Βεβαιωμένες οφειλές προς την εφορία από το e-banking με ενημέρωση του λογαριασμού τους στην ΑΑΔΕ εντός 5 λεπτών από την εκτέλεση της συναλλαγής, θα μπορούν να πληρώνουν από τον ερχόμενο Απρίλιο πολίτες και επιχειρήσεις.

Πρόκειται για ένα νέο κανάλι άμεσων πληρωμών προς το Δημόσιο που ενεργοποιείται μετά την ένταξη της Τράπεζας της Ελλάδος στο πανευρωπαϊκό σύστημα «ΤΑRGET Instant Payment Settlement (TIPS)».

Ξεκινούν οι άμεσες πληρωμές προς το δημόσιο – Τα οφέλη για τους πολίτες

Η νέα υπηρεσία

Το TIPS είναι μία υπηρεσία, σχεδιασμένη από το Ευρωσύστημα, που επιτρέπει σε πιστωτικά ιδρύματα και παρόχους υπηρεσιών πληρωμών να προσφέρουν τη δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο, όλο το 24ωρο και κάθε ημέρα του έτους.

Μέσω της υποδομής της είναι σήμερα δυνατή η αποστολή εμβασμάτων σε όλες τις συμμετέχουσες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των περισσότερων ελληνικών, στη στιγμή.

Με την ένταξή της λοιπόν στην υπηρεσία, η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να δέχεται για λογαριασμό του Δημοσίου άμεσες πληρωμές από τους πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων που μετέχουν στο TIPS.

Στην πράξη, οι φορολογούμενοι θα εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους μέσα από το περιβάλλον του e-banking ή του mobile banking και τα χρήματα θα φτάνουν στους λογαριασμούς των δημόσιων φορέων χωρίς καμία χρονική καθυστέρηση, οποιαδήποτε ημέρα ή ώρα δίνεται η σχετική εντολή.

Αυτό έχει εφαρμογή τόσο στις συναλλαγές που αφορούν πληρωμές προς την εφορία, όσο και στις μεταφορές χρημάτων σε κρατικούς φορείς που τηρούν το λογαριασμό τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρεμιέρα

Χθες η νέα υπηρεσία της εγχώριας νομισματικής αρχής έκανε πρεμιέρα και οι πρώτες 80 πληρωμές είναι γεγονός. Η συντριπτική πλειονότητα προήλθε από τράπεζες του εξωτερικού και αφορούσε πληρωμές προς τον οργανισμό που αναγνωρίζει ξένα πτυχία στην Ελλάδα (ΔΟΑΤΑΠ).

Κάποιες λίγες πληρωμές προήλθαν από εγχώριο συστημικό όμιλο, που πρόλαβε να ανοίξει τη σχετική λειτουργικότητα στις ηλεκτρονικές του υπηρεσίες.

Πάντως, προς το παρόν δεν είναι δυνατή η πληρωμή των δημοφιλών φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Η ΑΑΔΕ εκτιμά ότι μέχρι τον Απρίλιο το σύστημα θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει και για αυτούς. Στόχος της ανεξάρτητης αρχής είναι μετά την πληρωμή μέσω e-banking ο λογαριασμός του φορολογούμενου στο myaade να ενημερώνεται για την τακτοποίηση της οφειλής εντός 5 λεπτών.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η νέα υπηρεσία απλοποιεί και ελαχιστοποιεί το χρόνο διεκπεραίωσης των συναλλαγών με το Δημόσιο, εγχώρια και διασυνοριακά.

Η χρήση της θα συμβάλει στη σημαντική εξοικονόμηση πόρων και διοικητικού βάρους για όλους τους εμπλεκόμενους (καταναλωτές, επιχειρήσεις, Δημόσια Διοίκηση, παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, συστήματα πληρωμών).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax