Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου και οδεύουν προς την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών,καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση θα φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ φέτος, λόγω της ανάκαμψης της Κίνας.

Ο ΔΟΕ προειδοποίησε επίσης ότι οι απρόσμενες περικοπές παραγωγής που ανακοίνωσαν οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το έλλειμμα προσφοράς πετρελαίου και να πλήξουν τους καταναλωτές.

IEA: Σήμα κινδύνου για οικονομική επιβράδυνση από τις περικοπές στο πετρέλαιο

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωναν άνοδο 21 σεντς στα 86,30 δολάρια ανά βαρέλι.Τα  futures του West Texas Intermediate (WTI) σημείωσαν άνοδο 35 σεντς στα 82,51 δολάρια.

Και οι δύο δείκτες οδεύουν να σημειώσουν κέρδη για τέταρτη συνεχή εβδομάδα εν μέσω της υποχώρησης των ανησυχιών για την τραπεζική κρίση που έπληξε τον περασμένο μήνα και της αιφνιδιαστικής απόφασης που έλαβε την περασμένη εβδομάδα ο ΟΠΕΚ+ να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή.

Το Brent αναμένεται να σημειώσει εβδομαδιαία άνοδο 1,5%, ενώ το WTI  2,4%. Τέσσερις εβδομάδες αυξήσεων θα ήταν το μεγαλύτερο τέτοιο σερί από τον Ιούνιο του 2022.

Στη μηνιαία έκθεσή του την Παρασκευή, ο ΔΟΕ ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2023 στο ρεκόρ των 101,9 εκατομμυρίων bpd, κυρίως λόγω της ισχυρότερης κατανάλωσης στην Κίνα μετά την άρση των περιορισμών. Η ζήτηση αεροπορικών καυσίμων αντιπροσωπεύει το 57% των κερδών του 2023, ανέφερε.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ επισήμανε την Πέμπτη τους καθοδικούς κινδύνους για τη ζήτηση πετρελαίου το καλοκαίρι, ως μέρος του πλαισίου για την απόφασή του να μειώσει την παραγωγή κατά 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές