
Ο νεαρός ενδιαφερόταν για εκείνη την όμορφη κοπέλα. Όμως φοβόταν ότι θα τον απορρίψει και ποτέ δεν της εξέφρασε τα συναισθήματά του. Αυτή ήταν έτοιμη να ανταποκριθεί. Απλώς κουράστηκε να περιμένει. (Η ιστορία θα μπορούσε να είναι γραμμένη και αντίστροφα…)
Ο πωλητής είχε πάντα στο μυαλό του την προσέγγιση εκείνης της εξαιρετικής επιχείρησης. Πίστευε ότι θα ήταν ιδανικός πελάτης. Όμως θεωρούσε ότι δε θα δεχόταν να ακούσουν την πρότασή του. Και δεν την προσέγγισε ποτέ. Την κέρδισε ο ανταγωνιστής.
Ο καινούργιος εργαζόμενος είναι ενθουσιασμένος με τον τρόπο διοίκησης του προϊσταμένου του. Διστάζει να του εκφράσει τον θαυμασμό του, γιατί φοβάται ότι θα θεωρηθεί κολακεία. Ξεχνά όμως ότι και οι προϊστάμενοι είναι … άνθρωποι, και χρειάζονται την επιβράβευση ιδιαίτερα από τους υφισταμένους τους, όταν αυτή είναι ειλικρινής και ανιδιοτελής.
Η αμφιβολία
Το κοινό σημείο στις παραπάνω περιπτώσεις είναι η αμφιταλάντευση. Η αμφιβολία για το πώς θα ερμηνευθεί η ενέργειά μας. Είναι οι αρνητικές σκέψεις των πιθανών -συνήθως φανταστικών- συνεπειών. Της «καταστροφής» που θα συμβεί αν κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει. Μιας καταστροφής που ποτέ δεν έρχεται. Και το μόνο που έρχεται είναι η αδράνεια. Και η αβελτηρία. Και οι συνακόλουθες χαμένες ευκαιρίες. Να εφαρμόσεις αυτό που σχεδιάζεις. Να πετύχεις αυτό που θέλεις. Να κερδίσεις αυτό που δικαιούσαι.
Όταν ολοκληρώνουμε ένα δύσκολο έργο, βλέπουμε ότι ήταν μια πρόκληση, όχι όμως ακαταμάχητη, όπως το φανταζόμαστε πριν καταπιαστούμε με αυτό. Και ήταν αυτός ο φανταστικός μας φόβος που μας έκανε να αναβάλλουμε διαρκώς την έναρξή του.
Η λύση
Η λύση είναι απλή -αν και τα απλά πολλές φορές τα κάνουμε δύσκολα. Για να ξεπεράσουμε την αναποφασιστικότητα και την αδράνειά μας, ας σκεφτούμε:
● Τι είναι αυτό που φοβόμαστε και μας κρατά πίσω
● Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αν οι φόβοι μας βγουν αληθινοί
● Σε αυτή την περίπτωση θα έλθει το τέλος του κόσμου;
● Μήπως υπεραναλύουμε το θέμα, και φανταζόμαστε ανέφικτες καταστάσεις;
● Σε αντιδιαστολή, αν οι φόβοι αυτοί δεν επαληθευτούν, ποιά θα είναι τα οφέλη για εμάς και τους άλλους;
Στις περισσότερες, αν όχι όλες τις περιπτώσεις, οι επιφυλάξεις μας είναι ανεδαφικές, απίθανες και πάντως όχι καταστροφικές. Και βεβαίως τα οφέλη από την ενεργοποίησή μας είναι αδιαμφισβήτητα.
Άρα, η λύση στην αμφιβολία, είναι η δράση!
Ο Σταμάτης Παππάς, MEng/MBA, είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων


Latest News

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα