Νέες μονάδες πρόσθεσε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό κλάδο και τον Ελλάκτωρα να ηγούνται της αντίδρασης για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, αποτυπώνοντας την κάμψη των ανησυχιών για τη διεθνή τραπεζική κρίση. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 2,16% στις 1.049,70 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 115 εκατ. ευρώ, αλλά μέσω πακέτων διακινήθηκαν 16,6 εκατ. ευρώ.

Καλοδεχούμενη η σημερινή άνοδος στο ΧΑ, αλλά δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι θα πρέπει να συνοδευτεί και με μεγαλύτερο τζίρο για να δείξει η αγορά ότι η εμπιστοσύνη έχει βελτιωθεί. Αλλά πως θα μπορούσε να γίνει αυτό όταν τα «απόνερα» της συμφωνίας εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, συντηρούν ως ένα βαθμό την επιφυλακτικότητα στο ΧΑ, με τους αγοραστές να προσθέτουν λελογισμένα κάποιο ρίσκο στα χαρτοφυλάκια τους. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι κινήσεις που θεωρείται ότι γίνονται για τη βελτίωση των αποτιμήσεων, μετά και τη διόρθωση που καταγράφεται στην αγορά από τις αρχές Μαρτίου.

Morgan Stanley: Προεξοφλεί τo τέλος της bear market

Πάντως αυτές οι μονάδες που ανέκτησε το ΧΑ χθες και σήμερα μόνο θετικά μπορούν να αποτιμηθούν, καθώς ο γενικός δείκτης μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα μια νέα πιθανώς κλιμάκωση της κρίσης των τραπεζών. Άλλωστε, η Fed συνεδριάζει από σήμερα, προκειμένου να δώσει αύριο την απόφαση για τα επιτόκια της (για την οποία υπάρχουν προσδοκίες για αύξηση 25 μονάδων βάσης, έναντι 50 που ήταν η εκτίμηση πριν τις τραπεζικές εξελίξεις), ενώ οι ανησυχίες για νέα τραπεζικά προβλήματα στις ΗΠΑ παραμένουν.

Παραμένουν οι ανησυχίες

Στο επίκεντρο σήμερα ήταν και πάλι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έχει αρχίσει από τη χθεσινή συνεδρίαση να κάνει την απαραίτητη ανάκαμψη, ώστε να περιορίσει τις ζημίες του Μαρτίου. Ήταν άλλωστε από τους πρώτους κλάδους που «ταρακουνήθηκαν» από τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ελβετίας, ενισχύοντας μια διόρθωση που άρχισε με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και τις πολιτικές αναταράξεις που αυτό προκάλεσε.

Βέβαια, παρά το ότι οι ανησυχίες για το διεθνές τραπεζικό σύστημα παραμένουν, το πολιτικό ζήτημα εξακολουθεί να είναι το αγκάθι για τη συντήρηση της ανοδικότητας, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές. Όπως και παραμένει φάρος, στην περίπτωση που τελικά προεξοφληθεί κάποιου είδους συμπαγές εκλογικό αποτέλεσμα. Κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην περίπτωση (επανα)τοποθέτησης, για καλύτερη διαχείριση του ρίσκου.

Σε επίπεδο τίτλων, τα κέρδη στον Ελλάκτωρ έφτασαν το 7,34%, με τις Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Quest, Eurobank και Motor Oil να την ακολουθούν κατά πόδας. Ισχυρή ήταν και η άνοδος σε ΔΕΗ, Τιτάν, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ και Ελληνικά Πετρέλαια ενώ θετικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΟΛΠ, Λάμδα, Autohellas, Μυτιληναίος, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και Aegean. Η Coca Cola έχασε, ενώ η Jumbo, η οποία από σήμερα διαπραγματεύτηκε χωρίς το δικαίωμα στην καταβολή της έκτακτης διανομής ύψους 1,09725 ευρώ ανά μετοχή, έκλεισε με απώλειες 6,89%

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών