Η Μαδρίτη είναι ανοιχτή στο να παράσχει στην Ουκρανία γερμανικής κατασκευής τανκς τύπου Leopard 2 δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας της Ισπανίας, αφότου η Γερμανία συμφώνησε να στείλει άρματα μάχης και δήλωσε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο.

Η υπουργός Άμυνας της χώρας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων EFE ότι η Μαδρίτη θα ενεργήσει σε συντονισμό με τους δυτικούς συμμάχους της για να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας.

Γερμανία: Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία

«Έτοιμοι να συμβάλουμε»

«Η Ισπανία είναι πρόθυμη, στο πλαίσιο αυτού του συντονισμού να συνεργαστεί με τους συμμάχους μας για να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής των Leopards, της εκπαίδευσης στη χρήση αυτών των αρμάτων και επίσης να βοηθήσει στη συντήρησή τους», δήλωσε η ίδια.

Η Ισπανία διαθέτει 108 άρματα μάχης 2A4, σύμφωνα με τον ερευνητή ασφάλειας και άμυνας Felix Arteaga της δεξαμενής σκέψης Elcano. Το 2A4 είναι ένα παλαιότερο μοντέλο που διαθέτουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τα ουκρανικά πληρώματα τεθωρακισμένων μπορούν να εκπαιδευτούν εύκολα σε αυτά.

Στην Αφρική

Περίπου τα μισά από τα άρματα μάχης της Ισπανίας βρίσκονται στους βορειοαφρικανικούς θύλακές της, τη Θέουτα και τη Μελίλια, και 53 βρίσκονται παροπλισμένα στη Σαραγόσα και θα πρέπει να επανεξοπλιστούν, δήλωσε η Arteaga.

Μια πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε ότι η Ισπανία είχε ήδη αξιολογήσει τις ανάγκες αναβάθμισης, ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Ουκρανία συμφώνησαν με το κόστος, το οποίο θα καταβληθεί από ένα ειδικό ταμείο, και εκτίμησε ότι τα άρματα μάχης θα μπορούσαν να είναι επιχειρησιακά έτοιμα μέσα σε δύο μήνες.

Ορισμένα είναι σε χειρότερη κατάσταση από τα άλλα, αφού έχουν χρησιμοποιηθεί για ανταλλακτικά, πρόσθεσε η πηγή.

Η μεταφορά

Τα τανκς θα μεταφερθούν οδικώς σε όλη την Ευρώπη σε φορτηγά με επίπεδη καρότσα, σε ένα ταξίδι που θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα, είπε η πηγή.

Στα τέλη του 2022, η Ισπανία παρέδωσε το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πακέτο αμυντικού υλικού για την Ουκρανία, στέλνοντας στον κόμβο εφοδιασμού στην Πολωνία βαρέα όπλα, πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς και αντιαρματικά.

Η Ισπανία έχει στείλει τέσσερα αντιαεροπορικά συστήματα HAWK αμερικανικής κατασκευής και έχει δεσμευτεί να στείλει άλλα δύο. Προσφέρει επίσης ιατρική περίθαλψη σε τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες και εκπαίδευση σε θέματα αεράμυνας στην αεροπορική της βάση στο Τολέδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση