«Βρες μου 11.780 ψήφους!». Η εντολή την οποία έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στον πρώτο τη τάξει υπουργό της Τζόρτζια, προκειμένου να ανατρέψει το αποτέλεσμα και να κερδίσει την Πολιτεία η οποία είχε «γείρει» προς την πλευρά του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020, μοιάζει να είναι το κερασάκι στην… τούρτα του κατηγορητηρίου σε βάρος του τέως προέδρου.

Παρά δε το γεγονός ότι είναι το τέταρτο κατά σειρά, για πολλούς θεωρείται και το πλέον επικίνδυνο, καθώς ενδεχόμενη καταδίκη θα σημάνει πολλά και σοβαρά μπλεξίματα για τον Τραμπ, ακόμα και στην περίπτωση που καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές του 2024 και να βρεθεί πάλι στον Λευκό Οίκο. Είναι κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη νομοθεσία της Τζόρτζια, της οποίας ο εκάστοτε κυβερνήτης – σήμερα ο Ρεπουμπλικανός Μπράιν Κεμπ – δεν έχει το δικαίωμα να δώσει χάρη, ενώ ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος μπορεί να το κάνει για τον εαυτό του, μια και η κατηγορία δεν αφορά ομοσπονδιακό αδίκημα αλλά προέρχεται από μια Πολιτεία.

Αναβολή της δίκης για το 2026 ζητά ο Τραμπ – Τι λένε οι δικηγόροι

Η τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos για λογαριασμό του δικτύου ABC μοιάζει να επιβεβαιώνει την παραπάνω εκτίμηση. Πράγματι, σύμφωνα με αυτήν, το 47% των Αμερικανών θεωρεί πως οι συγκεκριμένες κατηγορίες είναι σοβαρές και ένα επιπλέον 16% αρκετά σοβαρές – ποσοστά αντίστοιχα με εκείνα που αφορούσαν το κατηγορητήριο για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 και την εισβολή στο Καπιτώλιο. Παράλληλα, ο ένας στους δύο τάσσεται πλέον υπέρ της άποψης ότι ο Τραμπ πρέπει να αναστείλει την προεκλογική του εκστρατεία, έναντι 33% που θεωρεί ότι πρέπει να τη συνεχίσει ως το τέλος.

Φυσικά, ο τέως πρόεδρος δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει την κούρσα. Εκτός των άλλων, επειδή γνωρίζει ότι εάν το κάνει, τότε θα είναι εντελώς απροστάτευτος απέναντι στους κατηγόρους του. Τους τρεις εισαγγελείς, δηλαδή, οι οποίοι μοιάζουν να είναι και οι πραγματικοί του αντίπαλοι – και, σε κάθε περίπτωση, πιο υπολογίσιμοι και επικίνδυνοι από τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, και τους άλλους υποψηφίους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών: τον Αλβιν Μπραγκ, τον Τζακ Σμιθ και τη Φάνι Γουίλις, οι οποίοι απειλούν να τον στριμώξουν στο καναβάτσο και να τον βγάλουν νοκ άουτ, απομυζώντας παράλληλα σημαντικούς πόρους από την προεκλογική του εκστρατεία για την αμοιβή του πολυπληθούς νομικού επιτελείου του.

