Το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου «καθησυχάζει» τις αγορές και δίνει στη χώρα πολιτική σταθερότητα και δημοσιονομική πειθαρχία, αναφέρει σε έκθεσή της η UniCredit.

Η ιταλική τράπεζα υπογραμμίζει ότι η επικράτηση του Κ. Μητσοτάκη στις εκλογές, δείχνει πολιτική συνέχεια για τη χώρα. Και υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα πρώτα νομοσχέδια θα αφορούν στις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και τη φορολογία

Παράλληλα έθεσε τη μεταρρύθμιση στην υγεία και τη δικαιοσύνη ως προτεραιότητες στη δεύτερη θητεία της κυβέρνησής του.

Οι αναλυτές της Unicredit εκτιμούν ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος θα διαμορφωθεί σε 1,8% και σε 1,5% το 2024, καθώς η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να συνεχιστεί.

Ανάπτυξη 2,2% «βλέπει» για φέτος η ΤτΕ – Οι συστάσεις προς τη νέα κυβέρνηση

Επίσης, η οικονομία θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από την εξελισσόμενη ανάκαμψη των διεθνών τουριστικών ροών, οι οποίες είναι πιθανό να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019.

Μετά από μια οριακή συρρίκνωση στο πρώτο τρίμηνο φέτος κατά 0,1% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022, αναμένεται μια μέτρια εκ νέου επιτάχυνση στην αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο.

Ο πληθωρισμός

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, εκτιμάται ότι από 9,6% το 2022 θα μειωθεί σε 3,4% φέτος και στο 2,8% το 2024, ενώ ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία από το 171,3% το 2022 σε 165% φέτος και 164,7% το 2024. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα περιοριστεί από το 10% πέρυσι σε 8% φέτος και 6% το 2024.

Οι τιμές της ενέργειας

Η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας εκτιμάται ότι θα περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν στην ιδιωτική κατανάλωση η επιβράδυνση του εισοδήματος από την εργασία και η άρση των μη στοχευμένων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση.

Ταμείο Ανάκαμψης

Η έκθεση υπογραμμίζει τέλος ότι η αύξηση της ανάπτυξης μέσω των κονδυλίων του ευρωπαϊκού πακέτου για την ανασυγκρότηση RRF, το οποίο ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ και ισοδυναμεί με 5,5% του ΑΕΠ, αναμένεται να συνεχίσει να υποστηρίζει τις ακαθάριστες πάγιες επενδύσεις.
Η αύξησή τους το 2022 ήταν περίπου 12% και αφορούσε πρωτίστως τη μη οικιστική κατασκευή και σε μικρότερο βαθμό τον εξοπλισμό, αντισταθμίζοντας εν μέρει τον αντίκτυπο των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και της επιδείνωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία