Την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ είναι τεταμένες μετά την εισχώρηση του κινεζικού αερόστατου στον αμερικανικό εναέριο χώρο, ο πρόεδρος της πρώτης προχωράει σε μια ριζοσπαστική κίνηση. Αναθεωρεί ριζικά τη γραφειοκρατία στην ασιατική χώρα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο ο Σι Τζιπίνγκ να καταστήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο πιο ευέλικτη και πιο ανθεκτική. Αυτό θεωρεί ότι είναι το αντίδοτο στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να εμποδίσει το Πεκίνο να αποκτήσει πρόσβαση στην προηγμένη τεχνολογία.

Τεντώνουν το σχοινί: Η Κίνα απειλεί τις ΗΠΑ με πολεμική σύγκρουση

Χθες Τρίτη είδε το φως της δημοσιότητας το σχέδιο για τη μείωση της γραφειοκρατίας στην Κίνα η οποία είναι μια χρόνια πάθηση στη χώρα. Το σχέδιο περιλαμβάνει μια πιο ενισχυμένη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος η αξία του οποίου φθάνει τα 60 τρισ. δολάρια, τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας για την διαχείριση των δεδομένων και την αναδιάρθρωση του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας. Ο στόχος είναι να «κατανεμηθούν καλύτερα οι πόροι για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις σε βασικές και σημαντικές τεχνολογίες και να προχωρήσουμε ταχύτερα προς τη μεγαλύτερη αυτοδυναμία, την επιστήμη και την τεχνολογία», όπως αναφέρει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Περικοπές στους δημόσιους υπαλλήλους

Το Πεκίνο προτίθεται να μειώσει τις θέσεις εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες κατά 5%. Ωστόσο οι θέσεις αυτές θα αναδιανεμηθούν σε στρατηγικά σημαντικούς τομείς, σύμφωνα με το έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα στη διάρκεια της ετήσιας νομοθετικής συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου. Στο έγγραφο δεν γίνεται καμία αναφορά για τον συνολικό αριθμό θέσεων εργασίας που θα επηρεασθούν από το προαναφερθέν μέτρο, καθώς οι θέσεις εργασίας είναι ένα ευαίσθητο θέμα στη χώρα.

Ο Σι έχει καταστήσει τη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής κυβέρνησης ένα από τα χαρακτηριστικά της θητείας του στην εξουσία. Το ποσοστό των περικοπών στις θέσεις εργασίας είναι το μεγαλύτερο από το 1998, όταν η κεντρική κυβέρνηση και οι κρατικές επιχειρήσεις αναδιοργανώθηκαν.

Το σχέδιο για περικοπές στις θέσεις εργασίας πυροδότησε μια συζήτηση στο κινεζικό μέσο δικτύωσης Weibo που είναι παρόμοιο με το Twitter, με ορισμένους χρήστες να αναρωτιούνται εάν οι ευρέως πολυπόθητες θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων δεν θεωρούνται πλέον ασφαλής για μακροπρόθεσμη απασχόληση. Από την άλλη υπάρχουν χρήστες που χαιρετίζουν την κίνηση, λέγοντας ότι οι τοπικές κυβερνητικές υπηρεσίες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Οι προκλήσεις της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

Η κίνηση έρχεται καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν διαρκώς εντείνοντας τους ελέγχους στις εξαγωγές, εφαρμόζοντας κυρώσεις και άλλα τιμωρητικά μέτρα προκειμένου να εμποδίσουν την Κίνα να αποκτήσει τεχνολογία που θα μπορούσε να της δώσει οικονομικό και στρατιωτικό πλεονέκτημα, ιδιαίτερα στους ημιαγωγούς και την τεχνητή νοημοσύνη. Η Κίνα αντιμετωπίζει επίσης μια σειρά από εγχώριες οικονομικές προκλήσεις, με τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ αυτή την εβδομάδα να επισημαίνει το χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα προβλήματα στον κλάδο των ακινήτων ως βασικές απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή

Ένα από τα κύρια σημεία της αναθεώρησης είναι η δημιουργία μιας διευρυμένης εθνικής χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής που θα αφαιρεί ορισμένα καθήκοντα από την κεντρική τράπεζα. Σηματοδοτεί την τελευταία εξέλιξη σε μια δεκαετή προσπάθεια για ενοποίηση -ή τουλάχιστον μεγαλύτερη συνεργασία- μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών της Κίνας και έπεται της προηγούμενης συγχώνευσης των τραπεζικών και ασφαλιστικών εποπτικών αρχών.

Η Ρυθμιστική Επιτροπή Τραπεζών και Ασφαλίσεων της Κίνας θα πάψει να υφίσταται μετά την αναθεώρηση, ενώ η Ρυθμιστική Επιτροπή Κινητών Αξιών θα μεγαλώσει ώστε να γίνει κυβερνητικός οργανισμός που θα αναφέρεται απευθείας στο Κρατικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το σχέδιο. Οι κινήσεις στοχεύουν στην «λύση των μακροχρόνιων συγκρούσεων και ζητημάτων στον οικονομικό κλάδο», αναφέρεται στο σχέδιο.

Υπηρεσία Δεδομένων

Η Κίνα συστήνει επίσης μια εθνική υπηρεσία για την αστυνόμευση και την προστασία των δεδομένων. Ο νέος οργανισμός θα μπορούσε να βοηθήσει το Πεκίνο να έχει την εποπτεία των πολύτιμων πληροφοριών που συγκεντρώνονται από τμήματα της οικονομίας, όπως φερειπείν από τη βιομηχανία του διαδικτύου. Μια βιομηχανία η οποία έγινε στόχος των ρυθμιστικών αρχών οι οποίες θέλησαν να περιορίσουν την ισχύ των τεχνολογικών εταιρειών, με αποτέλεσμα να υποστούν απώλειες δεκάδων δισ. δολαρίων στη χρηματιστηριακή τους αξία.

«Οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια έχουν φέρει το ζήτημα της προστασίας των δεδομένων στο προσκήνιο, και στις δύο πλευρές», επισημαίνουν οι Τίφανι Ταμ και Ρόμπερτ Λέα, αναλυτές του Bloomberg Intelligence. «Ενώ υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες, το θέμα πολιτικοποιείται ολοένα και περισσότερο».

Οι ΗΠΑ έχουν τοποθετήσει αναμφισβήτητα στη μαύρη λίστα όλες τις πιο προηγμένες τεχνολογικές εταιρείες και τα ερευνητικά ινστιτούτα της Κίνας σε διάφορους τομείς, από τους ημιαγωγούς και τους υπερυπολογιστές έως το περιβάλλον cloud και την εξόρυξη δεδομένων. Σε κινεζικές εταιρείες κολοσσούς, όπως η Huawei Technologies, η Semiconductor Manufacturing International και πιο πρόσφατα η Inspur Group, έχει απαγορευθεί η πρόσβαση στις αμερικανικές τεχνολογίες.

«Εν όψει του διεθνούς τεχνολογικού ανταγωνισμού και της σοβαρής κατάστασης από τις εξωτερικές πιέσεις και τον περιορισμό, πρέπει να οργανώσουμε περαιτέρω την τεχνολογική ηγεσία και το σύστημα διαχείρισης για να συντονίσουμε καλύτερα τις δυνάμεις μας για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις στις στρατηγικές βασικές τεχνολογίες», αναφέρει το κυβερνητικό έγγραφο. «Αυτό θα βοηθήσει την Κίνα να επιταχύνει την επίτευξη υψηλού επιπέδου τεχνολογικής αυτοδυναμίας».

αλλαγές που θα συντελεσθούν

  • Η Εθνική Επιτροπή Υγείας, η κορυφαία ρυθμιστική αρχή για την υγεία, θα εκχωρήσει στο υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων λειτουργίες που σχετίζονται με τη χάραξη πολιτικών για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση του τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων, σε έναν διαρκώς γερασμένο πληθυσμό.
  • Υψηλότερα στην κυβερνητική ιεραρχία ανεβαίνει η Εθνική Διοίκηση Πνευματικής Ιδιοκτησίας, έτσι ώστε να εποπτεύεται άμεσα από το Κρατικό Συμβούλιο, το υπουργικό συμβούλιο.
  • Η Εθνική Διοίκηση Δημοσίων Παραπόνων και Προτάσεων, ένας επίσημος δίαυλος στον οποίο οι πολίτες μπορούν να εκφράζουν τα παράπονά τους, τίθεται υπό την άμεση διαχείριση του Κρατικού Συμβουλίου, μια αλλαγή για την οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα «προστάτευει καλύτερα τα θεμελιώδη συμφέροντα των ανθρώπων».
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα