Η μείωση των τιμών ενέργειας φέρνει πάνω από 2-3 δισ. ευρώ «μπόνους» στο ελληνικό ΑΕΠ και έτσι ανοίγεται ένας προεκλογικός δρόμος πιο ομαλός για την κυβέρνηση.

Εν μέσω αναταράξεων στις διεθνείς αγορές, εξαιτίας της τραπεζικής καταιγίδας, η ελληνική οικονομία έχει χτίσει γραμμές άμυνας, κυρίως, εξαιτίας της μείωσης των τιμών ενέργειας και των υψηλών εσόδων.

Εξάλλου, ήδη, έχει στη “‘άκρη” ένα ταμειακό μαξιλάρι ύψους στα 35 -37 δισ. ευρώ και έτσι το προεκλογικό, οικονομικό πρόγραμμα μπορεί να χτιστεί σε μία πιο στέρεη βάση.

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι σήμερα σαφώς σε καλύτερη θέση

Εν μέσω κοινωνικής δυσαρέσκειας, για το τραγικό συμβάν στα Τέμπη, το κυβερνητικό αφήγημα αρχίζει να κάνει δειλά μία θεματική στροφή προς την οικονομία. Σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε το σχέδιο νόμου, το οποίο περιλαμβάνει τις θετικές εξαγγελίες των τελευταίων εβδομάδων, όπως τις διατάξεις για τους συνταξιούχους.

Τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα αποτυπώνουν ότι το μήνυμα από τις όποιες παρεμβάσεις στήριξης και ελαφρύνσεων, έχει λάβει η κυβέρνηση, δεν μεταδίδεται πλέον στους πολίτες.

Τα θετικά νέα, όμως, για τα κρατικά ταμεία δίνουν ένα μπόνους στην κυβέρνηση. Αυτό αφορά τη διαμόρφωση του νέου, προσεχές οικονομικού προγράμματος. Διότι, τα κόστη του νέου γαλάζιου αφηγήματος μπορούν να καλυφθούν με ασφάλεια, χωρίς, επίσης, να τρομάξουν οι αγορές. Επομένως, η ΝΔ μπορεί να επενδύσει με άλλον “αέρα” σε τρεις βασικούς άξονες:

1.τις μειώσεις φόρων,

2. τις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητα του πολίτη και 3. στη μείωση του μισθολογικού κόστους και βαρών.

Το έλλειμμα

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα του 2022 θα μειωθεί πέριξ του 1%, από αρχικές εκτιμήσεις στο 1,6%-1,7%. Αρμόδια στελέχη επίσης εξηγούν ότι αν το φυσικό αέριο παραμείνει στα σημερινά επίπεδα και  έως τα 80 ευρώ η μεγαβατώρα, τότε θα υπάρξει σημαντικό κέρδος στο ΑΕΠ.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές το κόστος είναι 2 δισ. Ευρώ, στα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα ανόδου.

Αυτό μεταφράζεται δηλαδή στα περίπου 2-3 δισ. ευρώ επιπλέον ανάπτυξη. Όλα αυτά, ωστόσο, με τις παρούσες συνθήκες και δίχως να υπάρχει κάποια απρόσμενη εξέλιξης στο διεθνές μέτωπο λόγω της νέας χρηματοπιστωτικής αναταραχής και νέου αυξημένου κόστους δανεισμού.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η πορεία των εσόδων είναι  καλύτερη των προβλέψεων. Τα έσοδα οδηγούν σε πολύ καλύτερο 2022, ενώ θετική είναι και η πορεία των τρεχόντων εσόδων.

Ειδικότερα, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 10.047 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.303 εκατ. ευρώ ή 15% έναντι του στόχου, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4.201 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.816 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2.294 εκατ. Ευρώ, έναντι στόχου για πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 910 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων