«Παράδειγμα προς μίμηση» χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία, η Jefferies, σε έκθεσή της για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, στην οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο πληθωριστικό σοκ.

Ειδικά για την Ελλάδα, αναφέρει ότι «βρίσκεται στην κορυφή και δίνει το παράδειγμα»

«Η Ελλάδα επιβράβευσε την πίστη μας στην οικονομική της ανάκαμψη, καθώς οι αφίξεις τουριστών φέτος κινήθηκαν σε νέα υψηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του θετικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και της κερδοφορίας των εταιρειών» αναφέρει η Jefferies, διατηρώντας την bullish στάση της για τις ελληνικές μετοχές και για το 2023. Ωστόσο επισημαίνει ότι η ισχυρή έκρηξη το 2022 θα επισκιαστεί από μια ρηχή επιβράδυνση (ύφεση) το 2023, καθώς οι ανισορροπίες αυξάνονται.

Διαβάστε επίσης – Jefferies: Γιατί παραμένει «bullish» για την Ελλάδα

Το ελληνικό ονομαστικό ΑΕΠ βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα καθώς η οικονομία «άνοιξε ξανά» στον τουρισμό. Η οικονομική αυτή δυναμική έχει εξασφαλίσει μια εντυπωσιακή άνοδο στις
αναθεωρήσεις κερδών και πωλήσεων για το 2023 και η παραγωγή έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Μεταρρυθμίσεις

«Για να είμαστε δίκαιοι, οι δείκτες εμφανίζονται ρόδινοι με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να αυξάνεται (Σεπτέμβριος, 105,1), τη βιομηχανική παραγωγή να είναι ισχυρή (Αύγουστος, 3,9% ετησίως) και τα ποσοστά χρήσης της παραγωγικής ικανότητας να κινούνται πάνω από την τάση (Αύγουστος, 75,9%). Ωστόσο, ο PMI της μεταποίησης (Οκτώβριος, 49,7) υποδηλώνει την επικείμενη επιβράδυνση με τις νέες παραγγελίες να διολισθαίνουν καθώς οι υψηλότερες τιμές πώλησης μείωσαν τη ζήτηση, ενώ η απασχόληση υποχώρησε περαιτέρω», αναφέρει χαρακτηριστικά η Jefferies.

Υπογραμμίζει επίσης, ότι η απασχόληση υποχώρησε περαιτέρω εν μέσω μιας απότομης μείωσης των καθυστερήσεων εργασίας. «Η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες οικονομίες που καλύπτουμε και έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις« υπογραμμίζει και προσθέτει: Η τελευταία ανασκόπηση διαβούλευσης του ΔΝΤ (Ιούνιος) τόνισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις σημείωσαν πρόοδο σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης, της ιδιωτικοποίησης, της βελτίωσης του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και της επιδιόρθωσης των τραπεζικών ισολογισμών. Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την πρόωρη καταβολή όλης της εκκρεμούς πίστωσης του ΔΝΤ τον Απρίλιο, η οποία τερματίζει την αξιολόγηση μετά τη χρηματοδότηση».

Πράγματι, το ΔΝΤ «επαίνεσε τις αρχές για την ταχεία μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις μεγάλες τράπεζες και για τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν τις εναπομείνασες προκλήσεις για την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας»

Η πρόκληση για το μέλλον

Κοιτάζοντας το μέλλον, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το ενεργειακό σοκ που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει η Jefferies, η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ενεργειακή της μετάβαση με το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα να λειτουργεί πλήρως με «καθαρές» ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για πρώτη φορά στις αρχές αυτού του μήνα.

Επισημαίνει ότι η Ελλάδα ήταν υποστηρικτής του ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου εντός της ΕΕ και των απροσδόκητων κερδών. Μέχρι σήμερα, έχει θεσπίσει πολιτικές που έχουν διαθέσει κεφάλαια για τη μείωση των ενεργειακών φόρων, τις μεταφορές σε ευάλωτες ομάδες και την υποστήριξη των επιχειρήσεων που σχεδιάζεται να ανέλθει σε περίπου 5,7% του ΑΕΠ (10,5 δισ. ευρώ, πηγή: Bruegel).

Οι αγορές

Αναφορικά με τις μετοχές, η Jefferies αναφέρει ότι ενώ η αγορά «κολυμπά σε θετικές αναθεωρήσεις κερδών», έχει αρχίσει να φαίνεται λίγο ακριβή έναντι των ομολόγων. Ομοίως, ορισμένοι από τους μακροοικονομικούς παράγοντες εξακολουθούν να προκαλούν αβεβαιότητα. Παρόλα αυτά διατηρεί την bullish στάση της και για το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία