Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τη φετινή καλλιέργεια της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη σε ποσοστό που θα φτάσει σχεδόν το 90%.

Η παραγωγή όπως επισημαίνουν τοπικοί φορείς Χαλκιδικής, αναμένεται να είναι μειωμένη, λόγω της ελλειματικής ανθοφορίας των ελαιόδεντρων αλλά και της ακαρπίας της καλλιέργειας.

Επιτραπέζιες ελιές: Με φόρα στις εξαγωγές – Προβλέψεις για τη νέα σεζόν

Να σημειωθεί ότι η επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής κατά κύριο λόγο εξάγεται σε χώρες του εξωτερικού, ενώ είναι χαρακτηρισμένη και ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Όμως, από το 2019 οι ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργειά τους. Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Εμμανουήλ Καρράς σε επιστολή του προς τον ΕΛΓΑ, οι παραγωγές στο δήμο επλήγησαν από θεομηνία το 2019 και ακολούθησαν χρονιές παγετού/ακαρπίας που δεν αποζημιώθηκαν: «Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, επίσης, ακόμη και η λιγοστή παραγωγή πουλήθηκε με μειωμένη τιμή λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία που δυσκόλεψε τις εξαγωγές».

Αυξημένα τα έξοδα

Την ίδια στιγμή, σε απελπιστική οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι παραγωγοί καθώς η ελαιοκαλλιέργεια είναι ιδιαιτέρως απαιτητική σε έξοδα, όπως: λίπανση, φυτοπροστασία, ενεργειακό κόστος (μεγάλες ανάγκες σε άρδευση), εργατικά κλαδέματος/συγκομιδής. Αν σε αυτά προστεθούν οι συνεχείς ανατιμήσεις, είναι εύκολα αντιληπτό το μεγάλο κόστος που επιβαρύνονται οι παραγωγοί, χωρίς όμως να υπάρχουν τα αντίστοιχα έσοδα.

«Όλες αυτές τις χρονιές τα έξοδα έγιναν από τη μεριά των παραγωγών, χωρίς πάρουν τα ανάλογα έσοδα. Επίσης, οι υποχρεώσεις «τρέχουν» (έξοδα, δάνεια κτλ) οδηγώντας τους σε δεινή θέση. Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι βασική οικονομική δραστηριότητα (περισσότερο κι από τα έσοδα του τουρισμού) καταλαβαίνετε ότι πλήττονται συνακόλουθα κι όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματική κλάδοι», επισημαίνεται στην επιστολή, με τον δήμαρχο να ζητά από τον ΕΛΓΑ να παρακολουθεί την πορεία του φαινομένου, ώστε στη συνέχεια να ζητηθούν από την κεντρική διοίκηση μέτρα στήριξης των παραγωγών.

Ελλειμματική ανθοφορία

«Ως Περιφερειακή Διοίκηση παρατηρούμε με ανησυχία και αναγνωρίζουμε την ελλειμματική ανθοφορία των ελαιοδένδρων που καλλιεργούνται στη Χαλκιδική, τόσο για παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς όσο και ελαιολάδου», επισημαίνει σε σχετική δήλωσή της η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Αικατερίνη Π. Ζωγράφου.

Με αντικείμενο την ακαρπία στις καλλιέργειες ελιάς πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, για την προετοιμασία συγκέντρωσης παραγωγικών στοιχείων για τη διαφαινόμενη ακαρπία της ελιάς το προσεχές φθινόπωρο και η επιστημονική τεκμηρίωση αυτής, ώστε να εμπλουτισθεί η εργαλειοθήκη με την οποία θα διεκδικήσουμε τις τυχόν απαιτούμενες αποζημιώσεις.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής προχωρά και η εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας από τον καθηγητή Δενδροκομίας κ. Μολασιώτη και το εργαστήριο του, με θέμα την επιρροή κλιματολογικών και καλλιεργητικών παραγόντων στην ανθοφορία της ελιάς ποικιλίας «Χαλκιδικής» και «Χονδρολιάς».

«Στόχος της μελέτης είναι ο μελλοντικός προγραμματισμός της καλλιέργειας της ελιάς στη Χαλκιδική και η επιστημονική τεκμηρίωση του φαινομένου της ακαρπίας της, που εμφανίζεται για δεύτερο έτος σε έντονο βαθμό. Κυρίως μας απασχολεί η επανάληψη του φαινομένου στο διηνεκές, λαμβάνοντας υπόψιν τις αλλαγές στο κλίμα που επικρατούν», επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης.

Σε περίπτωση που επαληθευτούν οι δυσοίωνες προβλέψεις για τη φετινή εσοδεία, αιτήθηκαν την άμεση έρευνα και συγγραφή τεχνικής έκθεσης για τα δεδομένα της ακαρπίας της ελιάς του τρέχοντος έτους στη Χαλκιδική, ώστε αυτή να συνοδέψει τα αιτήματα προς αποζημίωση από οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΕΕ: Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα
AGRO |

Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα

Ως μέρος των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων, η Κομισιόν θα προτείνει νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών