Την βεβαιότητά του ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει κορυφωθεί και υποχωρεί εξέφρασε ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του δ.σ της ΕΚΤ, Μάριο Σεντένο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg στη γαλλική πόλη Aix-en-Provence την Κυριακή ο Σεντένο προέτρεψε τους συναδέλφους του να μην αμφιβάλλουν ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ  λειτουργεί και έχει αποτελέσματα.

Στουρνάρας: Θα ήταν «έκπληξη» οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων μετά τον Σεπτέμβριο

Ο δομικός πληθωρισμός στο επίκεντρο των συζητήσεων στην ΕΚΤ

« Ο δομικός πληθωρισμός ξεχωρίζει ως ένας πολύ σημαντικός δείκτης» είπε. «Δεν μειώνεται τόσο γρήγορα όσο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), αλλά πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι στην ανοδική πορεία των πληθωριστικών πιέσεων ακουλούθησε ακριβώς την ίδια τροχιά. Επομένως, πρέπει να παραμείνουμε και εμείς σίγουροι για τον τρόπο με τον οποίο καταπολεμούμε τον πληθωρισμό».

Η τοποθέτηση του Σεντένο, που ανήκει στο στρατόπεδο των περιστεριών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποδηλώνει ότι η πορεία του δομικού πληθωρισμού, του δείκτη που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων των αξιωματούχων της  ΕΚΤ.  Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν ταχθεί υπέρ της αύξησης των επιτοκίων στην συνεδρίαση του Ιουλίου, ωστόσο δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για την συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Η εκτίμησή του Πορτογάλου κεντρικού τραπεζίτη έρχεται μετά από την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λούις ντε Γκίντος, που ανήκει στο στρατόπεδο των γερακιών και ο οποίος δήλωσε  ότι οι περισσότεροι δείκτες του δομικού πληθωρισμού «έχουν αρχίσει να δείχνουν κάποια σημάδια εξασθένησης».

Ο εν λόγω δείκτης επιταχύνθηκε τον Ιούνιο στο 5,4%, ενώ η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή επιβραδύνθηκε αισθητά στο 5,5%. Ο Σεντένο είναι πεπεισμένος  ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καθοδική πορεία. «Όλοι οι δείκτες το λένε αυτό» είπε. «Φυσικά, για να συμβεί αυτό, πρέπει να διατηρήσουμε τη νομισματική μας πολιτική πολύ ξεκάθαρη».

Προέβλεψε μάλιστα ότι ο πληθωρισμός θα είναι «πολύ κάτω από το 3%” μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, πολύ πιο κοντά στο επίπεδο του 2% που επιδιώκει η ΕΚΤ.»

«Στοχεύουμε στον γενικό πληθωρισμό (ΔΤΚ), αυτό είναι πολύ σημαντικό» σημείωσε «ο οποίος μειώνεται, στην πραγματικότητα μειώνεται με πιο γοργούς ρυθμούς από την πορεία προς τα πάνω».

Τέλος, επεσήμανε ότι οι δείκτες δείχνουν επιβράδυνση της οικονομίας. «Η οικονομία επιβραδύνεται, ο πληθωρισμός μειώνεται» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή