Στην απόλυση του CEO Magnus Billing προχώρησε η Alecta, αφού το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας έγινε ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα» της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

Η Alecta προχώρησε σε αυτή την κίνηση, καθώς αντιμετωπίζει τις συνέπειες από ζημιές σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τρίτης. Το διοικητικό συμβούλιο έλαβε την απόφαση μετά από συζήτηση σχετικά με το σωστό δρόμο και «πώς μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» στο ταμείο, όπως αναφέρει το Bloomberg.

SVB: Κατηγορούμενες οι Goldman Sachs και KPMG για την κατάρρευσή της

Εκθεση και στις 3 τράπεζες

Η Katarina Thorslund ορίστηκε ως προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος και η διαδικασία για την εύρεση νέου CEO για την Alecta ξεκινά αμέσως.

Η Alecta υπέστη ζημιές από επενδύσεις στις  Silicon Valley Bank, Signature Bank και First Republic Bank. Κανένα άλλο συνταξιοδοτικό ταμείο δεν είχε στοιχηματίσει και στις τρεις εξειδικευμένες τράπεζες των ΗΠΑ στον βαθμό που είχε πράξει η Alecta.

Αποφάσισε να επενδύσει στις ΗΠΑ

Η Alecta, η οποία διαχειρίζεται τις αποταμιεύσεις 2,6 εκατομμυρίων Σουηδών, έχει υπό διαχείριση 1,2 τρισεκατομμύρια κορώνες (115 δισεκατομμύρια δολάρια). Πρόσφατα είχε αποχωρήσει από δύο τοπικούς δανειστές, τη Svenska Handelsbanken AB και τη Swedbank AB, και επέλεξε να επενδύσει στις εξειδικευμένες τράπεζες των ΗΠΑ.

Αρχικά άνοιξε μια θέση στην Signature Bank το 2016, προσθέτοντας SVB και First Republic το 2019, κατανέμοντας περισσότερους πόρους με την πάροδο των ετών. Στα τέλη του 2022, ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος μεριδιούχος των SVB και First Republic και έκτος μεγαλύτερος  στη Signature, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Υπό έλεγχο από τις αρχές της Σουηδίας

Οι συνέπειες από τα αποτυχημένα στοιχήματα έχουν ήδη οδηγήσει σε κλήση από τον χρηματοπιστωτικό επόπτη της χώρας, ενώ τόσο η κυβέρνηση όσο και η κεντρική τράπεζα δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Έγγραφα που ελήφθησαν από τη ρυθμιστική αρχή της Σουηδίας, υποδεικνύουν ότι έχει ζητηθεί από την Alecta να παράσχει περισσότερες πληροφορίες για τουλάχιστον μία άλλη επένδυση εκτός από τις τρεις τράπεζες.

Η Alecta ανέφερε επίσης ότι σκοπεύει να μειώσει τα μεγάλα μερίδια σε εταιρείες μακριά από την εγχώρια αγορά της – οι μεγαλύτερες τέτοιες θέσεις περιλαμβάνουν τη Microsoft, τη μητρική της Google, Alphabet και την TJX, μια εταιρεία λιανικής ένδυσης και διακόσμησης σπιτιού.

Ο Billing, ο οποίος είχε παραδεχτεί ότι η επένδυση στις ΗΠΑ ήταν «μια μεγάλη αποτυχία», έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να υποβαθμίσει τη σημασία της, λέγοντας ότι οι απώλειες ήταν ίσες με λιγότερο από το 2% του κεφαλαίου του αμοιβαίου κεφαλαίου. Ωστόσο, η Σουηδική Εθνική Οργάνωση Συνταξιούχων επεσήμανε ότι τα χρήματα είναι «μισθοί των ανθρώπων», υποδεικνύοντας ότι τυχόν απώλειες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή