Ήπια ανοδικά έκλεισαν σήμερα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με τους επενδυτές να ικανοποιούνται από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη, αλλά όχι από τα στοιχεία για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,2%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,30% στις 7.777 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,02% στις 15.917 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,05% στις 7.418 μονάδες.

Wall Street: Με το βλέμμα στο χρέος

Σε επίπεδο τίτλων, η Siemens Energy κέρδισε έως και 4%, αφού ανακοίνωσε ρεκόρ παραγγελιών και πωλήσεις που ξεπέρασαν τις προβλέψεις κατά το δεύτερο τρίμηνο. Η Siemens Energy ανέβασε επίσης τις προοπτικές των εσόδων της, καθώς το βιβλίο παραγγελιών της ξεπέρασε το όριο των 100 δισ. ευρώ (109 δισ. δολάρια).

Οι καταλύτες της αγοράς

Οι επενδυτές ικανοποιήθηκαν από την επισήμανση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Μάλιστα, αναβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης για την ευρωζώνη, με την αύξηση του ΑΕΠ να αναμένεται πλέον σε 1,1% και 1,6% το 2023 και το 2024 αντίστοιχα.

Οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, η άμβλυνση των περιορισμών προσφοράς και η ισχυρή αγορά εργασίας στήριξαν τη μέτρια ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2023, διασκεδάζοντας τους φόβους για ύφεση, ανέφερε η Κομισιόν. Ο πληθωρισμός αναθεωρήθηκε όμως προς τα πάνω σε σύγκριση με το χειμώνα, σε 5,8% το 2023 και 2,8% το 2024 στη ζώνη του ευρώ.

Οι αγορές παρακολούθησαν επίσης και τις εκλογές στην Τουρκία, με τη χώρα να οδηγείται σε επαναληπτικές, αφού ούτε ο νυν πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ούτε ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία. Καθώς κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν ξεπέρασε το όριο του 50% που απαιτείται για να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος, θα διεξαχθεί νέα ψηφοφορία στις 28 Μαΐου.

Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή της ζώνης του ευρώ συρρικνώθηκε κατά 4,1% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με το ποσοστό να υποχωρεί περισσότερο από το αναμενόμενο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,6% σε μηνιαία βάση.

Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών ήταν ο μεγαλύτερος μοχλός της πτωτικής κίνησης του δείκτη τον Μάρτιο, σημειώνοντας πτώση κατά 15,4% στη ζώνη του ευρώ και κατά 12,9% στο μπλοκ. Οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία, η οποία κατρακύλησε κατά 26,3%, ακολουθούμενη από τη Σουηδία με πτώση 3,9% και τη Γερμανία με πτώση 3,1%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μία μονάδα έχασε

Επιλεκτικότητα, αναμονή και μετριοπάθεια ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις εντολές να δίνονται με το σταγονόμετρο.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,10% στις 1.121,65 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 84 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές