Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θεωρείται από τους πιο «ανδροκρατούμενους» όπως έδειξαν οι πρόσφατες μελέτες που δημοσιοποιήθηκαν με αφορμή τη χθεσινή Ημέρα της Γυναίκας. Στις επιχειρήσεις του εν λόγω κλάδου τα ποσοστά των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες ή ανώτατες θέσεις είναι από τα χαμηλότερα εν συγκρίσει με κλάδους όπως των μέσων ενημέρωσης, της διαφήμισης, ή των τμημάτων προσωπικού στις εταιρείες.

Μπορεί τα ποσοστά των γυναικών να παρουσιάζουν μια μικρή βελτίωση το 2022 σε σχέση με το 2021, εντούτοις το φυλετικό χάσμα στις επιχειρήσεις απέχει ακόμη πολύ προκειμένου να εξαλειφθεί. Αναφορικά με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, υπάρχει ένα κομμάτι του που όχι μόνο δεν παρουσίασε βελτίωση στην Ευρώπη ως προς τη φυλετική ισότητα, αντίθετα η εικόνα του είναι αποκαρδιωτική.

Πάουελ: Το φυλετικό και εκπαιδευτικό χάσμα σκιάζει την ανάκαμψη

Ο λόγος για την ευρωπαϊκή αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), στην οποία εν προκειμένω όχι μόνο το ποσοστό των γυναικών στις ανώτερες θέσεις δεν αυξήθηκε αλλά στη χρονιά που διανύουμε έχει υποδιπλασιασθεί σε σχέση με το 2021.

Βάσει των ευρημάτων της έκθεσης που συνέταξε η εταιρεία παροχής δεδομένων, Preqin, το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν ρόλους εταίρων στα hedge funds στην Ευρώπη έχει μειωθεί σε μόλις 8% το 2023 από 17,4% το 2021. Το 2022, το ποσοστό αυτό είχε κινηθεί πάλι υποχωρητικά σε σχέση με το 2021 διαμορφούμενο στο 13%.

Κληθείσα να σχολιάσει την έκθεση, η Μέγκαν Τομπάιας Νίιλι, πρώην αναλύτρια για τα hedge funds, ακαδημαϊκός και συγγραφέας του βιβλίου «Hedged Out: Inequality and Insecurity on Wall Street», δήλωσε στο Reuters ότι η εν λόγω αγορά κάνει βήματα πίσω και γυρνάει στις παλιές συνήθειες ελέω της πανδημίας και των αναταράξεων στις αγορές.

«Όταν κάνει την εμφάνισή της οποιαδήποτε αίσθηση αστάθειας, οι άνθρωποι τείνουν να στηρίζονται περισσότερο στο στενό τους περιβάλλον. Σε περιόδους αβεβαιότητας, οι άνθρωποι συναλλάσσονται περισσότερο με εκείνους που τους μοιάζουν. Οι άντρες θα κάνουν δουλείες με τους άνδρες, τα δίκτυα διαχωρίζονται φυλετικά και με όρους εθνικότητας», σημειώνει.

Πτωτική ήταν η τάση στην αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου και σε άλλες περιοχές. Στη Βόρεια Αμερική το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερους ρόλους έπεσε στο 16,3% φέτος από 18,8% το 2021 και στο 18,9% το 2023 από 21,2% στην Ασία.

Από τις 10 χώρες με το υψηλότερο ποσοστό γυναικών που κατέχουν ανώτερες θέσεις σε hedge funds, το Χονγκ Κονγκ έρχεται πρώτο με 17,3%, ενώ η Βραζιλία έχει το χαμηλότερο ποσοστό, με 7%.

Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην πέμπτη θέση, με 12,9%, πίσω από το Χονγκ Κονγκ, τις Βερμούδες, τη Γαλλία και τον Καναδά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου το 12% των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι γυναίκες.

«Όταν οι γυναίκες στην αγορά έχουν την ίδια κοινωνική συμπεριφορά με τους άνδρες και ενεργούν επιθετικά (και αυτό είναι κάτι για το οποίο αισθάνονται περήφανοι), βιώνουν την απόρριψη», υπογραμμίζει η Μέγκαν Τομπάιας Νίιλι. Παράλληλα, προσθέτει ότι μία από τις προκαταλήψεις την οποία αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και οι έγχρωμοι που απασχολούνται στον κλάδο, είναι ότι θεωρούνται πιο ριψοκίνδυνοι από τους λευκούς άνδρες ομολόγους τους.

Φέτος, οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν μόλις το 21,3% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που εργάζονται σε όλα τα πεδία των εναλλακτικών επενδύσεων, ο οποίος περιλαμβάνει τα ιδιωτικά κεφάλαια, τα επιχειρηματικά κεφάλαια, το ιδιωτικό χρέος, τα ακίνητα, τις υποδομές και τους φυσικούς πόρους, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή