Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Φεβρουάριο, καθώς διαμορφώθηκε στο 1%, έναντι 2,1% τον Ιανουάριο, το χαμηλότερο εδώ και έναν χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

Ολλανδία: Συντάσσεται με τις ΗΠΑ στους περιορισμούς εξαγωγής τεχνολογίας για τσιπ προς την Κίνα

Οι τιμές παραγωγού συνέχισαν επίσης να μειώνονται, κατά –1,4%, υποδεικνύοντας χαμηλή ζήτηση και μειεμώνα περιθώρια κέρδους.

Αν και η υποχώρηση του πληθωρισμού ήταν αναμενόμενη, αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπαν οικονομολόγοι ερωτηθέντες σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg: ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα κυμαινόταν περί το 1,9%.

Από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας η πτώση του πληθωρισμού αποδίδεται στη συνηθισμένη μείωση της κατανάλωσης μετά τις γιορτές του νέου έτους στην Κίνα.

Η εκπρόσωπος της στατιστικής υπηρεσίας υπογράμμισε ότι η βάση σύγκρισης ήταν υψηλότερη από την περασμένη χρονιά, όταν το νέο σεληνιακό έτος έπεσε Φεβρουάριο, κάτι που θολώνει τη σύγκριση του 2022 και του 2023.

Οι τιμές των τροφίμων στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 2,6% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση.

Παρά την ανάφλεξη σε παγκόσμια κλίμακα των τιμών των πρώτων υλών και των προϊόντων διατροφής, η Κίνα συγκριτικά μένει αλώβητη από αυτές, όπως και από τον οικονομικό αντίκτυπο της εισβολής του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία, γράφει το εικδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας Xinhua.

Η κινεζική οικονομία ωστόσο επλήγη το 2022 από τα lockdowns και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικής Covid, που εντέλει ήρθησαν στις αρχές του Δεκεμβρίου, οδηγώντας σε προοδευτική αποκατάσταση της κατανάλωσης και της δραστηριότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή