Η Παγκόσμια Τράπεζα επιδιώκει να επεκτείνει σημαντικά την ικανότητα δανεισμού της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλων παγκόσμιων κρίσεων και θα διαπραγματευτεί με τους μετόχους πριν από τις συνεδριάσεις του Απριλίου σχετικά με προτάσεις που περιλαμβάνουν αύξηση κεφαλαίου και νέα εργαλεία δανεισμού.

Αυτό προκύπτει από έναν «οδικό χάρτη εξέλιξης» τον οποίο αποκαλύπτει το Reuters.

Το έγγραφο του οδικού χάρτη – που στάλθηκε στις κυβερνήσεις των μετόχων – σηματοδοτεί την έναρξη μιας διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την αλλαγή της αποστολής και των χρηματοοικονομικών πόρων της τράπεζας και την απομάκρυνσή της από ένα μοντέλο δανεισμού για κάθε χώρα και έργο που χρησιμοποιήθηκε από τη δημιουργία της στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τι θα μπορούσε να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση το 2023

Σύμφωνα με το έγγραφο, η διοίκηση της Παγκόσμιας Τράπεζας στοχεύει να έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την αλλαγή της αποστολής, του μοντέλου λειτουργίας και της οικονομικής της ικανότητας έτοιμες προς έγκριση από την κοινή Επιτροπή Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Οκτώβριο.

Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας μάλιστα, ανέφερε ότι το έγγραφο είχε στόχο να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το εύρος, την προσέγγιση και το χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές, με τακτικές ενημερώσεις για τους μετόχους και αποφάσεις αργότερα μέσα στο έτος.

Οι επιλογές

Ο αναπτυξιακός δανειστής θα διερευνήσει επιλογές όπως πιθανή νέα αύξηση κεφαλαίου, αλλαγές στην κεφαλαιακή του δομή για να ξεκλειδώσει περισσότερους δανεισμούς και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως εγγυήσεις για δάνεια από τον ιδιωτικό τομέα και άλλους τρόπους κινητοποίησης περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ζήτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους να ανανεώσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα για να ενισχύσουν τον δανεισμό και να αξιοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που ωφελούν ευρύτερα τον κόσμο, όπως να βοηθήσουν τις χώρες μεσαίου εισοδήματος να απομακρυνθούν από την ενέργεια άνθρακα.

Οι προτάσεις

Η τράπεζα είπε ότι οι προτάσεις που εξετάζονται περιλαμβάνουν υψηλότερα θεσμοθετημένα όρια δανεισμού, χαμηλότερες απαιτήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε δάνειο και χρήση κεφαλαίων που μπορούν να ζητηθούν -χρήματα που έχουν δεσμευτεί αλλά δεν καταβάλλονται από τα μέλη- για δανεισμό.

Οι ειδικοί στην ανάπτυξη λένε ότι αυτή η μετατόπιση θα αύξανε σημαντικά το ποσό του δανεισμού σε σύγκριση με την τρέχουσα κεφαλαιακή διάρθρωση, η οποία χρησιμοποιεί μόνο καταβεβλημένο κεφάλαιο.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος απαιτούν μια τεράστια ενίσχυση της υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας», αναφέρει το σχετικό έγγραφο και προσθέτει: «Για να συνεχίσει η WBG να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και του κλίματος, θα χρειαστεί συντονισμένη προσπάθεια τόσο από τους μετόχους όσο και από τη διοίκηση για την ενίσχυση της χρηματοδοτικής ικανότητας της WBG».

Ανεπαρκής χρηματοδότηση

Το έγγραφο του οδικού χάρτη προειδοποιεί ότι η συσσώρευση δανείων για την κλιματική αλλαγή, την υγειονομική περίθαλψη, την επισιτιστική ασφάλεια και άλλες ανάγκες μπορεί να απαιτήσει αύξηση κεφαλαίου για την ενίσχυση της ικανότητας του βραχίονα δανεισμού μεσαίου εισοδήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (IBRD).

Η αύξηση κεφαλαίου της IBRD 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018 «σχεδιάστηκε για να προετοιμαστεί για μια κρίση μεσαίου μεγέθους τη δεκαετία, και όχι για πολλαπλές, αλληλοκαλυπτόμενες κρίσεις», συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19, του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεων της επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής.

Τα αποθέματα κρίσεων της IBRD πιθανότατα θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τα μέσα του 2023, ανέφερε.

Μια άλλη επιλογή, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, είναι οι χώρες μέτοχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας να αυξάνουν τις περιοδικές συνεισφορές στο ταμείο των δανειστών για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, τη Διεθνή Ένωση Ανάπτυξης (IDA), οι οποίες έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια παρά τις αυξανόμενες ανάγκες.

Ο οδικός χάρτης προσφέρει επίσης τη δυνατότητα δημιουργίας ενός νέου καταπιστευματικού ταμείου δανεισμού με ευνοϊκούς όρους για χώρες μεσαίου εισοδήματος που θα επικεντρώνεται στα παγκόσμια δημόσια αγαθά και θα είναι παρόμοια στη δομή με το IDA, με τακτική αναπλήρωση χρηματοδότησης που θα είναι ξεχωριστή από την κεφαλαιακή δομή της τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή