Τα υψηλότερα έξοδα και η πτώση των συναλλαγών επιβάρυναν τα τριμηνιαία αποτελέσματα δύο εκ των κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street, της Goldman Sachs και της Morgan Stanley, με τις μετοχές της πρώτης να βυθίζονται εν μέσω ανησυχιών ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί σύντομα. Τα αποτελέσματα της Morgan Stanley ήταν λιγότερο δυσοίωνα και η μετοχή κέρδισε έδαφος κατά την προ-χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση.

Οι προμήθειες από το τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής της Goldman μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2022 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των νέων εργασιών συρρικνώθηκε σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο, ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της. Την ίδια στιγμή το κόστος αυξήθηκε κατακόρυφα, λόγω των αποζημιώσεων, και η τράπεζα, με έδρα τη Νέα Υόρκη, διέθεσε περισσότερα κεφάλαια για την κάλυψη δανείων που ενδέχεται να αποδειχθούν επισφαλή. Αυτό άφησε τα καθαρά κέρδη να μειωθούν κατά 69% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με πτώση των εσόδων κατά 16%. Η εταιρική ανακοίνωση αποτυπώθηκε και στο ταμπλό με την τιμή της μετοχής να υποχωρεί κατα 3% στην αρχή της συνεδρίασης.

Goldman: Άρχισαν οι μαζικές και «βίαιες» απολύσεις

Όσον αφορά την Morgan Stanley τα καθαρά κέρδη της σημείωσαν πτώση σχεδόν 40% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα λόγω χαμηλότερων εσόδων, καθώς τα έξοδα εκτός τόκων ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο και οι συναλλαγές δεν έπιασαν τις εκτιμήσεις. Ωστόσο, τα συνολικά αποτελέσματα της τράπεζας, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ήταν καλύτερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, με το τομέα της διαχείρισης πλούτου να της δίνει δυνατή ώθηση. H επενδυτική τράπεζα επωφελήθηκε από τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια. Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο που ξεπέρασε το  3,7% στις προ-χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Αύξηση των δαπανών

«Τα αποτελέσματα της Goldman Sachs, που αναμενόταν ευρέως ότι θα ήταν άσχημα, ήταν ακόμη χειρότερα από ό,τι αναμενόταν», δήλωσε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Opimas, Οκτάβιο Μαρέντζι. «Το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι τα λειτουργικά έξοδα εκτινάχθηκαν κατά 11%, ενώ τα έσοδα έπεσαν κατακόρυφα. Αυτό υποδηλώνει έντονα ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες περικοπές δαπανών και απολύσεις».

«Η Morgan Stanley, από την άλλη πλευρά, είχε αποτελέσματα πολύ κοντά στις προσδοκίες, με αδυναμία στην επενδυτική τραπεζική, αλλά σταθερά αλλού», πρόσθεσε.

ΗΠΑ: «Στα μαχαίρια» JPMorgan και Morgan Stanley

Τα στελέχη της Morgan Stanley ευελπιστούν ότι το επιχειρηματικό τους μοντέλο θα αποφύγει να εμπλακεί σε οποιαδήποτε πίεση στην καταναλωτική πίστη, ενώ μια ανάκαμψη των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και της δραστηριότητας στις κεφαλαιαγορές θα ευνοήσει την εταιρεία.

«Είδαμε ένα υγιές ξεκίνημα », δήλωσε σε συνέντευξή της η επικεφαλής της οικονομικής διεύθυνσης, Σάρον Γεσιάγα. «Πολλά εξαρτώνται από τις οικονομικές προοπτικές και από το αν έχουμε δει μια κορύφωση του πληθωρισμού και μια στροφή της νομισματικής πολιτική».

Απολύσεις

Η Μorgan Stanley, λαμβάνοντας υπόψιν την αύξηση του κόστους, ξεκίνησε το Δεκέμβριο, ένα νέο κύκλο απολύσεων που αφορούσε περίπου 1.600 υπαλλήλους, δηλαδή περίπου το 2% του συνολικού της εργατικού δυναμικού. Αν και η κίνηση αυτή ήταν πιο ήπια από την αντίστοιχη της  Goldman, αποτελεί όμως ένδειξη για το πόσο επιφυλακτική είναι η επενδυτική τράπεζα για την πορεία της Wall Street, καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα της ύφεσης πάνω από την αμερικανική οικονομία.

Η Goldman αύξησε τις  δαπάνες για την πληρωμή αποζημιώσεων κατά 16% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι διευθυντές θα πρέπει να παραδώσουν ένα «σκληρό μήνυμα» για τα μπόνους στους τραπεζίτες και τους traders της τράπεζας αυτή την εβδομάδα.

Ο γίγαντας της επενδυτικής τραπεζικής έχει επίσης ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια στη λιανική τραπεζική, η οποία περιλαμβάνει την Apple Card και την πλατφόρμα ειδικού δανεισμού GreenSky.Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό η τράπεζα έχει καταγράψει ζημίες προ φόρων ύψους 3,8 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή