Αγωγή κατά της ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών της Ελβετίας, κατέθεσαν οι κάτοχοι ομολόγων του Ομίλου Credit Suisse, που αντιπροσωπεύουν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια (4 δισεκατομμύρια CHF) από τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια των «εξαφανισμένων» ομολόγων υψηλού κινδύνου τύπου Α1 της τράπεζας, ανέφεραν την Παρασκευή οι Financial Times.

Σύμφωνα με την καταγγελία η ρυθμιστική αρχή, FINMA, ενήργησε αντισυνταγματικά, αποτυγχάνοντας να συμπεριφερθεί «αναλογικά» και «καλή τη πίστη» όταν διέταξε την Credit Suisse να ακυρώσει το χρέος AT1, γράφουν οι FT.

Αυτή η κίνηση της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής στα μέσα Μαρτίου εξόργισε τους κατόχους ομολόγων που πίστευαν ότι θα ήταν καλύτερα προστατευμένοι από τους μετόχους σε μια συμφωνία διάσωσης με την UBS στις αρχές του μήνα.

Η αγωγή κατατέθηκε από το δικηγορικό γραφείο Quinn Emanuel στην πόλη St Gallen στην ανατολική Ελβετία την Τετάρτη.

Η ομάδα ομολογιούχων κατέχει ένα «σημαντικό» ποσοστό της συνολικής πλασματικής αξίας των ομολόγων, δήλωσε το  Quinn Emanuel νωρίτερα αυτό το μήνα όταν προσλήφθηκε από τον όμιλο κατόχων ομολόγων.

Ο «γάμος με το πιστόλι στον κρόταφο» τον περασμένο μήνα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας οδήγησε στην εξαγορά της Credit Suisse από την ανταγωνιστική UBS για 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Οι προκλήσεις

Μετά από θυελλώδεις εξελίξεις που οδήγησαν στις 19 Μαρτίου στην υποχρεωτική εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων (3 δισ. ευρώ), οι δύο τράπεζες αντιμετωπίζουν πλέον τουλάχιστον πέντε μεγάλες προκλήσεις.

UBS: Ιστορική μέρα η διάσωση της Credit Suisse

-Πως θα ενοποιηθούν δύο τόσο μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με παρεμφερείς μάλιστα δραστηριότητες και τμήματα όπως είναι η διαχείριση μεγάλου πλούτου (wealth management). Και οι δύο έχουν παρεμφερείς δραστηριότητες και στόχευσαν στους ίδιους πελάτες.

-Τι θα γίνει με το προσωπικό καθώς θα πρέπει να περικοπούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Σήμερα οι δύο όμιλοι υπολογίζεται ότι απασχολούν σε όλο τον κόσμο περίπου 125.000 εργαζόμενους με αναλυτές να κάνουν λόγο για απολύσεις που μπορεί να φτάσουν τις 40.000.

-Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αγωγών που ετοιμάζουν ομολογιούχοι (κάτοχοι κυρίως ομολόγων υψηλότερου κινδύνου τύπου ΑΤ-1) οι οποίοι χάνουν ολοκληρωτικά  από το «γάμο» περίπου 16 δισ. ευρώ. Πολλοί από αυτούς δεν παρευρέθηκαν καν στις γενικές συνελεύσεις αφού ετοιμάζουν με τα νομικά τους επιτελεία τις επόμενες κινήσεις στα δικαστήρια.

-Εάν θα πραγματοποιηθεί έρευνα που ζήτησαν διακαώς μέτοχοι για το πώς καθορίστηκε τόσο χαμηλή τιμή πώλησης ανά μετοχή –στα 0,76 ελβετικά φράγκα (ή ευρώ) η μια, από την προηγούμενη τιμή κλεισίματος στα 1,86 ελβετικά φράγκα και κεφαλαιοποίηση άνω των 7 δισ. ελβετικών φράγκων. Κι όλα αυτά χωρίς να ζητηθεί καμία έγκριση για το ντιλ από τους μετόχους όπως γίνεται συνήθως, χάρη σε ρύθμιση της κυβέρνησης στη Βέρνη.

-Ποια προβλήματα –πχ ανταγωνισμού- μπορεί να δημιουργηθούν από το πολύ μεγάλο μέγεθος που έχει πλέον η νέα ενοποιημένη τράπεζα μέσα στην Ελβετία. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον μόνο το τμήμα διαχείρισης πλούτου της συνδυασμένης τράπεζας θα διαχειρίζεται κεφάλαια περίπου 3 τρισ. ευρώ. Στην Ελβετία υπάρχουν ήδη μεγάλες αντιδράσεις από μεγάλα κόμματα και από πολίτες για τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε η συμφωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση