Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνει, δύο χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, το κρίσιμο για την υγεία των κατοίκων ζήτημα της περισυλλογής αμιάντου –ο οποίος υπολογίζεται ποσοτικά γύρω στους 500 τόνους– από τις καμένες ιδιωτικές περιουσίες στον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας.

Κτήρια: Τόνοι αμιάντου σπαρμένοι στις ελληνικές οικοδομές – Οι κίνδυνοι για την υγεία

Μετά την πρόσφατη εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη διαδικασία της αποξήλωσης και της μεταφοράς του καρκινογόνου αμιάντου από τη Βόρεια Εύβοια σε ειδικό χώρο στο εξωτερικό, ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για την εκκίνηση της ειδικής διαδικασίας που απαιτείται και η οποία αναμένεται να διεξαχθεί από τον ανάδοχο εργολάβο – σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων που ανέλαβε να φέρει εις πέρας τη συγκεκριμένη αποστολή – έως τα τέλη Αυγούστου.

«Δεν έχει λυθεί το πρόβλημα με την περισυλλογή του αμίαντου» αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης. «Ο δήμος περισυνέλεξε όλον τον αμίαντο από τα δημοτικά ακίνητα, εντούτοις παραμένει μεγάλη ποσότητα σε ιδιωτικούς χώρους. Αυτή τη στιγμή αναμένεται η κήρυξη αναδόχου, η οποία έχει λίγο καθυστερήσει λόγω των εκλογών. Θεωρώ ότι μέχρι τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί.

Είχαν γίνει μελέτες για να υπολογιστούν οι τόνοι αμιάντου και, αν θυμάμαι καλά, ήταν αρκετοί, μπορεί να είναι και 500 τόνοι. Εμείς όσον αφορά τα δημοτικά ακίνητα ολοκληρώσαμε τη διαδικασία περισυλλογής πριν από ενάμιση χρόνο και μαζέψαμε γύρω στους 16 τόνους. Από τους κατοίκους υπάρχει ανησυχία» σημειώνει ο δήμαρχος, αναφέροντας πως αρκετοί έχουν αναλάβει και οι ίδιοι δράση. Ενας εξ αυτών και ο 70χρονος συνταξιούχος γιατρός Σταύρος Τριανταφύλλου που η σύζυγός του διαθέτει εξοχική κατοικία στην παραλία της Αγίας Αννας, η οποία κάηκε ολοσχερώς.

«Το συγκεκριμένο σπίτι ήταν εξ ολοκλήρου από αμίαντο. Αυτό εξαερώθηκε και έκτοτε έχω κάνει χίλιες προσπάθειες. Ηρθα σε επαφή με τη δημόσια διοίκηση. Βασανίστηκα από τον Αννα στον Καϊάφα. Επί έναν μήνα πήρα τους πάντες. Αλλος δεν ήταν αρμόδιος, άλλος δεν σήκωνε τα τηλέφωνα» περιγράφει απογοητευμένος ο Σ. Τριανταφύλλου επισημαίνοντας το μέγεθος του κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

«Η εισπνοή του αμίαντου προκαλεί αποδεδειγμένα καρκίνο. Εγώ απαγόρευσα στα παιδιά μου και στα εγγόνια μου να ξαναπάνε εκεί πέρα. Κι ας ήταν η περιοχή που κάναμε διακοπές τόσα χρόνια, από εμάς έχει πλέον διαγραφεί. Φανταστείτε ένα μόνο σπίτι πόσους τόνους αμίαντου έχει. Μπορεί να ελευθερώσει ίσως και 10 τόνους αμίαντου, ο οποίος δεν διαλύεται. Ο κίνδυνος παραμένει πάντα. Ενα χιλιοστό να εισπνεύσεις, σίγουρα σε λίγο καιρό αναπτύσσεις καρκίνο του πνεύμονα».

Δύσκολη διαδικασία

Την επικινδυνότητα επιβεβαιώνει και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος ανέλαβε την παρακολούθηση της περισυλλογής του αμιάντου από τη Βόρεια Εύβοια. Σε πρόσφατη παρέμβασή του στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega», ο ίδιος τόνισε ότι τώρα προέχει η ταχύτητα, προσδιορίζοντας το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων από πλευράς πολιτείας.

«Η απομάκρυνση των αποβλήτων του αμιάντου είναι μια πάρα πολύ δύσκολη και ακριβή διαδικασία, γι’ αυτό και θέλει εξειδικευμένα συνεργεία. Η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε και η δική μας Γενική Γραμματεία θα αναλάβει τη σχετική διαδικασία» αναφέρει ο ίδιος, εξηγώντας πως από αυτή την εβδομάδα ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία με όρους fast track. «Θα γίνει με τον ίδιο όμιλο επιχειρήσεων που έκανε την ίδια δουλειά στο Μάτι, δεν ξεκινάμε από το μηδέν, έχει γίνει η καταγραφή. Δεν μπορώ να ξέρω πόσο γρήγορα θα γίνει η περισυλλογή, σίγουρα μέσα στον Ιούλιο ή τον Αύγουστο το αργότερο. Είναι 40 σημεία που έχουν καταγραφεί, αλλά υπάρχουν και άλλα διάσπαρτα. Θα μαζευτούν όλα» διαβεβαιώνει ο Μ. Γραφάκος αναγνωρίζοντας ότι έως τώρα χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

«Φωνάξαμε όλη την ομάδα που έκανε την ίδια δουλειά στο Μάτι. Σήμερα το ζητούμενο είναι να προχωρήσουμε άμεσα. Αναγνωρίζω ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, υπάρχει ευθύνη συνολικότερα της δημόσιας διοίκησης – αν υπάρχει στον δικό μου φορέα, την αναλαμβάνω και εγώ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα