Στην αναγέννηση της αγοράς των προθεσμιακών καταθέσεων μετά από μία τριετία σημαντικής αποκλιμάκωσης των μεγεθών της, οδηγούν οι τελευταίες αυξήσεις επιτοκίων από τις τράπεζες. 

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες αναπροσαρμογές που εφαρμόζονται από την έναρξη του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη τον περασμένο Ιούλιο, φτάνοντας έως και τις 100 μονάδες βάσης στους συστημικούς ομίλους. 

Τράπεζες: Aποταμιευτικές λύσεις για όλα τα πορτοφόλια

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από την περασμένη εβδομάδα οι ερωτήσεις από ενδιαφερόμενους στα καταστήματα και στα τηλεφωνικά κέντρα των τραπεζών έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί στην ενίσχυση των υπολοίπων της κατηγορίας το Φεβρουάριο. 

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο οι τοποθετήσεις σε λογαριασμούς προθεσμίας αυξήθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ, σπάζοντας ένα σερί αρνητικών μηνιαίων μεταβολών διάρκειας 3,5 ετών, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και τον Ιανουάριο. 

Έρχεται μεγάλη άνοδος

Τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν πως οι νέες αποδόσεις αποτελούν μαγνήτη για τους καταθέτες με συντηρητικό προφίλ. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους τα χρήματα σε προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 40 δισ. ευρώ από 25 δισ. ευρώ περίπου σήμερα. 

Κι αυτό διότι υπάρχει αποταμιευτικό κοινό που δεν θέλει να αναλάβει το οποιοδήποτε ρίσκο για το αρχικό κεφάλαιο και διατηρεί σήμερα χρήματα σε άτοκους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης. 

Με τις τρέχουσες αποδόσεις μπορεί να εξασφαλίσει ένα σίγουρο και τακτικό εισόδημα για έως και 2 χρόνια. 

Αναλυτικότερα, τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων προγραμμάτων που λάνσαραν οι τράπεζες τις τελευταίες ημέρες είναι τα εξής: 

– Ενιαία επιτόκια δίχως κλίμακες προς όφελος των μικροκαταθετών 

– Διάρκειες που φτάνουν έως και τους 24 μήνες 

– Εξασφάλιση τακτικού εισοδήματος, καθώς οι τόκοι καταβάλλονται ανά μήνα ή τρίμηνο 

– Επιτόκια αυξανόμενα ανά περίοδο εκτοκισμού, τα οποία φτάνουν έως και το 3% 

– Παροχή του δικαιώματος πρόωρης ανάληψης των χρημάτων την ημέρα καταβολής των τόκων 

Η εναλλακτική των ομολογιακών Α/Κ 

Πέραν των προθεσμιακών καταθέσεων, υψηλή ζήτηση καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και για τα νέου τύπου ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, που προσφέρουν ετήσια καταβολή μερίσματος. 

Συγκεκριμένα: 

– Το Alpha Taget Maturity 2028 της Alpha Bank συγκέντρωσε μέσα σε ένα μήνα περισσότερα από 360 εκατ. ευρώ 

– Το Eurobank Target Maturity III από τις 25 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν οι εγγραφές μέχρι και την περασμένη Δευτέρα εμφάνιζε καθαρές εισροές της τάξης των 120 εκατ. ευρώ. Η διάθεσή του συνεχίζεται έως και τις 17 Μαρτίου 

– Το Πειραιώς Α/Κ Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 2028 μέσα σε μόλις μία εβδομάδα έχει συγκεντρώσει 180 εκατ. ευρώ. Το προϊόν θα διατίθεται έως και τις 28/2 

– Η Εθνική Τράπεζα θα διαθέτει από τις 17/2 το  Α/Κ ΔΗΛΟΣ EXTRA INCOME ΙΙ 5ετές 

Τα συγκεκριμένα αμοιβαία κεφάλαια συστήνονται από τους συμβούλους επενδύσεων λόγω των υψηλών αποδόσεων που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά ομολόγων.  

Επενδύουν σε τίτλους με διάρκεια περίπου ίδια με την ημερομηνία λήξης του αμοιβαίου, οι οποίοι διακρατούνται μέχρι την πλήρη αποπληρωμή τους. ΄ 

Με τον τρόπο αυτόν ο επενδυτής κλειδώνει ελκυστικές μεσοπρόθεσμες αποδόσεις, οι οποίες με τα σημερινά δεδομένα διαμορφώνονται τουλάχιστον σε 3% ετησίως. 

Το ρίσκο τους σχετίζεται με τη φερεγγυότητα των εκδοτών των ομολόγων. Ο κίνδυνος όμως περιορίζεται λόγω της διασποράς του χαρτοφυλακίου. Αν δεν υπάρξουν πολλαπλές πτωχεύσεις τα επόμενα χρόνια, το συνολικό κέρδος μπορεί να διαμορφωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.  

Επιπλέον, εφόσον επαληθευτεί η πρόβλεψη ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα αρχίσουν να υποχωρούν από το 2024, δημιουργείται η προοπτική επίτευξης και κεφαλαιακών κερδών. Σε ένα καλό σενάριο η μέση ετήσια απόδοση μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και διψήφιο ποσοστό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις