Πριν από μερικές μέρες επισκεφθήκαμε με τη μικρή μου κόρη τον Νίκο. Ο Νίκος είναι εκπαιδευτής καταδύσεων, αλλά και …κυνηγός φαντασμάτων (!). Ναι καλά διαβάσατε: κυνηγός φαντασμάτων…
Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης να ξεκαθαρίσω πως δεν έχει καμία σχέση με τους κυνηγούς φαντασμάτων -που ενδεχομένως έχετε στο μυαλό σας, όσοι από εσάς έχετε δει την ταινία «Ghostbusters» -οι οποίοι έμπαιναν μέσα σε …στοιχειωμένα σπίτια, εντόπιζαν φαντάσματα, τα παγίδευαν και στη συνέχεια τα απομάκρυναν από αυτά.
Τα …φαντάσματα της θάλασσας…
Ο Νίκος κυνηγάει τα …φαντάσματα της θάλασσας. Ποια είναι αυτά; Είναι τα εγκαταλελειμμένα / σκισμένα/ χαμένα -είτε λόγω λάθος χειρισμών από τους ψαράδες, είτε αλλαγής των καιρικών συνθηκών- δίχτυα στο βυθό της θάλασσας. Τα εντοπίζει, και στη συνέχεια, μεσολαβεί ώστε αυτά τα …φαντάσματα να γίνουν φίλοι μας.
Γίνεται αυτό; Ναι, γίνεται. Ο Νίκος και η ομάδα του στήνουν επιχειρήσεις ανάσυρσης εγκαταλελειμμένων διχτυών σε όλη την Ελλάδα. Τα δίχτυα στη συνέχεια ανακυκλώνονται σε υψηλής ποιότητας νήμα, το οποίο, όπως μού λέει, χρησιμοποιείται για την παραγωγή καινούργιων προϊόντων όπως είναι για παράδειγμα οι κάλτσες.
-«Μελίνα, τί νούμερο κάλτσες φοράς;», ρωτάει την κόρη μου.
-«36».
-Ορίστε ένα δώρο από εμένα. Αυτές οι κάλτσες είναι φτιαγμένες από δίχτυα ψαρέματος.
Άντε τώρα να πείσεις την μικρή πως …φοράει φαντάσματα. Η κατάδυση με σκοπό την ανάσυρση εγκαταλελειμμένων διχτυών λέγεται « Ghost Diving». Και τεχνικοί δύτες σε όλο τον κόσμο οργανώνονται συνεχώς για να ανασύρουν δίχτυα φαντάσματα.
Εξακολουθούν να παραμένουν ενεργά και να προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον…
Τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα δεν είναι απλώς εγκαταλελειμμένα δίχτυα. Είναι δίχτυα που εξακολουθούν να παραμένουν ενεργά και να προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον. Όπως μού εξηγεί, ο Νίκος αν και εγκαταλελειμμένα, εξακολουθούν να εγκλωβίζουν ψάρια τα οποία πεθαίνουν άσκοπα, και επειδή συνήθως «κάθονται» στο βυθό εγκλωβίζουν τα είδη που κινούνται σε αυτόν, όπως είναι για παράδειγμα, τα καβούρια και τα σαλιγκάρια.
-«Πριν από λίγο καιρό ανασύραμε ένα δίχτυ 30 μέτρων το οποίο είχε πάνω του εγκλωβισμένα 7 κολοχτύπες, 10 καβούρια και 30 σαλιγκάρια», μού επισημαίνει ο Νίκος.
Και συμπληρώνει: «Έπειτα είναι και κάτι άλλο: επειδή κατασκευάζονται από πλαστικό και νάιλον αποτελούν μέρος της πλαστικής ρύπανσης που επηρεάζει την τροφική αλυσίδα».
Μια κουρτίνα που σκεπάζει τα πάντα …
Όπως μού αναφέρει ο Νίκος, ο οποίος είναι και τεχνικός δύτης, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γίνεται πόλος έλξης για χιλιάδες δύτες απ’ όλο τον κόσμο που θέλουν να καταδυθούν σε ναυάγια /ενάλια μουσεία. Τα ναυάγια αυτά είναι πλέον επισκέψιμα μετά την πρόσφατη αλλαγή του νομικού πλαισίου.
-Και που είναι το πρόβλημα;
-«Υπάρχουν περιπτώσεις που τέτοιου είδους δίχτυα καλύπτουν μερικώς ή ολικώς τα ναυάγια, οπότε δεν υπάρχει λόγος να ξοδέψει κάποιος λεφτά να έρθει στην Ελλάδα, να καταδυθεί και να μην μπορεί να τα δει , μού τονίζει ο Νίκος.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως τα ναυάγια αποτελούν πόλο έλξης των ψαριών. Αυτό το ξέρουν οι ψαράδες που ρίχνουν κοντά σε αυτά τα δίχτυα τους. Όμως λάθος χειρισμοί ή απότομη αλλαγή των καιρικών συνθηκών έχουν ως αποτέλεσμα τα δίχτυα να πιάνονται στα ναυάγια και να σκίζονται.
Τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα αποτελούν μέρος της πλαστικής ρύπανσης…
Όπως προαναφέρθηκε, τα δίχτυα κατασκευάζονται από νάιλον και πλαστικό. Δυστυχώς, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, το μεγαλύτερο ποσοστό του πλαστικού που απειλεί τη θαλάσσια ζωή βρίσκεται μέσα στο πέλαγος και στους ωκεανούς, ενώ έχει περάσει στη διατροφική αλυσίδα με τη μορφή πλαστικών μικροϊνών που βρίσκονται στο στομάχι των ψαριών και των θαλάσσιων θηλαστικών.
Και σημαντικό μερίδιο στο πρόβλημα με τα πλαστικά στις θάλασσες παίζουν και τα λεγόμενα «δίχτυα-φαντάσματα», τα οποία επί της ουσίας αποτελούν μια ακόμη …ψηφίδα στο «ψηφιδωτό» της πλαστικής ρύπανσης.
Τα πλαστικά πνίγουν τον πλανήτη και απειλούν τη ζωή…
Πλέον είναι σε όλους γνωστό ( θέλω να ελπίζω τουλάχιστον) πως τα πλαστικά, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Είναι μια επικίνδυνη υπόθεση. Με επιπτώσεις τόσο στην υγεία μας όσο και στην υγεία του πλανήτη που κατοικούμε.
Κι αν κάποιοι από εσάς, πιστεύετε ακόμη, πως όλη αυτή η πλαστική ρύπανση δεν σας αφορά, να σας επισημάνω, πως σύμφωνα με έρευνα του WWF, όλοι οι άνθρωποι είμαστε εκτεθειμένοι στην πλαστική ρύπανση. Μάλιστα, εκτιμάται πως κατά μέσο όρο, κάθε ένας από εμάς, καταπίνει χωρίς να το γνωρίζει, ποσότητες πλαστικού με τη μορφή μικροπλαστικών…
Πάμε πάλι στα δίχτυα φαντάσματα. Μετά από τη συζήτηση που είχα με τον Νίκο κατάλαβα δυο πράγματα: 1ον) κάποια από τα απορρίμματα της θάλασσας μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν και 2ον) τα …φαντάσματα της θάλασσας μπορούν να γίνουν φίλοι μας…
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.