Οι κατήγοροι

ΑΛΒΙΝ ΜΠΡΑΓΚ: Από το Χάρλεμ στη Στόρμι Ντάνιελς

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν είναι αυτός που χειρίζεται την υπόθεση της προσπάθειας δωροδοκίας μάρτυρα, με πρωταγωνίστρια την εργαζόμενη στη βιομηχανία του πορνό Στόρμι Ντάνιελς. Τον περασμένο Μάρτιο ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο και στους άλλους δύο, καθώς απήγγειλε την πρώτη επίσημη κατηγορία σε βάρος τέως προέδρου των ΗΠΑ, αναγκάζοντάς τον να παραδοθεί, να δώσει αποτυπώματα, να συλληφθεί και να αφεθεί ελεύθερος με όρους. Ο 49χρονος Μπραγκ, ο οποίος εξελέγη στη συγκεκριμένη θέση τον Νοέμβριο του 2021, προέρχεται από τους Δημοκρατικούς και έχει διατελέσει πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας και αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Χάρλεμ, με τον πατέρα του να εργάζεται στις κοινωνικές υπηρεσίες και τη μητέρα του να είναι δασκάλα. Σπούδασε στο Κολέγιο Τρίνιτι, όπου ηγήθηκε της ομοσπονδίας μαύρων φοιτητών, ενώ στη συνέχεια πήγε στο Χάρβαρντ. Εγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που ανέλαβε επικεφαλής της συγκεκριμένης περιφερειακής εισαγγελίας.

ΤΖΑΚ ΣΜΙΘ: Ο βετεράνος που δεν εκφοβίζεται

Ο βετεράνος και έμπειρος Τζακ Σμιθ ορίστηκε από τον γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ για να χειριστεί τις υποθέσεις τόσο της υπεξαίρεσης εμπιστευτικών κρατικών εγγράφων όσο και της προσπάθειας αλλοίωσης του αποτελέσματος των εκλογών του 2020 και παρεμπόδισης της επίσημης διαδικασίας επικύρωσής του. Απόφοιτος επίσης του Χάρβαρντ, ξεκίνησε την καριέρα του στην Εισαγγελία του Μανχάταν. Προτού αναλάβει τις υποθέσεις που αφορούν τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, διετέλεσε ειδικός εισαγγελέας στο Δικαστήριο της Χάγης το οποίο διερεύνησε εγκλήματα που διαπράχθηκαν την περίοδο 1998-2000 κατά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ενώ ήταν επικεφαλής μιας ομάδας περίπου 100 εισαγγελέων που χειρίζονταν εξαιρετικά ευαίσθητα θέματα – τρομοκρατία, παραβιάσεις δημοκρατικών δικαιωμάτων, χρηματικές απάτες. Επίσης, την περίοδο 2010-2015 ήταν επικεφαλής του γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ιδρύθηκε μετά το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. «Εάν ήμουν ο άνθρωπος που θα μπορούσε να εκφοβιστεί, θα διάλεγα άλλη δουλειά» είχε δηλώσει το 2010 στους «New York Times».

ΦΑΝΙ ΓΟΥΙΛΙΣ: Επιβεβαιώνει τη φήμη της αδέκαστης

«Η Κυρία είναι τυφλή» είχε πει πέρυσι στο MSNBC η εισαγγελέας της κομητείας του Φούλτον – η πρώτη γυναίκα, και μάλιστα Αφροαμερικανίδα, στη συγκεκριμένη θέση –, διευκρινίζοντας ότι δεν την ενδιαφέρουν τίτλοι και αξιώματα όταν πρόκειται να ασκήσει διώξεις. «Εάν κανείς έρθει στην κοινότητά μου και έχει διαπράξει έγκλημα, τότε αξίζει να του αποδοθούν οι ευθύνες» είπε χαρακτηριστικά. Αυτή την εβδομάδα η 52χρονη εισαγγελέας επιβεβαίωσε τη φήμη της αδέκαστης, με το κατηγορητήριο των 98 σελίδων σε βάρος συνολικά 19 ατόμων – ανάμεσά τους και του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να παραδοθεί εκουσίως μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 25 Αυγούστου, εάν δεν θέλει να προσαχθεί βιαίως. «Αρνούμαι να αποτύχω» δήλωσε τον προηγούμενο μήνα στη «Wall Street Journal», διαμηνύοντας ότι είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι το τέλος. Προφανώς, δε, έχει πλήρη επίγνωση ότι χειρίζεται τον πιο ίσως κρίσιμο φάκελο, από τον οποίο θα κριθούν πολλά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση