Υπάρχει μια χώρα της οποίας η διαστημική υπηρεσία ακολουθούσε «κατά πόδας» τη Ρωσία, στην προσπάθειά της να προσεληνώσει ένα μη επανδρωμένο σκάφος. Μια χώρα που, μετά τη συντριβή του ρωσικού Luna-25, ετοιμάζεται για την προσεδάφιση ενός δικού της διαστημόπλοιου στον νότιο πόλο της Σελήνης.

Luna-25: Συνετρίβη στη Σελήνη το ρωσικό διαστημόπλοιο

Πρόκειται για την Ινδία, της οποίας ο Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) με το σκάφος Chandrayaan-3 βρισκόταν σε έναν αγώνα δρόμου με τη Ρωσία ως προς το πιο διαστημόπλοιο θα προσεδαφιστεί πρώτο στον νότιο πόλο του δορυφόρου της Γης, μια περιοχή της οποίας οι κρατήρες πιστεύεται ότι περιέχουν παγωμένο νερό που θα μπορούσε να υποστηρίξει έναν μελλοντικό σεληνιακό οικισμό.

Όπως μεταδίδει το Reuters, καθώς η είδηση της αποτυχίας της αποστολής Luna-25 της Ρωσίας έγινε γνωστή την Κυριακή, η ISRO δήλωσε ότι το Chandrayaan-3 βρισκόταν σε τροχιά προσγείωσης στις 23 Αυγούστου.

«Όλα λειτουργούν τέλεια»

Όλα τα συστήματα του διαστημικού σκάφους λειτουργούν «τέλεια» και δεν αναμένονται απρόοπτα την ημέρα της προσεδάφισης, δήλωσε η διαστημική υπηρεσία τη Δευτέρα.

Η αποστολή – Chandrayaan σημαίνει «σεληνιακό όχημα» στα χίντι και τα σανσκριτικά – αποτελεί τη δεύτερη προσπάθεια της Ινδίας να προσεδαφίσει σκάφος στο νότιο πόλο της σελήνης. Το 2019, η αποστολή Chandrayaan-2 του ISRO ανέπτυξε με επιτυχία ένα διαστημόπλοιο το οποίο όμως συνετρίβη κατά την προσπάθεια προσελήνωσης.

Το ανώμαλο έδαφος καθιστά δύσκολη την προσεδάφιση στον νότιο πόλο, όμως το έπαθλο είναι μεγάλο: Θα πρόκειται για ένα ιστορικό κατόρθωμα, καθώς θα διαπιστωθεί αν ο πάγος της περιοχής μπορεί να παράσχει καύσιμα, οξυγόνο και πόσιμο νερό για μελλοντικές αποστολές.

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα έδειξαν κρατήρες στην επιφάνεια του φεγγαριού που κατέγραψε η κάμερα ανίχνευσης και αποφυγής κινδύνων του σκάφους Lander του ISRO, η οποία έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην εύρεση μιας ασφαλούς θέσης προσγείωσης για το διαστημικό σκάφος.

Το διαστημικό όχημα της Ινδίας εκτοξεύτηκε στις 14 Ιουλίου. Η μονάδα προσεδάφισης του Chandrayaan-3 διαχωρίστηκε από τη μονάδα προώθησης την περασμένη εβδομάδα.

Μια νέα διαστημική υπερδύναμη;

Για την Ινδία, μια επιτυχημένη προσεδάφιση στη Σελήνη θα σηματοδοτούσε την ανάδειξή της σε διαστημική δύναμη, καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι επιδιώκει να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε ιδιωτικές διαστημικές εκτοξεύσεις και συναφείς επιχειρήσεις που βασίζονται σε δορυφόρους.

«Εάν το Chandrayaan-3 επιτύχει, θα ενισχύσει τη φήμη της ινδικής διαστημικής υπηρεσίας παγκοσμίως. Θα δείξει ότι η Ινδία γίνεται βασικός παίκτης στην εξερεύνηση του διαστήματος», δήλωσε ο Manish Purohit, πρώην επιστήμονας του ISRO.

Θα ενισχύσει επίσης τη φήμη της Ινδίας ως μιας χώρας ανταγωνιστικής σχετικά με το κόστος της αεροδιαστημικής. Το Chandrayaan-3 εκτοξεύτηκε με προϋπολογισμό περίπου 6,15 δισεκατομμυρίων ρουπιών (74 εκατομμύρια δολάρια), λιγότερο από το κόστος παραγωγής του χολιγουντιανού διαστημικού θρίλερ «Gravity» του 2013.

Μια επιτυχημένη αποστολή θα καταστήσει την Ινδία μόλις την τέταρτη χώρα που θα προσεδαφιστεί με επιτυχία στο φεγγάρι μετά την πρώην ΕΣΣΔ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

«Η Ινδία πρόκειται να αποκτήσει νέα τεχνολογία με μια επιτυχή προσεδάφιση, κάτι που αποτελεί μεγάλο επίτευγμα» δήλωσε ο K. Sivan, πρώην επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας, μετά την εκτόξευση του Chandrayaan-3.

«Ανυπομονούμε για την προσγείωση»

Οι επιστήμονες του ISRO δήλωσαν ότι έμαθαν από την αποτυχία της προηγούμενης αποστολής στο φεγγάρι και έκαναν αλλαγές στο Chandrayaan-3 που θα καταστήσουν πιο πιθανή μια επιτυχή προσγείωση, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ασφαλούς προσγείωσης οπουδήποτε εντός μιας διευρυμένης ζώνης, σε αντίξοες συνθήκες. Το σκάφος έχει επίσης εξοπλιστεί με περισσότερα καύσιμα, περισσότερους ηλιακούς συλλέκτες και πιο ανθεκτικά «πόδια».

Στελέχη της νεοεμφανιζόμενης διαστημικής βιομηχανίας της Ινδίας αναμένουν επίσης να λάβουν ώθηση από μια επιτυχημένη προσελήνωση του διαστημικού σκάφους. Ο αριθμός των διαστημικών νεοσύστατων επιχειρήσεων στην Ινδία έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2020, όταν η χώρα άνοιξε για ιδιωτικές εκτοξεύσεις.

«Οι επόμενες 3 ημέρες δεν θα είναι τίποτα λιγότερο από καταπληκτικές! Ανυπομονούμε για την προσγείωση!», έγραψε ο Pawan Chandana, συνιδρυτής της Skyroot, η οποία εκτόξευσε τον πρώτο ιδιωτικό πύραυλο της Ινδίας πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα