Στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Γεραπετρίτης: Επιθεώρηση σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα και Τρίτη

Την Τρίτη, ο υπουργός Επικρατείας θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, για επιτόπια επιθεώρηση συγκοινωνιακών υποδομών.

Στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης ο κ. Γεραπετρίτης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα προς τη σταδιακή επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου. Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται να δοθεί εντολή για διπλές βάρδιες του προσωπικού αλλά και να γίνει προσπάθεια ώστε αυτή τη φορά να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας από την Alstom, καθώς η προθεσμία λήγει τον Σεπτέμβριο.

Κατά πληροφορίες του in.gr, εξετάζεται η επιλογή να λειτουργεί η γραμμή για τις εμπορικές αμαξοστοιχίες, αλλά να μπει «stop» στα δρομολόγια των επιβατικών και οι επιβάτες να μετακινούνται με λεωφορεία. Το δεύτερο σημείο παρεμβάσεων αφορά ευρύτερες εξαγγελίες για πρωτοβουλίες (περισσότερο θεσμικές) αναβάθμισης του σιδηροδρομικού τοπίου.

Η «συγγνώμη» Μητσοτάκη

Το πρωί της Κυριακής, ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στα social media ζήτησε «συγγνώμη» από τους συγγενείς των θυμάτων. Συγκεκριμένα, έγραψε: «Ως πρωθυπουργός, οφείλω σε όλους, αλλά πάνω από όλα στους συγγενείς των θυμάτων, μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια. Γιατί, πράγματι, στην Ελλάδα του 2023, δεν γίνεται δυο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς».

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε ότι «θα ζητήσω αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από φίλες χώρες τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία, ώστε να αποκτήσουμε, επιτέλους, σύγχρονα τρένα. Και θα αγωνιστώ για να έχουμε πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση προκειμένου να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί γρήγορα το υφιστάμενο δίκτυο». Επίσης, ότι θα προτείνει σε όλα τα κόμματα «να δεσμευτούμε από τώρα ότι, στην επόμενη Βουλή, θα συσταθεί Ειδική Επιτροπή που θα διερευνήσει την πονεμένη ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων όλη την τελευταία εικοσαετία. Όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια πρέπει να τα κάνουμε τώρα και γρήγορα».

Η ΚΥΑ για τη δημόσια δαπάνη

Στο μεταξύ, σήμερα θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία «το ποσό της δημόσιας δαπάνης για κάθε κηδεία θυμάτων φυσικών καταστροφών ή δυστυχημάτων ορίζεται σε 3.500 ευρώ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα