Οι ανησυχίες για το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα στρέφουν τους επενδυτές στην «ασφάλεια» των κρατικών ομολόγων, την ώρα που οι αγορές χρήματος αναζητούν ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Τα γεράκια της ΕΚΤ συνεχίζουν να χτυπούν τα τύμπανα του πληθωρισμού ενόψει της συνεδρίασης πολιτικής της επόμενης εβδομάδας. Οι επενδυτικές τράπεζες επικαλέστηκαν τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κροατίας Μπόρις Βούιτσιτς, ο οποίος είπε ότι η ΕΚΤ «δεν είχε άλλη επιλογή από το να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια» έως ότου υπάρξει «αλλαγή της τάσης» στον υποκείμενο πληθωρισμό.

Τα spreads

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς της ζώνης του ευρώ, υποχώρησε 4 μονάδες βάσης (bps) στο 2,34%, αφού έφτασε στο χαμηλό δύο εβδομάδων στο 2,31%.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας μειώθηκε κατά 2,5 μονάδες βάσης στο 4,23%, ενώ στο ίδιο επίπεδο κινούνται και οι αποδόσεις του ελληνικού τίτλου, διατηρώντας το spread κάτω από τις 190 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η  Ιταλία είναι η μόνη χώρα, από αυτές που καλύπτει η Moody’s Investors Service, που κινδυνεύει να χάσει την επενδυτική της βαθμολογία.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα διερευνάται πώς τα κράτη αντιμετώπισαν τις υποβαθμίσεις στην κατηγορία «σκουπίδια» την τελευταία τριακονταετία. Εκεί, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ξεχωρίζει ως υποψήφια για μια τέτοιου είδους προσαρμογή.

Γιατί οι αμερικανικές τράπεζες υποβαθμίσθηκαν από τη Moody’s

«Η Ιταλία είναι επί του παρόντος η μόνη χώρα με αξιολόγηση Baa3 με αρνητικές προοπτικές», έγραψαν οι αναλυτές του οίκου Moody’s. «Η υποτονική ανάπτυξη και το υψηλότερο κόστος δανεισμού μπορεί να αποδυναμώσουν περαιτέρω τη δημοσιονομική θέση της Ιταλίας», καταλήγουν. Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση Baa3 είναι μια βαθμίδα πάνω από τα σκουπίδια με την επόμενη πιστοληπτική αξιολόγηση του Moody’s να αναμένεται για την Ιταλία για τις 19 Μαΐου.

Αντίθετα, η S&P Global Ratings μόλις την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσε τη δική της άποψη για την Ιταλία σε ένα επίπεδο υψηλότερα – BBB με σταθερή προοπτική. Παρόμοια άποψη έχει και η Fitch Ratings.

Το βλέμμα στην ΕΚΤ

Οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματα για αύξηση επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση πολιτικής της επόμενης εβδομάδας, μειώνοντας τις πιθανότητες μετακίνησης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 20% από περίπου 30% τις προηγούμενες ημέρες.

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές δεν αποκλείουν τις 50 bps, οι οποία θα έδιναν ένα επιθετικό σήμα στις αγορές και θα συνεπαγόταν μια πιθανή ανατιμολόγηση της καμπύλης προθεσμιακών επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες