Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για υποχρεώσεις του επόμενου εναμιση μήνα και αφορουν φορολογικές ουρες του 2022. Έως τα τέλη Φεβρουαρίου εκπνέουν οι προθεσμίες για την υποχρεώσεις ιδιοκτητών οχημάτων, φυσικών προσώπων, ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ μέχρι σήμερα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης. Ο λογαριασμός για το ποσό που πρέπει να καταβάλουν συνολικά οι φορολογούμενοι έως τον Φεβρουάριο ανέρχεται σε 8,7 δισ. ευρώ.

Στα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να καταβληθούν οι τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Οι επιχειρήσεις που δεν τήρησαν τους όρους της επιστρεπτέας έως τα τέλη Ιανουαρίου πρέπει να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού.

Απονομή σύνταξης και με χρέη προς τα Ταμεία

Οι φορολογικές δηλώσεις

Επίσης, τον Μάρτιο αναμένεται να ανοίξει το Taxisnet, για τις δηλώσεις του 2022, όπου φόρος θα αποπληρωθεί σε οκτώ δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου έως και τον Φεβρουάριο του 2024.  Οι φορείς και τα λογιστήρια επιχειρήσεων έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα αποστείλουν εκκαθαριστικά αποδοχών και οι τράπεζες τα στοιχεία των συναλλαγών των φορολογουμένων.  Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές πληρωμές πρέπει να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος, με μέγιστο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ. Όσοι δεν κατάφεραν να συλλέξουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο ίσο με το 22% των αποδείξεων που λείπουν.

  • ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ. Έως τις 31 Ιανουαρίου είναι η προθεσμία για την καταβολή της έβδομης δόσης του φόρου εισοδήματος, ενώ η τελευταία δόση είναι στα τέλη Φεβρουαρίου.
  • ΕΝΦΙΑ. Έως τις 31 Ιανουαρίου είναι η προθεσμία για την καταβολή της πληρωμής της ένατης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ενώ η τελευταία δόση θα πληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.
  • ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ. Έως τις 31 Ιανουαρίου οι συνταξιούχοι οφείλουν να πληρώσουν είτε να ρυθμίσουν σε έως 48 δόσεις τον φόρο εισοδήματος για τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν και υπέβαλαν τροποποιητική δήλωση έως τις 31/12/2022.
  • ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ.  Οι επιχειρήσεις που δεν τήρησαν τους όρους της επιστρεπτέας έως τα τέλη Ιανουαρίου πρέπει να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού.
  • ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ. Η δίμηνη παράταση (από την αρχική προθεσμία 31 Δεκεμβρίου) έδωσε ανάσα σε αρκετούς ιδιοκτήτες. Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά σε  όσους, όμως δεν πληρώσουν εγκαίρως τα τέλη κυκλοφορίας, δηλαδή έως 28 Φεβρουαρίου. Η “τιμωρία” για όσους δεν καταβάλλουν τα τέλη είναι η επιβολή προστίμου:  ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ, ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. μηδέν  ευρώ για τέλη κάτω των 30 ευρώ. Ενάμιση μήνα πριν την λήξη της προθεσμίας στα δημόσια ταμεία έχει μπει το 42% περίπου των προσδοκώμενων εσόδων. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία, από τα περίπου 1,1 δισ. ευρώ που υπολογίζει ότι θα εισπράξει συνολικά το Δημόσιο, έχουν ήδη εισπραχθεί περίπου 500 εκατ. Ευρώ.
  • ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ.  Αρκετοί ήταν επίσης οι ιδιοκτήτες οι οποιοι παρέδωσαν πινακίδες, καθώς έως το τέλος Νοεμβρίου 2022 περίπου 130.000 είχαν καταθέσει ψηφιακά τις πινακίδες τους. Είναι ένας αριθμός που παγιώνεται καθώς και το 2021  σε ακινησία είχαν θέσει τα οχήματα τους περίπου 120.000 ιδιοκτήτες. Η προθεσμία έως τα τέλη Φεβρουαρίου ισχύει και για την κατάθεση πινακίδων. Προκειμένου τα οχήματα να τεθούν σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία, θα πρέπει να βρίσκονται σε κυκλοφορία/ακινησία, αντίστοιχα, και οι πινακίδες και τα υπόλοιπα στοιχεία κυκλοφορίας τους να βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών τους.
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ. Ανοιξε, από την ΑΑΔΕ η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα από την οποία τα ζευγάρια που επιθυμούν να κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2022, θα πρέπει να το δηλώσουν έως και τις 28 Φεβρουαρίου. Ακόμη και όσοι υπέβαλαν το 2022 χωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να δηλώσουν και εφέτος ότι ο κάθε σύζυγος θα υποβάλει τη δική του φορολογική δήλωση. Σε περίπτωση που κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει το σχετικό αίτημα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου τότε θα πρέπει να υποβάλουν φέτος κοινή φορολογική δήλωση.  Στις χωριστές δηλώσεις δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης (αυτοκίνητα, κατοικίες κ.α) και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων καθενός από τους συζύγους, καθώς βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά ενώ για τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη δήλωση του άλλου συζύγου.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax