Εδώ και καιρό κυκλοφορούσαν φήμες ότι ένα ολόκληρο λογοτεχνικό αριστούργημα, που δεν είδε ποτέ το κοινό, θα μπορούσε να βρίσκεται ακόμη σε ένα σκονισμένο χρηματοκιβώτιο που φυλάσσεται από την οικογένεια του εκλιπόντος συγγραφέα ή κλειδωμένο στο αρχείο του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Τις προάλλες ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House επιβεβαίωσε ότι ένα ανέκδοτο μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες – με τίτλο En Agosto Nos Vemos (Θα συναντηθούμε τον Αύγουστο) – όχι μόνο ότι υπάρχει, αλλά ότι θα βρίσκεται στα ράφια σε όλη τη Λατινική Αμερική το 2024.
Το μυστικό που κρύβει η Μόνα Λίζα – Αλλάζει όσα ξέραμε μέχρι σήμερα
«Όχι! Ένα βιβλίο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες» αναφώνησε ο Χουάν Μορένο Μπλάνκο, καθηγητής στο Universidad del Valle στο Κάλι της Κολομβίας, ο οποίος έχασε τα λόγια του με την είδηση. «Είχα ακούσει φήμες για κάποια χειρόγραφα, αλλά τίποτα περισσότερο από φήμες. Ένα ολόκληρο βιβλίο!».
Η ιστορία μιας μεσήλικης γυναίκας
Οι εικασίες αναφέρουν τον ανέκδοτο τίτλο από το 1999, όταν ο Μάρκες δημοσίευσε ένα διήγημα στο κολομβιανό περιοδικό Cambio.
Η ιστορία της Άνα Μαγδαλένα Μπαχ, μιας μεσήλικης γυναίκας που έχει μια ερωτική σχέση ενώ επισκέπτεται ένα τροπικό νησί για να αφήσει λουλούδια στον τάφο της μητέρας της, φέρεται να ήταν το πρώτο κεφάλαιο πάνω στο οποίο δούλευε ο Μάρκες.
Αλλά μετά τον θάνατο του διεθνούς φήμης συγγραφέα, γνωστού με το προσφιλές όνομα Γκάμπο, το 2014, θεωρήθηκε ότι το έργο θα έμενε σε κάποιο συρτάρι, καθώς η οικογένειά του θεωρήθηκε ότι δεν αισθανόταν άνετα να δημοσιεύσει ένα ημιτελές έργο.
«Μέχρι τώρα η θέση των δύο παιδιών ήταν ότι δεν θα δημοσιευόταν» δήλωσε ο Χάιμε Αμπέλο, διευθυντής του Ιδρύματος Γκάμπο. «Φαίνεται ότι άλλαξαν γνώμη αφού διάβασαν το χειρόγραφο!».
Δείτε το βίντεο
Κρίμα θα ήταν
Τα παιδιά του Γκαρσία Μάρκες, ο Ροντρίγκο και ο Γκονζάλο Γκαρσία Μπάρτσα, δήλωσαν την Παρασκευή ότι θεωρούν το έργο πολύ πολύτιμο για να το κρύψουν από την Κολομβία και τον ευρύτερο κόσμο, ο οποίος έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις αναγνωρισμένες από τους κριτικούς ιστορίες μαγικού ρεαλισμού του Μάρκες.
Το “Θα συναντηθούμε τον Αύγουστο” είναι το αποτέλεσμα μιας τελευταίας προσπάθειας για συνεχή δημιουργία κόντρα στον άνεμο και την παλίρροια. Διαβάζοντάς το ξανά σχεδόν 10 χρόνια μετά τον θάνατό του ανακαλύψαμε ότι το κείμενο είχε πολλά και πολύ ευχάριστα προτερήματα και τίποτα δεν εμπόδιζε να απολαύσουμε τα σημαντικότερα στοιχεία του έργου του Γκάμπο: Tην ικανότητά του για εφεύρεση, την ποίηση της γλώσσας, τη σαγηνευτική αφήγηση, την κατανόηση του ανθρώπου και την αγάπη του για τις εμπειρίες και τις περιπέτειές του, ιδίως στον έρωτα, που είναι ίσως το κύριο θέμα όλου του έργου του αναφέρουν σε δελτίο Τύπου.
Μεταξύ των λίγων λεπτομερειών που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι ότι το βιβλίο θα περιλαμβάνει πέντε ξεχωριστές ενότητες με επίκεντρο την Άνα Μαγδαλένα και θα αριθμεί συνολικά περίπου 150 σελίδες. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η έκδοση στα αγγλικά.
Η ανεκτίμητη επίδραση του Γκάμπο
Ο Γκάμπο είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος ισπανόφωνος συγγραφέας στον κόσμο και η λογοτεχνική του κληρονομιά έχει εμπνεύσει έργα από τα Παιδιά του Μεσονυχτίου μέχρι το Encanto της Disney.
Το γνωστότερο μυθιστόρημά του, 100 χρόνια μοναξιά, αφηγείται την ιστορία των Μπουεντίας, μιας οικογένειας στη φανταστική πόλη Macondo, και θεωρείται ένα από τα έργα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον ισπανόφωνο κανόνα.
Ο Γκαρσία Μάρκες είχε την ικανότητα να αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο την απέραντη ομορφιά της Κολομβίας στο έργο του και ταυτόχρονα να απεικονίζει την τραγική, αιματηρή ιστορία της με τις επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις.
«Όσο περνάει ο καιρός, η σημασία του έργου του αυξάνεται. Όπως ο Ντοστογιέφσκι, ο Τζόις και ο Θερβάντες, είχε ένα μοναδικό στυλ και μια μοναδική οπτική γωνία θέασης του κόσμου που επηρέασε ολόκληρο τον πλανήτη»δήλωσε ο Ariel Castillo, καθηγητής στο Universidad del Atlántico στην Barranquilla και κορυφαίος ειδικός στο έργο του Μάρκες
Η κληρονομιά του δεν είναι πουθενά πιο ορατή από την πατρίδα του, την Κολομβία. Ο συγγραφέας έβαλε το έθνος των Άνδεων στον λογοτεχνικό χάρτη αλλά άλλαξε και την άποψή του για τον εαυτό του, λέει ο Castillo.
Έβαλε την Κολομβία στον χάρτη
Παράγοντας μερικά από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα στον κόσμο, ο Γκάμπο απομάκρυνε το σύμπλεγμα κατωτερότητας της Κολομβίας και μεταμόρφωσε επίσης την εικόνα της χώρας για την Καραϊβική, όπου γεννήθηκε ο ίδιος. Η περιοχή αντιμετωπίστηκε για πολύ καιρό ως πολιτισμικά κατώτερη, αλλά ο Γκάμπο φώτισε τον μοναδικό πολιτισμό και τη φυσική ομορφιά της.
«Υπάρχουν δύο κολομβιανές κουλτούρες: μία πριν από τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και μία μετά» δήλωσε ο Castillo.
Αν και η απροσδόκητη ανακοίνωση προκάλεσε ενθουσιασμό, δημιούργησε επίσης κριτική συζήτηση σχετικά με το αν το ημιτελές έργο θα έπρεπε να εκδοθεί μετά θάνατον.
«Ο Μάρκες πάντα εμπιστευόταν τους κοντινούς του ανθρώπους και το σκεφτόταν προσεκτικά πριν δημοσιεύσει οτιδήποτε, οπότε δε βρισκόμαστε σε προβληματικό έδαφος» δήλωσε ο Blanco.
«Για μένα είναι σπουδαία νέα» δήλωσε ο αναγνωρισμένος από την κριτική Κολομβιανός συγγραφέας Juan Gabriel Vásquez.
«Πρέπει να ξέρετε πώς να το διαβάσετε: Δεν είναι ένα ολοκληρωμένο έργο και ο Μάρκες ήταν ένας πολύ προσεκτικός τεχνίτης. Αλλά μπορούμε να το απολαύσουμε γι’ αυτό που είναι: Ένα ημιτελές έργο ενός μεγάλου καλλιτέχνη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μας στερήσει αυτή την απόλαυση».
Πηγή in.gr / Με στοιχεία από theguardian.com
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος