλό της 12ης Οκτωβρίου ήταν ο πυθμένας και ο S&P 500 θα μπορούσε να ανέλθει κοντά στις 4.300 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους. «Αυτό που κάνει τη μεγάλη διαφορά στην αγορά είναι η ανθεκτικότητα της οικονομίας», είπε. «Όλοι συζητούν αν θα έχουμε μια ήπια ή μια σκληρή προσγείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αλλά δεν υπάρχει καμία απολύτως προσγείωση», ανέφερε.

Με αφορμή πάντως την εορταστική περίοδο και την Ημέρα των Ευχαριστιών, η αγορά θα εστιάσει στις λιανικές πωλήσεις, μετά την αύξηση του Οκτωβρίου. Ήδη σε εταιρικό επίπεδο η Target ανέφερε επιβράδυνση της ζήτησης και η Amazon ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 10.000 υπαλλήλους – αν και η Home Depot και η Walmart ανακοίνωσαν ισχυρά αποτελέσματα.

«Η εποχικότητα έχει πρωταρχική θέση στην ανάλυση της αγοράς και έχει κάποια προβλεπτική δύναμη. Αλλά η δύναμη του οικονομικού κύκλου είναι ισχυρότερη, ανεξάρτητα από την εποχή του έτους», δήλωσε η Liz Young, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων της SoFi. «Με 375 μονάδες βάσης αυξήσεις των επιτοκίων της Fed μέχρι στιγμής, μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων, η άνοδος στον πληθωρισμό και οι τιμές των εμπορευμάτων που εξακολουθούν να αποτελούν μέρος του πληθωρισμού, μπορούμε σχεδόν να συμπεράνουμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος του οικονομικού κύκλου», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street