Κατά 50% υποχώρησαν τα κέρδη της Wells Fargo το τέταρτο τρίμηνο του 2022, καθώς η τράπεζα επιβαρύνθηκε με περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια αναφορικά με ένα σκάνδαλο ψεύτικων λογαριασμών και αύξησε τα αποθεματικά για ζημίες δανείων για πιθανή οικονομική επιβράδυνση.

Η πρόβλεψη για πιστωτικές ζημίες ήταν 957 εκατ. δολάρια το τρίμηνο, σε σύγκριση με την απελευθέρωση 452 εκατομμυρίων δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.

Wells Fargo: Θα καταβάλει 3,7 δισ. δολάρια για παραβιάσεις του δικαίου καταναλωτών

Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, η πρόβλεψη για πιστωτικές ζημίες το τρίμηνο περιελάμβανε αύξηση 397 εκατομμυρίων δολαρίων για πιστωτικές απώλειες που αντικατοπτρίζουν κυρίως την αύξηση των δανείων, καθώς και ένα λιγότερο ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον.

Αν και οι λειτουργικές ζημίες της Wells Fargo ήταν «μεμονωμένες» και σχετίζονται με αντιδικίες και ρυθμιστικές αρχές και αποκατάσταση πελατών, τα αποτελέσματά της ήταν απογοητευτικά, δήλωσε ο Thomas Hayes, πρόεδρος και διευθύνων μέλος της Great Hill Capital.

«Από τις μεγάλες τράπεζες, η Wells είχε τα χειρότερα αποτελέσματα σήμερα », υπογράμμισε.

Οι τράπεζες συγκεντρώνουν κεφάλαια για τις δύσκολες μέρες που έρχονται καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αποφασίζουν για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.

Τα αυξημένα επιτόκια

Μετά την επιθετική αύξηση των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στα ύψη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed λένε ότι ενθαρρύνονται από την πρόσφατη επιβράδυνση στις θέσεις εργασίας και την αύξηση των μισθών που θα μπορούσαν να μετριάσουν τον πληθωρισμό.

Οι προοπτικές για τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν θολώσει ακόμη περισσότερο από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και τα εξασθενημένα κίνητρα. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού έχει επίσης αμβλύνει τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια και δάνεια αυτοκινήτων, περιορίζοντας έτσι τα έσοδα των τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, η ύφεση που καταγράφεται στις συναλλαγές έχει επιβαρύνει τις επιχειρήσεις επενδυτικής τραπεζικής των τραπεζών, οι οποίες είχαν μια μεγάλη επιτυχία το 2021.

Η Wells Fargo εξακολουθεί να εργάζεται για να περιορίσει τις συνέπειες ενός εξαετούς σκανδάλου σχετικά με τις πρακτικές πωλήσεών της που οδήγησαν σε υψηλά πρόστιμα και ένα ανώτατο όριο περιουσιακών στοιχείων που επέβαλε η Fed στην ικανότητα του δανειστή να επεκτείνει τον ισολογισμό του.

Το σκάνδαλο και τα πρόστιμα

Τον Δεκέμβριο, το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών των ΗΠΑ επέβαλε στη Wells Fargo τη μεγαλύτερη ποινή στην ιστορία του, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για διευθέτηση χρεώσεων για εκτεταμένη κακοδιαχείριση δανείων αυτοκινήτων, στεγαστικών δανείων και τραπεζικών λογαριασμών.

Η τράπεζα είπε ότι η εκτίμησή της για εύλογες πιθανές απώλειες το τέταρτο τρίμηνο είναι περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, από 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το τέταρτο τρίμηνο, η τράπεζα σημείωσε λειτουργικές ζημίες 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονται με δικαστικές διαφορές, αποκατάσταση πελατών και ρυθμιστικά θέματα που σχετίζονται με το σκάνδαλο σχετικά με τις πρακτικές πωλήσεών της.

Ο τέταρτος μεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ ανέφερε κέρδος 67 σεντς ανά μετοχή για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με 1,38 δολάρια ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Charlie Scharf εργάζεται για να διορθώσει τα προβλήματα της τράπεζας αφού ξόδεψε δισεκατομμύρια σε αγωγές και ρυθμιστικά πρόστιμα.

Ως μέρος του σχεδίου ανάκαμψης του, ο Scharf στοχεύει να μειώσει το κόστος, να περιορίσει την τεράστια επιχείρηση στεγαστικών δανείων της Wells Fargo και να επεκτείνει τις δραστηριότητες της επενδυτικής τραπεζικής.

«Ενώ το ρίσκο και το ρυθμιστικό μας έργο δεν ακολουθούσε πάντα μια ευθεία γραμμή και έχουμε περισσότερα να κάνουμε, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο και προχωράμε», είπε ο Scharf.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