Οι τράπεζες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) δανείζουν όλο και περισσότερο τις τουρκικές τράπεζες, εκμεταλλευόμενες το κενό που έχουν δημιουργήσει τα δυτικά τραπεζικά ιδρύματα που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα υπό τους φόβους δυσμενών ανατροπών από τις ρυθμιστικές αρχές της Τουρκίας και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Abu Dhabi Commercial Bank και η Emirates NBD Bank έχουν συνάψει σημαντικό μέρος των κοινοπρακτικών δανείων τους σε τουρκικές τράπεζες, σε ποσοστό που στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αντιστοιχεί στο 61%, έναντι 15% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Αυτή η αλλαγή στα πρότυπα δανεισμού αντανακλά την ετοιμότητα των χωρών του Κόλπου να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο και να ενισχύσουν τους δεσμούς με την Τουρκία.

ΗΑΕ: «Στον πάγο» η συμμετοχή τους σε ναυτική ομάδα υπό τις ΗΠΑ

Αλλάζει το τοπίο δανεισμού στην Τουρκία

Οι διεθνείς τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των ING Groep, Deutsche Bank, Citigroup και Standard Chartered, έχουν γίνει πιο προσεκτικές όσον αφορά στον δανεισμό σε τουρκικές τράπεζες λόγω ανησυχιών σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές της Τουρκίας και την επανεκλογή του προέδρου Ερντογάν.

Αν και δεν υπάρχει πρόβλημα αποπληρωμής δανείων, η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του τούρκου προέδρου, που έχει ως βασικό συστατικό της τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, είχε ως αποτέλεσμα την εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τη μείωση των ξένων κεφαλαίων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες των ΗΑΕ παρεμβαίνουν για να καλύψουν το δανειακό κενό που αφήνουν οι δυτικές τράπεζες, δείχνοντας την προθυμία τους να αναλάβουν περισσότερους κινδύνους που συνδέονται με την Τουρκία.

Πολιτική σημασία και δυνητικές μεταρρυθμίσεις

Η αυξανόμενη διάθεση των τραπεζών των ΗΑΕ για παροχή δανείων στις τουρκικές τράπεζες έχει επίσης πολιτική σημασία, καθώς οι χώρες του Κόλπου εργάζονται για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία μετά από μια δεκαετία τεταμένων σχέσεων.

Αυτό οδήγησε σε εμπορικές συμφωνίες, ανταλλαγές νομισμάτων και επενδύσεις, ενισχύοντας περαιτέρω τη συμμετοχή τους σε τουρκικά κοινοπρακτικά δάνεια.

Ωστόσο, ο εξωτερικός δανεισμός από τις τουρκικές τράπεζες παραμένει χαμηλός λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού και της ασθενέστερης εγχώριας ζήτησης για σκληρά νομίσματα. Η μελλοντική κατεύθυνση των τουρκικών οικονομικών πολιτικών, με ενδείξεις πιθανών μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσε να επηρεάσει την αντίληψη των ξένων επενδυτών για τον κίνδυνο στη χώρα και ενδεχομένως να τους εξωθήσει σε αποχώρηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής