Με τον ενοποιημένο τζίρο του 2022 θεαματικά αυξημένο σχεδόν στα 198 εκατ. ευρώ λόγω των ανατιμήσεων, η αλευροβιομηχανία Loulis Food Ingredients (πρώην Μύλοι Λούλη) προχώρησε την έκδοση 6 ομολογιακών δανείων ύψους 30 εκατ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες για την κάλυψη των αναγκών της σε κεφάλαια κίνησης και την χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της.

Όσον αφορά τα κέρδη, παρά την κατακόρυφη αύξηση της τιμής των σιτηρών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και την ραγδαία άνοδο του ενεργειακού κόστους, ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ οι απώλειες στο μικτό περιθώριο κέρδους ήταν σχετικά μικρές.

Μύλοι Λούλη: Αυξημένα κέρδη και τζίρος στο εννεάμηνο

Η διοίκηση του ομίλου, πάντως, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για το 2023, εκτιμώντας ότι θα ανακάμψει η ζήτηση, τουλάχιστον στην Ευρωζώνη, εξαιτίας της υποχώρησης του πληθωρισμού.

Έξι ομολογιακά δάνεια

Ξεκινώντας από τον Απρίλιο του 2022 η εταιρεία προχώρησε στην έκδοση δύο κοινών ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ. Το πρώτο είναι διετούς διάρκειας και κατευθύνθηκε στην χρηματοδότηση των υποχρεώσεων της που σχετίζονται με τον κύκλο συναλλαγών της, ενώ το δεύτερο, τριετούς διάρκειας, για την  κάλυψη των αναγκών της σε κεφάλαια κίνησης.

Δύο μήνες αργότερα στις 14 Ιουνίου 2022 η εταιρεία προχώρησε στην έκδοση ΚΟΔ ύψους 10 εκατ. ευρώ, τριετούς διάρκειας, ενώ δύο μέρες αργότερα εκδόθηκε νέο ομολογιακό ύψους 2 εκατ. ευρώ για  την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της θυγατρικής KENFOOD και για την κάλυψη των αναγκών της σε κεφάλαια κίνησης.

Ακολούθησε στις 24 Ιουνίου 2022 η έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 7 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας, για την  αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της Loulis Food Ingredients και για την χρηματοδότηση των γενικών επιχειρηματικών αναγκών της.

Νέο ομολογιακό δάνειο εκδόθηκε εφέτος τον Απρίλιο ύψους 3 εκατ. ευρώ, τριετούς διάρκειας, για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της θυγατρικής KENFOOD.

Στη λήξη του 2022, τα βραχυπρόθεσμα ομολογιακά δάνεια του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 13,6 εκατ. ευρώ και τα μακροπρόθεσμα σε 60 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος του 2022, επί των παγίων στοιχείων της μητρικής εταιρείας έχουν εγγραφεί υποθήκες και προσημειώσεις συνολικού ποσού 40,8 εκ. προς εξασφάλιση ομολογιακών δανείων αξίας 26 εκατ. ευρώ.

Το «φράγμα» των 200 εκατ. ευρώ και οι ανατιμήσεις

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εισηγμένης διαμορφώθηκε το 2022 σε 197,91 εκατ. ευρώ έναντι 134,91 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 46,7% μέρος της οποίας οφείλεται και στις ανατιμήσεις στις οποίες προχώρησε ως αντιστάθμιση  της  πρωτοφανούς αύξησης των τιμών των πρώτων υλών, των  βοηθητικών υλών και του κόστους ενέργειας.

Η επίδραση των ανατιμήσεων στο αυξημένο τζίρο είναι εμφανής αρκεί κάποιος να δει τα στοιχεία για τις πωλήσεις στις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων του ομίλου.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην κατηγορία των επαγγελματικών προϊόντων αλευρόμυλου, που έχει την μεγαλύτερη συμμετοχή στα έσοδα, οι όγκοι πωλήσεων ενισχύθηκαν κατά 3,12% σε σχέση με το 2021, ενώ η αξία κατά 48,64%.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία στην οικονομική της έκθεση η αύξηση στο κόστος πωληθέντων οφείλεται στις α) στις σημαντικές και συνεχείς αυξήσεις σε βασικές κατηγορίες πρώτων και βοηθητικών υλών στην εγχώρια και διεθνή αγορά, β) στην σημαντική αύξηση του μεταφορικού κόστους και κυρίως των ναύλων για χύδην μεταφορές πρώτων υλών με πλοία, καθώς και με εμπορευματοκιβώτια και γ) στην σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα συνολικά EBITDA ανήλθαν στα 12,15 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 54,78%.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 2,44 εκατ. ευρώ, έναντι 0,81 εκατ. την προηγούμενη χρήση, ενώ τα καθαρά κέρδη χρήσης για το 2022 αυξήθηκαν κατά 54% στα 1,84 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, κατά την περσινή χρήση ολοκληρώθηκε ο έλεγχος επένδυσης συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ στην Σούρπη Μαγνησίας που εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/2004.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι διαδικαστικές ενέργειες για την απόκτηση οικοπέδου και εγκαταστάσεων στην περιοχή Άμμος της Κοινότητας Τυρνάβου, έναντι τιμήματος  1,05 εκατ. ευρώ.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2023

Κύριες στρατηγικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες του ομίλου για την περίοδο 2023-2025 είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη των πωλήσεων στο HO.BA.RE.CA. (Hotel, Bakery, Restaurant, Café) και των πωλήσεων B2C και η ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων στην Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, η προβλεπόμενη πορεία για το 2023 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσθετη αβεβαιότητα στην εγχώρια αλλά και στην παγκόσμια αγορά, ως αποτέλεσμα των εντεινόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και του δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος με τις πληθωριστικές πιέσεις, τις αυξήσεις στα επιτόκια και τις αναταράξεις στην αγορά ενέργειας.

Εκτιμά πάντως ότι «η ανταγωνιστική παραγωγική βάση, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και εφοδιασμού, οι ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις και η επάρκεια χρηματοοικονομικής ρευστότητας, είναι σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της επιτυχής πορείας, την απρόσκοπτη υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου 2023-2025 και τη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας του Ομίλου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις