Ανοδικά αντέδρασαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την πτώση τους σε χαμηλά δύο μηνών, καθώς οι ανησυχίες για την τελική έγκριση της άρσης του ορίου χρέους φθίνουν σταδιακά, ενώ υποστηρικτικά λειτούργησαν και τα νέα στοιχεία για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,77%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 2,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,6o% στις 7.496 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,21% στις 15.847 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,55% στις 7.138 μονάδες.

Το σημερινό κλίμα

Το θετικό κλίμα ενισχύθηκε σήμερα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ και τον περιορισμό των κυβερνητικών δαπανών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφους 314-117 αργά το βράδυ της Τετάρτης. Οι νομοθέτες ελπίζουν ότι θα περάσει τώρα από τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς εντός 48 ωρών, πριν από την προθεσμία της 5ης Ιουνίου για την αποφυγή μιας πιθανής χρεοκοπίας των ΗΠΑ.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Θετικά λειτούργησε και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, στο 6,1% τον Μάιο, από 7% τον Απρίλιο, σύμφωνα με έκτακτη εκτίμηση της Eurostat. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση της τάξης του 6,3%.

Τα μακροοικονομικά

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν κατά 0,1% τον Μάιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών κατοικιών Nationwide, ενώ σε ετήσια βάση οι τιμές υποχώρησαν κατά 3,4%.

«Τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας είχαν δείξει κάποια σημάδια ανάκαμψης της δραστηριότητας στην αγορά κατοικίας, αν και ο αριθμός των ενυπόθηκων δανείων που εγκρίθηκαν για αγορά κατοικίας τον Μάρτιο εξακολουθούσε να είναι περίπου 20% κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα», δήλωσε ο Robert Gardner, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide.

Επίσης, ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία υποχώρησε κατά 4,3% τον Απρίλιο σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2022, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι λιανικές πωλήσεις σε πραγματικούς όρους αυξήθηκαν κατά 0,8%.

Εν τω μεταξύ, σε ονομαστικούς όρους, ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον Απρίλιο σημείωσε ετήσια αύξηση 3,9% και μηνιαία αύξηση 0,8%. Σε πραγματικούς όρους, οι λιανικές πωλήσεις τροφίμων μειώθηκαν κατά 4,4% σε ετήσια βάση και αυξήθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Παραδόθηκε στο τέλος στους πωλητές

Πτωτικά έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς δεν κατάφερε να κρατήσει έως το τέλος το ενδιαφέρον των αγοραστών, οι οποίοι παραμένουν επιλεκτικοί και ιδιαιτέρως προσεκτικοί εωσότου προφανώς ολοκληρωθούν οι διορθώσεις της αγοράς. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,79% στις 1.209,05 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 111 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές