Η Κίνα εντείνει την καταπολέμηση των υπόπτων κατασκόπων για λογαριασμό των ΗΠΑ, λέγοντας ότι βρήκε άλλη μια περίπτωση ατόμου που ενημέρωνε την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, συμπληρώνοντας μια σειρά από καταγγελίες για κατασκοπεία μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το κινεζικό υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι διεξάγει έρευνα σε βάρος ενός 39χρονου υπαλλήλου υπουργείου που αναγνωρίζεται με το επώνυμό του Χάο για παροχή πληροφοριών στη CIA με αντάλλαγμα χρήματα. Αυτό ακολουθεί μια άλλη υπόθεση νωρίτερα αυτό το μήνα που αφορούσε έναν υπάλληλο ενός στρατιωτικού βιομηχανικού ομίλου.

Οι τελευταίοι ισχυρισμοί έρχονται λίγες εβδομάδες αφότου ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει σημειώσει πρόοδο στην ανοικοδόμηση του δικτύου της στην Κίνα μετά τις παλινωδίες στη χώρα. Οι εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί μετά από μια σειρά περιστατικών τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένου ενός υποτιθέμενου κατασκοπευτικού αερόστατου και στρατιωτικών συναντήσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Κατασκοπεία: Η… Τζέιμι Μποντ είναι καλύτερη πράκτορας και άλλες αλήθειες για τον κόσμο των διεθνών μυστικών υπηρεσιών

Ελάχιστες λεπτομέρειες

Η κινεζική MSS παρείχε ελάχιστες λεπτομέρειες για το πώς οι άνθρωποι ενημέρωσαν τη CIA. Το υπουργείο δήλωσε ότι ο Χάο προσεγγίστηκε από έναν υπάλληλο της πρεσβείας των ΗΠΑ, γνωστό ως Τεντ, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ιαπωνία. Ο Tεντ σύστησε τον Χάο στον συνάδελφό του Λι Τζουν, ο οποίος εργαζόταν για το γραφείο της CIA στο Τόκιο. Ο Λι φέρεται να ζήτησε από τον Χάο να εργαστεί σε μια “κεντρική” υπηρεσία μετά την επιστροφή του στην Κίνα, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ο Χάο φέρεται να υπέγραψε συμφωνία κατασκοπείας με τις ΗΠΑ και να έλαβε εκπαίδευση. Όταν επέστρεψε στην Κίνα, εργάστηκε για ένα κινεζικό υπουργείο -στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποιο- και συναντήθηκε αρκετές φορές με προσωπικό της CIA, παρέχοντας πληροφορίες και λαμβάνοντας χρήματα σε αντάλλαγμα, ανέφερε το υπουργείο.

Άλλη υπόθεση

Η άλλη υπόθεση αφορούσε έναν ύποπτο με το επώνυμο Ζενγκ, ο οποίος ανέπτυξε στενή σχέση με τον Σηθ, υπάλληλο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιταλία, σύμφωνα με το MSS. Ο Σηθ, ο οποίος αποδείχθηκε ότι εργαζόταν για τη CIA στη Ρώμη, ζήτησε από τον Ζενγκ να παράσχει ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες και εκείνος συμφώνησε. Ο Ζενγκ παρείχε μεγάλο όγκο “σημαντικών πληροφοριών” και έλαβε πληρωμή, σύμφωνα με τη MSS.

Η πανίσχυρη υπηρεσία κατασκοπείας της Κίνας τηρεί συνήθως το απόρρητο σχετικά με το έργο της, αλλά τελευταία έχει λάβει περισσότερη δημόσια προβολή.

Το Πεκίνο έχει εντείνει τις προσπάθειές του για την πάταξη της κατασκοπείας και υιοθέτησε έναν νέο νόμο για την καταπολέμηση της κατασκοπείας που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα. Η νομοθεσία αυτή διευρύνει τον κατάλογο των δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν κατασκοπεία, εντείνοντας τους κινδύνους για τις ξένες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω