Πέρασε ένας αιώνας από την καταστροφή της Σμύρνης, με τον τραγικό απολογισμό της Μικρασιατικής Καταστροφής, τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολής και την εγκατάσταση στην Ελλάδα ενός εξαθλιωμένου προσφυγικού κύματος περίπου 1.200.000 ανθρώπων. Ήταν μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη για την Ελλάδα η οποία, ενώ βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση, κλήθηκε να περιθάλψει και να απορροφήσει το μεγάλο αυτό πλήθος προσφύγων.

Οι ξεριζωμένοι προσφυγικοί πληθυσμοί έφεραν μαζί τους πολιτισμό και θέληση για πρόοδο και ανάπτυξη. Ανάμεσά τους νέοι και νέες διεκδίκησαν θέση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, έχοντας ως όραμα την επαγγελματική τους αποκατάσταση και ένα καλύτερο αύριο. Πολύ σύντομα, μετά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, εγγράφονται σε πανεπιστήμια, δημιουργούν φοιτητικούς συλλόγους και αγωνίζονται για την εξασφάλιση των συνθηκών εκείνων που θα τους επέτρεπαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Από τους συλλόγους αυτούς ιδρύεται η Ομοσπονδία Προσφύγων Φοιτητών με βασικό σκοπό τη συντονισμένη δράση για την “εξυπηρέτηση των πνευματικών, ηθικών και οικονομικών αναγκών, την παροχή βοήθειας για τη συνέχιση και αποπεράτωση των πανεπιστημιακών μαθημάτων τους, και την αλληλοβοήθειά τους για την ανακούφιση της μακράς ταλαιπωρίας τους, της σκληρής δοκιμασίας τους και της πενιχρής προσφυγικής ζωής τους”.

Τα αιτήματά τους βρίσκουν ανταπόκριση και τους παρέχεται, μεταξύ άλλων, δωρεάν φοίτηση σε πανεπιστήμια, δωρεάν σίτιση, δωρεάν συγγράμματα και επιδόματα.

Ενδεικτικό του ζήλου του συλλόγου προσφύγων φοιτητών είναι το γεγονός ότι ζήτησαν από τον Κωστή Παλαμά, τότε Γενικό Γραμματέα του Πανεπιστημίου Αθηνών, να συνθέσει τον Φοιτητικό Ύμνο. Εκείνος το έκανε με μεγάλη προθυμία και τους παρέδωσε τον ύμνο σε ένα γαλάζιο χαρτί, με την υπογραφή του.

Οι νέες και οι νέοι φοιτητές προσφυγικής καταγωγής θα αναδειχθούν στη συνέχεια σε λαμπρούς επιστήμονες και θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις τέχνες και τα γράμματα συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας.

Στον μακρύ κατάλογο των φοιτητών με προσφυγική καταγωγή, περιλαμβάνονται και όσοι σπούδασαν στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών. Μετά από έρευνα στο ιστορικό αρχείο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό και τεκμήρια της εποχής, σε μια προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη αυτής της καθοριστικής για τη σύγχρονη ιστορία περιόδου, αλλά και της σημασίας και του ρόλου της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.

Το υλικό που παρατίθεται στη σελίδα https://www.aueb.gr/el/content/enas-aionas-mnimis-apo-tin-katastrofi-kai-ton-xerizomo-sti-lampri-diadromi-kai-tin-proodo αποτελεί ενδεικτικό μέρος του καταλόγου φοιτητών προσφυγικής καταγωγής και βασίζεται στα διαθέσιμα στοιχεία για τη φοίτηση αλλά και τη σταδιοδρομία τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia