Υπόλογη για την επιλογή της να προσλάβει έναν αμερικανό οικονομολόγο και μάλιστα σε κορυφαία θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται η σιδηρά επικεφαλής της Κομισιόν για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η Βεστάγκερ, η οποία ηγείται των ερευνών για τις Big Tech εδώ και περίπου δέκα χρόνια, καλείται να δώσει απαντήσεις ενώπιων ευρωπαίων βουλευτών σήμερα Τρίτη, για την επιλογή της να τοποθετήσει στην καίρια θέσης της επικεφαλής οικονομολόγου για θέματα ανταγωνισμού στην Κομισιόν, την αμερικανή Fiona Scott Morton, καθηγήτρια στο Yale School of Management.

Οι επικρίσεις

Η πιο αυστηρή κριτική έχει ασκηθεί από μέλη της γαλλικής κυβέρνησης. Η Laurence Boone, γραμματέας της Γαλλίας για την Ευρώπη, έγραψε στο Twitter ότι μίλησε με τη Βεστάγκερ για αυτή την υποψηφιότητα, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη έχει πολλούς ταλαντούχους οικονομολόγους».

«Συμμετείχαμε άμεσα σε διάλογο με την Επιτροπή, ώστε οι διορισμοί να είναι συνεπείς με τις ευρωπαϊκές μας φιλοδοξίες», είπε.

Ο γάλλος εκπρόσωπος υπουργού Jean-Noël Barrot, υπεύθυνος για την ψηφιακή μετάβαση και τις τηλεπικοινωνίες, έγραψε σε ανάρτησή του: «Σε μια εποχή που η Ευρώπη ξεκινά την πιο φιλόδοξη ψηφιακή ρύθμιση στον κόσμο, ο πρόσφατος διορισμός της επικεφαλής οικονομολόγου της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού εγείρει εύλογα ερωτήματα» και κάλεσε την Κομισιόν να επανεξετάσει την επιλογή της.

«Με απογοήτευση μάθαμε [για τον διορισμό] έγραψαν σε κοινή επιστολή τους προς τη Βεστάγκερ ευρωπαίοι βουλευτές.

«Ανησυχούμε πολύ για τις αντίθετες απόψεις που εξέφρασε δημόσια και την πιθανή σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του νέου της ρόλου και των προηγούμενων λειτουργιών της σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας», ανέφεραν στην επιστολή, που κοινοποιήθηκε από έναν βουλευτή στο Twitter.

Υπεραμύνονται από τις Βρυξέλλες

Σε επικοινωνία του CNBC με εκπρόσωπο της επιτροπής, ο τελευταίος επανέλαβε την ανακοίνωση των Βρυξελλών ότι: «Με διακεκριμένο ακαδημαϊκό υπόβαθρο και δεκαετίες εμπειρίας στην οικονομική ανάλυση και την πολιτική ανταγωνισμού, η Fiona Scott Morton κατέχει βαθιά κατανόηση της δυναμικής της αγοράς και των ρυθμιστικών πλαισίων».

«Το ιστορικό της στην παροχή συμβουλών σε κυβερνητικούς φορείς υπογραμμίζει την ικανότητά της να παρέχει στρατηγική και τεκμηριωμένη καθοδήγηση σε σύνθετα οικονομικά ζητήματα, καθιστώντας την εξαιρετικά κατάλληλη για συμβουλές σχετικά με τις οικονομικές πτυχές που σχετίζονται με την ανάπτυξη πολιτικής και την επιβολή των κανόνων ανταγωνισμού στην ΕΕ».

Η Scott Morton έχει πτυχίο Bachelor από το Yale College και διδακτορικό στα οικονομικά από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Εργάστηκε επίσης στην οικονομική ανάλυση στο αντιμονοπωλιακό τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μεταξύ Μαΐου 2011 και Δεκεμβρίου 2012. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που τέθηκαν ήταν η εμπειρία της στη συμβουλευτική για τις Big Tech.

Εκπρόσωπος της επιτροπής, σύμφωνα με το CNBC, εξήγησε προηγουμένως ότι υπήρχε «περιορισμένος αριθμός αιτήσεων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή