Από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέχρι την Ινδία, το βόρειο ημισφαίριο φλέγεται σε ένα ασυνήθιστα καυτό καλοκαίρι, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι η δροσιά μάλλον θα αργήσει να έρθει.

Η κλιματική αλλαγή συνδυάστηκε φέτος με το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό για να φέρει τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ, ανακοίνωσε προ ημερών το ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης Copernicus.

Όπως φαίνεται όμως ο Ιούλιος επίσης θα καταρρίψει τα ρεκόρ, ανέφερε η υπηρεσία, εκτίμηση με την οποία συμφώνησε την Παρασκευή ο επικεφαλής κλιματολόγος της NASA.

NASA: Ο Ιούλιος του 2023 θα είναι ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ

«Παρατηρούμε αλλαγές άνευ προηγουμένου σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο δρ Γκάβιν Σμιτ.

Στην Ισπανία και όλη τη νότια Ευρώπη, οι ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά είναι είδη πρώτης ανάγκης (Reuters)

Στις ΗΠΑ, όπου το κύμα ζέστης ασκεί πιέσεις στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ο καύσωνας είναι απίθανο να υποχωρήσει τον Αύγουστο, αναφέρουν οι New York Times. Αντίθετα, οι θερμοκρασίες του επόμενου μήνα πιθανότατα θα είναι ασυνήθιστα υψηλές σχεδόν σε όλη την επικράτεια.

Ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροδότησης στην Καλιφόρνια απηύθυνε έκκληση για μείωση της κατανάλωσης, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε λόγω της χρήσης κλιματιστικών.

Στο Φίνιξ της Αριζόνα, τη θερμότερη πόλη των ΗΠΑ, το θερμόμετρο έχει κολλήσει πάνω από τους 40 βαθμούς εδώ και δύο εβδομάδες.

Εδώ και τρεις εβδομάδες η θερμοκρασία στο Φίνιξ της Αριζόνα ξεπερνά τους 40 βαθμούς (Reuters)

Στην Ευρώπη, κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών πλήττει την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει παράλληλα εκτεταμένη ξηρασία. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η χαμηλή υγρασία έπαιξαν ρόλο στις πυρκαγιές που κύκλωσαν την Αττική.

Στην Ινδία, οι ακραίες θερμοκρασίες των περασμένων εβδομάδων υποχώρησαν με την άφιξη των μουσώνων. Καταρρακτώδεις βροχές σκότωσαν τουλάχιστον 130 άτομα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στα βόρεια της χώρας.

To Πεκίνο γονατίζει από τη ζέστη (Reuters)

Οι καύσωνες στην Ινδία εκδηλώνονται συνήθως πριν από την εποχή των μουσώνων, από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο. Φέτος όμως οι θερμοκρασίες παρέμειναν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα για περισσότερα. Ενώ το διάστημα 1961-1190 η χώρα κατέγραφε κατά μέσο όρο 70 ημέρες τον χρόνο με θερμοκρασίες άνω των 32 βαθμών, την περίοδο 1991-2022 το νούμερο αυξήθηκε στις 89 ημέρες.

Εθελοντές στο Ραϊγκάντ της Ινδίας αναζητούν επιζώντες έπειτα από κατολίσθηση λόγω των μουσώνων (Reuters)

Μεγάλο μέρος της Κίνας επίσης συνέχισε να ψήνεται την Παρασκευή, καθώς ο καύσωνας καταρρίπτει τα ρεκόρ. Στην δυτική επαρχία του Σινζιάνγκ το θερμόμετρο έδειξε την Κυριακή 52 βαθμούς Κελσίου, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

Στη νότια Κίνα, τα υψηλά επίπεδα σχετικής υγρασίας δημιουργεί την αίσθηση ότι η θερμοκρασία είναι 20 βαθμούς υψηλότερη από ό,τι δείχνει το θερμόμετρο, προειδοποίησαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Εναερίτες στο Μουμπάι. Οι καύσωνες ασκούν πιέσεις στα δίκτυα ηλεκτροδότησης (Reuters)

Σε όλο τον κόσμο, οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και την ανθρώπινη υγεία μπορεί να αποδειχθούν μεγάλες.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, περισσότεροι από 60.000 Ευρωπαίοι πέθαναν από τη ζέστη το φονικό καλοκαίρι του 2022, το οποίο είναι πιθανό να ξεπεραστεί από το φετινό.

Πηγή in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green