Τα μέτρα που περιορίζουν τη δυνατότητα των ξένων επιχειρήσεων να εγκαταλείψουν τη Ρωσία εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών να προστατευτεί η εγχώρια οικονομία, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της επιχειρηματικής εφημερίδας Vedomosti σύμφωνα με το οποίο μια υποεπιτροπή της κυβερνητικής επιτροπής ελέγχου ξένων επενδύσεων ενέκρινε μια λίστα με 10 σημεία, με τα οποία πρέπει να συμμορφωθούν οι ξένοι προκειμένου να αποχωρήσουν από τις ρωσικές επιχειρήσεις τους. Ορισμένοι από αυτούς τους περιορισμούς είναι ήδη σε ισχύ, αλλά υπάρχουν αρκετοί θεμελιωδώς νέοι όροι που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί επίσημα, σημειώνει η εφημερίδα.

Στα 36 δισ. δολάρια ο «λογαριασμός» της φυγής των ξένων επενδυτών από τη Ρωσία

«Στον απόηχο της απόφασης άλλων χωρών, που λαμβάνουν πρωτοφανείς επιθετικές ενέργειες εναντίον μας, η κυβέρνηση υιοθετεί πράγματι μέτρα για να προστατεύσει την οικονομία μας και πρώτα απ’ όλα τις εταιρείες μας. Τέτοιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν υπό αυτό το πρίσμα», τόνισε ο Πεσκόφ, όπως γράφει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο κ. Πεσκόφ συμπλήρωσε ότι είναι «ένα πολύ εκτενές θέμα προς συζήτηση».

Πάρτι κερδοφορίας για τις εταιρείες που έμειναν στη Ρωσία

Οι νέοι όροι

Σύμφωνα με το Vedomosti, μία από τις προϋποθέσεις ώστε να αποεπενδύσει ένας ξένος από μια επιχείρηση στη Ρωσία, είναι ότι ο αγοραστής των σχετικών περιουσιακών στοιχείων δεν πρέπει να συνάψει δικαίωμα αγοράς με τον πωλητή για περίοδο μεγαλύτερη των δύο ετών. Εάν υπογραφεί η συμφωνία, ο πρώην ιδιοκτήτης πρέπει να πληρώσει το τίμημα της αγοράς για την επιστροφή της επιχείρησης σε αυτόν.

Μεταξύ άλλων, η εφημερίδα επισημαίνει την παροχή έκπτωσης τουλάχιστον 50% της αγοραίας αξίας, με το ποσό του 10% να καταβάλλεται στον προϋπολογισμό, εάν μια συναλλαγή εκτελεστεί με έκπτωση μικρότερη από το 90% της αξίας, καθώς και απαγόρευση απόσυρσης κεφαλαίων από πωλήσεις στο εξωτερικό για ιδιοκτήτες από μη φιλικές χώρες και την ύπαρξη όλων των άλλων απαιτούμενων αδειών από τις ρωσικές αρχές για την πραγματοποίηση μιας δεδομένης συναλλαγής, μεταξύ άλλων στοιχείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή