Οι αλγόριθμοι που επιλέγουν ποιες αναρτήσεις προβάλλονται στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατηγορηθεί ότι μεγεθύνουν τον πολιτικό φανατισμό επειδή προτείνουν στον χρήστη περιεχόμενο που συμφωνεί με την ιδεολογία του και τον κρατούν έτσι μακριά από την αντίθετη άποψη.
Κι όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, δείχνει μια σειρά πρωτοποριακών μελετών που ανέλυσαν δεδομένα της Meta Platforms, στην οποία ανήκουν το Facebook και το Instagram, για την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ το 2020.
Facebook: Πώς μπορούν οι χρήστες να διεκδικήσουν αποζημίωση από αγωγή 725 εκατ. δολαρίων
Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται σε τέσσερις επιμέρους μελέτες στα περιοδικά Science και Nature, δείχνουν ότι καμία από τις αλλαγές που έχουν προταθεί για τη βελτίωση των αλγορίθμων δεν επηρεάζει τις πολιτικές απόψεις ή τη συμπεριφορά των χρηστών.
Μία από τις μελέτες, η οποία εξέτασε δεδομένα για τις συνήθειες 208 εκατομμυρίων χρηστών στις ΗΠΑ, διαπιστώνει ότι οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι πράγματι έχουν εντελώς διαφορετικές συνήθειες στην κατανάλωση περιεχομένου και όντως ζουν σε απομονωμένους «θαλάμους ηχούς», ή φούσκες μονόπλευρης ενημέρωσης. Οι άλλες μελέτες έδειξαν όμως ότι καμία παρέμβαση στους αλγορίθμους δεν επηρεάζει την πολιτική πόλωση.
Όταν ο αλγόριθμος του Facebook αντικαταστάθηκε με λίστες αναρτήσεων σε απλή χρονολογική σειρά, οι χρήστες όντως εκτέθηκαν σε πιο πολύπλευρο περιεχόμενο, αυτό όμως δεν άλλαξε τις προτιμήσεις τους ή τον βαθμό πόλωσης.
Όταν οι ερευνητές απενεργοποίησαν τη λειτουργία «reshare» για γρήγορης αναδημοσίευση δημοφιλών αναρτήσεων, οι χρήστες είδαν λιγότερο περιεχόμενο από αναξιόπιστες πηγές και λιγότερες πολιτικές ειδήσεις γενικά. Παρόλα αυτά, δεν υπήρχαν σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές απόψεις και τον φανατισμό.
Ομοίως, η μείωση των προτεινόμενων αναρτήσεων από πηγές με τον ίδιο πολιτικό προσανατολισμό δεν είχε επίδραση στην πόλωση και τις ακραίες απόψεις.
Σε συνδυασμό, τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι τα κοινωνικά δίκτυα ίσως δεν ευθύνονται για την πολιτική πόλωση αλλά απλά εξυπηρετούν την τάση των ανθρώπων να αναζητούν περιεχόμενο που συμφωνεί με τις απόψεις τους.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν πάντως ότι οι αναλύσεις τους πάσχουν από κάποιους περιορισμούς, καθώς τα δεδομένα αφορούν μια ιδιαίτερη προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ και ίσως δεν είναι ενδεικτικά για άλλες περιόδους ή χώρες.
Επιπλέον, οι μελέτες βασίστηκαν σε δεδομένα που παραχώρησε η ίδια Meta και είναι αδύνατο να διασταυρωθούν, αν και οι ερευνητές διαβεβαιώνουν ότι η εταιρεία ήταν συνεργάσιμη και δεν είχε κανένα λόγο στην ανάλυση.
Εκπρόσωπός της δήλωσε πως «δεν υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι βασικές λειτουργίες στις πλατφόρμες της Meta προκαλούν από μόνα τους επιβλαβή ‘συναισθηματική’ πόλωση ή έχουν σημαντική επίδραση σε βασικές πολιτικές στάσεις, απόψεις ή συμπεριφορές».
Πηγή: in.gr
Latest News
Ήταν ο Χένρι Κίσινγκερ ένας «doomer» της τεχνητής νοημοσύνης;
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χένρι Κίσινγκερ μετατράπηκε σε εμπειρογνώμονα στην AI - Ένα μεταθανάτιο υστερόγραφο σε ένα θέμα που προκαλεί τριγμούς, σημειώνει ο Economist
Βόλτα στο διάστημα μέσω… Μεγάλης Ελλάδας
Η διαστημική εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον σχεδιάζει ταξίδια σε ύψος 85 χλμ από την αεροπορική βάση του Γκροτάλιε της Ιταλίας
Πρώτο... δωράκι Tραμπ υπέρ Μασκ - Ποια ρύθμιση καταργεί προς όφελος της Tesla
Το αφεντικό της Tesla, Ιλον Μασκ, δαπάνησε περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια βοηθώντας τον Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο
Πρόστιμο 75 εκατ. δολ. από την Τουρκία στην Google
Η μη συμμόρφωση θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω καθημερινά πρόστιμα - Η Google μπορεί να ασκήσει έφεση
Αντίστροφη μέτρηση για το digital economy forum 2024 του ΣΕΠΕ
Ποιοι θα πλαισιώσουν το συνέδριο του ΣΕΠΕ, ποιες είναι οι βασικές θεματικές ενότητες της διοργάνωσης
Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό στο κυβερνοέγκλημα του χρηματοπιστωτικού τομέα
Η Υπηρεσία Κυβερνοχώρου δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των προσπαθειών καταπολέμησης της ηλεκτρονικής απάτης στην Κίνα
Χτίζει... κόμβο logistics η Huawei στον Πειραιά – Οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζει
«Το logistics hub που θα δημιουργηθεί ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν πύλη εισόδου των προϊόντων της Huawei προς την Ευρώπη», είπε ο CEO της εταιρείας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη