Οι κρατικές τράπεζες… «βαρίδι» για την επενδυτική βαθμίδα

· Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση, την οποία οφείλουμε να σας μεταφέρουμε έκανε φίλος της στήλης με αφορμή τη σημερινή αξιολόγηση της Fitch για την ελληνική οικονομία.

· Ένας από τους βασικούς λόγους, όπως μας είπε που είναι πολύ δύσκολο ο αμερικάνικος οίκος να δώσει την αναβάθμιση στην χώρα μας είναι οι… κρατικές τράπεζες.

· «Όσο το ΤΧΣ έχει τόσο μεγάλα ποσοστά σε Εθνική και Πειραιώς είναι αδύνατον να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

· Δεν μπορεί, συνεχίζει, το Κράτος να διατηρεί τόσο μεγάλη συμμετοχή σε συστημικές τράπεζες.

· Για αυτό και είναι σχεδόν σίγουρο πως η επόμενη κυβέρνηση -όποια και εάν είναι αυτή- θα «τρέξει» άμεσα τη διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου.

· Έτσι ώστε τον Σεπτέμβριο, όταν η DBRS θα δώσει την ετυμηγορία της να είμαστε έτοιμη… για την επιστροφή στην κανονικότητα.

————–

Πώς θα επιστρέψουν τα… φουγάρα στην χώρα

· Προβληματισμό σκόρπισε στην αγορά η δήλωση του CEO της Robert Bosch στην Ελλάδα, Ιωάννη Κάπρο.

· Όχι ότι η παραγωγή στην Ελλάδα είναι ακριβή, αλλά ότι «μάλλον δεν πρόκειται να ξαναδούμε εργοστάσιο του γερμανικού τεχνολογικού κολοσσού στη χώρα μας».

· Αν και δεν είπε κάτι που δεν γνωρίζαμε, η δημόσια παραδοχή επαναφέρει στο προσκήνιο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές μονάδες στη χώρα μας.

· Και κυρίως τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να γίνουμε ένα ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα. Και όχι μόνο σε ακίνητα ή σε μετοχές και ομόλογα…

· Μπορεί να μοιάζει παρωχημένο να μιλάμε για… φουγάρα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο όπως παρατηρούν αναλυτές είναι εξίσου κρίσιμα με τα… chip και τα data centers.

· Δεν θα εκλείψει, όπως σημειώνει με νόημα, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, η ανάγκη για υλικά αγαθά που παράγονται σε εργοστάσια με… φουγάρα.

—————

«Έπιασαν δουλειά» τα συνεργεία στη Στοά Αρσακείου

· Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την αναμόρφωση της Στοάς Αρσακείου.

· Μαθαίνουμε πως τα συνεργεία έχουν μπει και έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία μετατροπής του εμβληματική ακινήτου σε… Food Hall.

· Σε μια σύγχρονη δηλαδή αγορά τροφίμων.

· Το εγχείρημα της Legendary Food στην καρδιά της Αθήνας αναμένεται -εκτός απροόπτου- να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες του στα μέσα του 2024.

· Σύντομα θα ανακοινωθεί και το όνομα που θα φέρει η αγορά αλλά και οι επιχειρήσεις που θα δώσουν το παρόν στον χώρο.

· Υπολογίζεται πως το όλο project θα κοστίσει περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Il Postino