Οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή για δεύτερη φορά μέσα σε περισσότερο από ένα μήνα για να αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με τον πρώην πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ναι είναι ο πιο πιθανός νικητής, με βάση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Μαΐου, αναφέρει το Bloomberg.

Η προηγούμενη ψηφοφορία της 21ης Μαΐου έδειξε ότι το κεντροδεξιό κόμμα του Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βγει νικητής αυτή τη φορά. Η πρόκληση είναι αν θα μπορέσει να δημιουργήσει μια μονοκομματική κυβέρνηση ή για άλλη μια φορά δεν θα εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο.

Μάλιστα επισημαίνει πως μια κυβέρνηση συνασπισμού φαίνεται πως είναι εκτός συζήτησης, καθώς κανένας από τους αρχηγούς των κομμάτων στην Ελλάδα δεν θέλει να συνεργαστεί με άλλους. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο Μητσοτάκης δεν θα μπορεί να κυβερνήσει μόνος του, ίσως διεξαχθούν και τρίτες εκλογές σε περίπου ένα μήνα, εξηγεί, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι οι αγορές μετοχών και ομολόγων ανέβηκαν μετά την ψηφοφορία του Μαΐου, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν μια πιθανή νίκη Μητσοτάκη την Κυριακή — κάτι που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια σταθερή κυβέρνηση που θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Αστάθεια θα προκαλέσον πιθανές τρίτες εκλογές

Το Bloomberg προειδοποιεί πως εάν χρειαστούν και τρίτες εκλογές, θα υπάρξει περισσότερη αστάθεια, η δυναμική της αγοράς μπορεί να αντιστραφεί, και μάλιστα σε μια περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να ανακτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας που έχασε πριν από 13 χρόνια.

Για να μπορέσει ο Μητσοτάκης, να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, πρέπει βασικά να επαναλάβει το ποσοστό των ψήφων που πήρε το κόμμα του τον Μάιο. Εάν συμβεί αυτό – δεδομένης της αλλαγής στον εκλογικό νόμο της Ελλάδας, έτσι ώστε το κόμμα που θα έρθει πρώτο να λάβει έως και 50 έδρες μπόνους – είναι πιθανό να πάρει τουλάχιστον 151 έδρες στο κοινοβούλιο των 300 εδρών, ακόμη και αν επιπλέον κόμματα περάσουν το απαραίτητο όριο του 3% που απαιτείται για να εισέλθουν στη βουλή.

Εάν ο Κ. Μητσοτάκης δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μια απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε τα κόμματα θα χρειαστεί και πάλι να βρουν κοινό έδαφος προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Και αν όλοι οι αρχηγοί κομμάτων επιμείνουν στην τρέχουσα θέση τους – ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν – τότε οι Έλληνες θα επιστρέψουν στα εκλογικά τμήματα σε περίπου ένα μήνα, καταλήγει το Bloomberg,

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους