Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς να επηρεαστούν από το κλίμα της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε. Ευτυχώς δεν δημιουργήθηκαν τα προβλήματα που συνάντησαν οι μαθητές με την Τράπεζα Θεμάτων και αναστάτωσαν πολλούς υποψηφίους ορισμένων Λυκείων της χώρας στις απολυτήριες εξετάσεις τους.

Τα θέματα δόθηκαν έγκαιρα και η βαθμολόγηση των γραπτών συνεχίζεται ομαλά σε όλα τα βαθμολογικά κέντρα.

Η αγωνία και το άγχος των υποψηφίων θα υφίστανται για αρκετές μέρες ακόμα, αφού η ανακοίνωση των βαθμολογιών αναμένεται μετά τις εκλογές και το πιθανότερο λίγο πριν από το τέλος Ιουνίου. Οι βάσεις αναμένονται νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές, με ορίζοντα το τέλος Ιουλίου με τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.

Τα θέματα σε όλα τα μαθήματα είχαν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας με τα περσινά και δεν αναμένονται σοβαρές μεταβολές στις βαθμολογίες.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που επηρεάζεται από τη μέση επίδοση των βαθμολογιών των μαθημάτων του κάθε Επιστημονικού Πεδίου δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά, θα είναι δηλαδή κοντά στα περσινά επίπεδα.

Βέβαια, όπως και τα προηγούμενα χρόνια εφαρμογής της, θα κλείσει την πόρτα των Πανεπιστημίων σε περισσότερους από 20.000 υποψηφίους που δεν κατόρθωσαν να την αποκτήσουν και δεν θα μπορέσουν να συμπληρώσουν ούτε καν το Μηχανογραφικό τους.

Την περασμένη χρονιά η Ελάχιστη Βάση ήταν για το 1ο Πεδίο 9,08, για το δεύτερο 9,50, για το τρίτο 9,62, ενώ η χαμηλότερη ήταν στο τέταρτο πεδίο που διαμορφώθηκε στις 8,36 μονάδες. Ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων, όπως κάνουμε κάθε χρόνο, θα δώσουμε όταν ανακοινωθούν οι αναλυτικές βαθμολογίες από το υπουργείο Παιδείας για όλα τα μαθήματα και τα στατιστικά στοιχεία.

Η πρώτη μας εκτίμηση προκύπτει από την αξιολόγηση του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων, από τις πρώτες πληροφορίες από βαθμολογικά κέντρα και από υποψηφίους που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις. Αναμένουμε σταθερότητα στο πρώτο και το δεύτερο πεδίο, ενώ στο τρίτο πεδίο μικρή πτώση στις υψηλές βαθμολογίες και μικρή άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές του τέταρτου πεδίου.

1ο πεδίο: Ανθρωπιστικών Επιστημών

Το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας δεν προκάλεσε εκπλήξεις γιατί στις βασικές γραμμές του ήταν αναμενόμενο, αφού σχεδόν κάθε χρόνο αφουγκράζεται την επικαιρότητα.

Βέβαια οι υποψήφιοι συνήθως στο μάθημα αυτό που κάθε χρόνο εξετάζεται πρώτο βγαίνουν από τις αίθουσες με χαμόγελα, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι θα τα διατηρήσουν όλοι όταν ανακοινωθούν οι βαθμολογίες. Είναι όμως ένα καλό ξεκίνημα.

Τα Αρχαία ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, τα Λατινικά διαχειρίσιμα και η Ιστορία δεν απαιτεί μόνο «παπαγαλία» αλλά χρειάζεται και κριτική ικανότητα. Γενικά δεν περιμένουμε σοβαρές μεταβολές στις βάσεις σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.

Οι περιζήτητες σχολές Νομικής, Ψυχολογίας κ.λπ. θα διατηρήσουν το ίδιο σχεδόν εισιτήριο εισαγωγής με μικρές αυξομειώσεις. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν θα διαφοροποιηθεί αισθητά.

2ο πεδίο: Θετικών Επιστημών

Τα θέματα ήταν χωρίς σοβαρές διαφορές από τα περσινά. Το μάθημα της Χημείας τούς δυσκόλεψε λίγο περισσότερο γιατί οι πολλές αριθμητικές πράξεις που χρειάζονταν δημιούργησαν σε πολλούς περισσότερο άγχος σχετικά με τη διαχείριση του χρόνου που είχαν στη διάθεσή τους και που δεν ήταν αρκετά επαρκής.

Τα Μαθηματικά παρουσίασαν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας με τα περσινά, με αυξημένες απαιτήσεις για το τέταρτο θέμα που προοριζόταν για υποψηφίους που σκοπεύουν σε υψηλόβαθμες Σχολές.

Τα δύο πρώτα θέματα προσφέρονταν για απόκτηση βαθμολογιών που να εξασφαλίζουν την πολυπόθητη για πολλούς Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Η Φυσική δεν δυσκόλεψε τους υποψηφίους ιδιαίτερα. Δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

3ο πεδίο: Επιστημών Υγείας και Ζωής

Οπως κάθε χρόνο στο Πεδίο αυτό συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός αριστούχων που διεκδικούν μία θέση στις Ιατρικές και άλλες υψηλόβαθμες Σχολές.

Σπάνια θα δούμε υποψηφίους που να είχαν βαθμολογίες στα Λύκεια μικρότερες από το 18, εκτός ελαχίστων που προσδοκούν σε μια χαμηλόβαθμη σχολή κυρίως της Περιφέρειας και σε άλλες χαμηλόβαθμες που είναι κοινές με το 2ο Επιστημονικό Πεδίο.

Το μάθημα εκείνο που είχε μια κάπως αυξημένη δυσκολία ήταν η Βιολογία. Οι βάσεις στις σχολές υψηλής ζήτησης αναμένεται να είναι παρόμοιες με τις περσινές με μικρές αυξομειώσεις.’

4ο πεδίο: Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής

Στο Πεδίο αυτό συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων αλλά όμως υπάρχουν και πολύ περισσότερες Σχολές από τα άλλα Πεδία.

Η συγκέντρωση βαθμολογιών για την απόκτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής δεν ήταν δυσκολότερη από πέρυσι. Σ’ αυτό βοήθησαν πολύ και τα σχετικά εύκολα θέματα στο μάθημα της Πληροφορικής και οι καλές επιδόσεις στην Οικονομική Θεωρία που είναι μάθημα που αγαπούν περισσότερο οι υποψήφιοι.

Τα θέματα στα Μαθηματικά είναι ακριβώς τα ίδια στα οποία διαγωνίζονται και οι υποψήφιοι θετικών επιστημών. Δυστυχώς συνεχίζεται το απαράδεκτο φαινόμενο ένας υποψήφιος που θέλει να σπουδάσει Μάρκετινγκ ή Διοίκηση Επιχειρήσεων να εξετάζεται στα ίδια θέματα με αυτόν που θέλει να γίνει μαθηματικός, φυσικός ή να μπει στο Πολυτεχνείο…

Στην εποχή των Δεσμών το βιβλίο και η ύλη ήταν διαφορετικά στα δύο αυτά Επιστημονικά Πεδία. Οι βάσεις αναμένεται να είναι στα περσινά επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις στις μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες και μικρή άνοδο στις υψηλές.

* Ο Αντώνης Φλωρόπουλος είναι εκπαιδευτικός αναλυτής, διευθυντής φροντιστηρίων ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts