Οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν μετά από μια ασταθή συνεδρίαση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν πτώση 4,9% μετά από άλμα έως και 13% νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, επτά κράτη μέλη της ΕΕ ασκούν εκ νέου πιέσεις για ένα πιο αποτελεσματικό ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου. Αυτή η είδηση είχε ως αποτέλεσμα να διαγραφεί μέρος των κερδών, τα οποία καταγράφηκαν νωρίτερα όταν διατυπώθηκε ανησυχία για τη ζήτηση μετά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων ότι οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη την περιοχή πρόκειται να πέσουν κατακόρυφα αυτόν τον μήνα μετά από έναν σχετικά ήπιο Νοέμβριο.

Διαβάστε επίσης – Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα – Κύμα ψύχους δοκιμάζει τις αντοχές της Ευρώπης

Η Ευρώπη προσπαθεί να επιτύχει συναίνεση σχετικά με το πώς να αμβλύνει την ενεργειακή της κρίση, η οποία θα μπορούσε να επιδεινωθεί με έναν σκληρό χειμώνα που αφήνει την αγορά εκτεθειμένη σε περαιτέρω συμπιέσεις της προσφοράς. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο βοήθησε στην αναπλήρωση των αποστολών των ρωσικών αγωγών που λείπουν και στην πλήρωση  των δεξαμενών, αλλά τα αποθέματα αρχίζουν να μειώνονται.

Διαβάστε επίσης – Στα 60 δολάρια «κλειδώνει» το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Το «παζάρι» στην Ευρώπη

Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τέσσερις φορές υψηλότερες από το κανονικό για αυτήν την εποχή, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και βλάπτοντας τις οικονομίες. Με λιγότερο από δύο εβδομάδες να απομένουν πριν από τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για να επιδιώξουν μια συμφωνία, χώρες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα πιέζουν για ένα αυστηρότερο ανώτατο όριο τιμών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παροτρύνουν τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν ενέργεια σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τον χειμώνα. Η ήπειρος προσπαθεί επίσης να επιταχύνει την κατασκευή υποδομών για να λάβει περισσότερο LNG, με τη Γερμανία να αναμένεται να έχει έτοιμους τους πρώτους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής αυτόν τον μήνα. Αλλά εάν ένα κρύο πλήξει και την Ασία, ο ανταγωνισμός για φορτία θα μπορούσε να εκτιναχθεί, δυνητικά ανεβάζοντας τις τιμές.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, υποχώρησαν στα 139,26 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά από δύο ημέρες ανόδου. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε επίσης, χάνοντας 6,9%.

Το ολλανδικό αέριο μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 ​​ευρώ το επόμενο έτος και εξακολουθεί να υπάρχει «ανοδική» τάση, δήλωσε την Πέμπτη ο Francisco Blanch, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στην Bank of America Corp. «Τα υπόλοιπα LNG για το 2023 φαίνονται πολύ σφιχτά και οι συνεχιζόμενες επιδοτήσεις της καταναλωτικής και εταιρικής ζήτησης στην ΕΕ υποστηρίζουν τις τιμές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια