Συνεχίζει τις «στενές» επαφές με τις αγορές η Ελλάδα, δείχνοντας ότι θέλει να χτίσει ένα επίπεδο εμπιστοσύνης, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι συνθήκες για το ελληνικό δημόσιο χρέος, το οποίο μπορεί να βαίνει μειούμενο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά παραμένει σχεδόν αμετάβλητο ως απόλυτο μέγεθος.

Η χθεσινή έξοδος της χώρας και το αναμφίβολα μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για το ελληνικό 30ετές ομόλογο δείχνουν ότι οι αγορές εκλαμβάνουν με τελείως διαφορετικό τρόπο την Ελλάδα σε σχέση με την περίοδο της κρίσης που είχε σημειωθεί ένα τεράστιο κενό εμπιστοσύνης.

Οι…αρρυθμίες της ελληνικής οικονομίας – Τι δείχνει το «ραντάρ» της Κομισιόν

Μετά την έξοδο από τα μνημόνια, το δανειακό προφίλ της χώρας βελτιώνεται όλο και περισσότερο, με το δημόσιο χρέος να μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ υπάρχει και ένα κεφαλαιακό απόθεμα 36-37 δισ., το οποίο αποτελεί ενισχυτικό παράγοντα της εμπιστοσύνης που υπάρχει, το οποίο επεξηγεί εν ολίγοις το χθεσινό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών προς την Ελλάδα.

«Σπάει» ο κουμπαράς του «μαξιλαριού»

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί και υλοποιεί σταδιακά ένα σχέδιο βελτίωσης του προφίλ για το ελληνικό χρέος, το οποίο περνά μέσα από το «ξόδεμα» του περίφημου «μαξιλαριού», το οποίο συνοδεύει την Ελλάδα από τη συμφωνία για το ελληνικό χρέους που επιτεύχθηκε το 2018.

Ένα πρώτο βήμα θα είναι η…εκταμίευση των περίπου 15,5 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης του δανείου του ESM από το τρίτο μνημόνιο. Το ποσό αυτό δόθηκε από το δάνειο των 85 δισ. από το τρίτο μνημόνιο με στόχο να μπορέσει η Ελλάδα να αποκαταστήσει την επαφή της με τις αγορές.

Η χρήση του ποσού αυτού, που αντιστοιχεί περίπου στο 40% του μαξιλαριού των διαθεσίμων του δημοσίου είχε συνδεθεί με περιορισμούς. Πριν από τη χρήση του ποσού για την μείωση του χρέους η Ελλάδα θα έπρεπε πρώτα να εξασφαλίσει τη σχετική άδεια του ESM.

Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, και την συνεχόμενη και συνεχιζόμενη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές η ρήτρα αυτή θεωρείται υπερβολική.

Με την ευελιξία αυτή το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ θα μπορούν να επιλέξουν και να αποπληρώσουν πρόωρα και άλλα παλαιότερα ακριβά δάνεια μειώνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.

Τα δάνεια

Επισημαίνεται ότι τα δάνεια του πρώτου μνημονίου από την ευρωζώνη ανέρχονται σε 52,9 δις. ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως τα 2040 και με επιτόκιο Euribor 3 μηνών + 0,5%, γεγονός που τα καθιστά ακριβά καθώς το Euribor 3μηνου είναι 3,412%. Επίσης από φέτος τρέχει και η εξυπηρέτηση των δανείων του EFSF ύψους 141,8 δισ. ευρώ με αποπληρωμή το 2056 ενώ από το 2034 προστίθενται τα 86 δισ. ευρώ από τον ESM ως το 2060.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι την άνοιξη του 2022 επεστράφησαν στους εταίρους 2,645 δισεκ. ευρώ, ενώ τον ίδιο χρόνο μηδένισαν οι υποχρεώσεις της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (πληρώθηκαν 1,86 δισεκ. ευρώ, που κανονικά θα καταβάλλονταν αρχές του 2024).

Δάνεια ύψους έως και 5 δισ. ευρώ προς χώρες της Ευρωζώνης ετοιμάζεται να αποπληρώσει η Ελλάδα προκειμένου να επιστρέψει στην κανονικότητα. Όπως ανέφεραν δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters, η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει πρόωρα δάνεια ύψους έως και 5 δισ. ευρώ (ή 5,34 δισ. δολάρια) προς τις χώρες της Ευρωζώνης καθώς η χώρα επιδιώκει να επιστρέψει στην κανονικότητα ύστερα από μια δεκαετή κρίση χρέους.

Η μείωση του χρέους

Η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι το 2034 να έχει μειώσει τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 100% προκειμένου να μπορέσει να δανειοδοτηθεί με βάση τα επιτόκια που θα ισχύουν όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Για το 2024 αναμένεται να συρρικνωθεί εκ νέου το χρέος της γενικής κυβέρνησης στο 152,3% του ΑΕΠ από 160,3% του ΑΕΠ που ήταν το 2023 (δηλαδή 355 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς).

Πάντως, ήδη υπάρχει μείωση. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023 ο λόγος Χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε από 172,7% το 2022 σε 161,9% το 2023. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η μείωση του λόγου χρέος προς ΑΕΠ οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην μεταβολή του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 6,6% ενώ το ονομαστικό χρέος μειώθηκε μόνο κατά 100 εκατ ευρώ!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία