Και τώρα η εκλογή προέδρου στις 10 Σεπτεμβρίου. Το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που έγινε το Σάββατο στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ανήκει στο χθες και αποτέλεσε την πρώτη κορυφαία κομματική διαδικασία που ύστερα από πολλά χρόνια δεν είχε τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά πέντε πλατφόρμες των πέντε υποψηφίων διαδόχων του που δεν είχαν συγκλίσεις για την επόμενη μέρα μα διακριτό πλαίσιο και αιχμές ή και βολές με νόημα.
Ολα αυτά σε ένα συριζαϊκό κοινό που είχε καιρό να συναντηθεί όλο – πλην Σπίρτζη που δεν παρέστη, διαφωνώντας με τις όλες διαδικασίες. Οπως είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που προήδρευε της διαδικασίας, είχε 1.200 καθήμενους, 500 πάνω στο θεωρείο αλλά και όρθιους – πολλοί το έβλεπαν και από οθόνες στον περιβάλλοντα χώρο. Την ίδια στιγμή 1.400 σύνεδροι παρακολουθούσαν και διαδικτυακά. Οι υποψηφιότητες επικυρώθηκαν από το σώμα.
Πρώτη δημόσια εμφάνιση Τσίπρα μετά την παραίτησή του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ
Ακόμα και εκείνη του Στέφανου Κασσελάκη που παραλίγο να τιναχθεί στον αέρα. Κι αυτό αφού εκείνος βάσει Καταστατικού έπρεπε να κομίσει υπογραφές 30 μελών της ΚΕ. Τελικά δύο εξ αυτών δεν πληρούσαν τα κριτήρια (Κλειώ Αγγουράκη και Γεωργία Ρανέλα). Γρήγορα βρέθηκε λύση, αν και υπήρξαν γκρίνιες και βολές. Την υποψηφιότητα υπέγραψαν ο Γιάννης Βουλγαράκης (ΡΕΝΕ) και η δημοτική σύμβουλος Νέας Σμύρνης Αννα Κωνσταντινίδου (του κλίματος Παππά και Μουζάλα). Ο Βουλγαράκης εξήγησε στα κοινωνικά δίκτυα πως το έκανε με σαφές σκεπτικό: «Ο πλουραλισμός των ιδεών ενισχύει τη δημοκρατική λειτουργία και ενδυναμώνει τον συλλογικό μας διανοούμενο. Με αυτά ως γνώμονα, συνυπέγραψα το κείμενο…».
Πολιτική – Μεταπολιτική
Το όλο συνέδριο κινήθηκε στον άξονα Πολιτική – Μεταπολιτική λόγω του Κασσελάκη (αν και η υποψηφιότητά του ενίσχυσε τις πολιτικές αιχμές των άλλων) και των βολών που ήδη δέχεται εσωτερικά εξαιτίας της παρουσίας και των θέσεών του. Οι υποψήφιοι (Εφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας, Ευκλείδης Τσακαλώτος) ξεδίπλωσαν με τις ομιλίες τους τις πλατφόρμες τους που αντανακλούσαν έναν ξεχωριστό για τον καθένα ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί η εισήγηση της γραμματέως της ΚΕ Ράνιας Σβίγκου και του αναπληρωτή Γιώργου Βασιλειάδη, ενώ η όλη διαδικασία πέραν της επικύρωσης των πέντε υποψηφίων είχε μόνο ένα ψήφισμα του τμήματος δικαιωμάτων για τις πυρκαγιές, που πέρασε ομόφωνα. Εξάλλου ο οδικός χάρτης λέει πως το επόμενο συνέδριο θα είναι τακτικό, θα γίνει τον Νοέμβριο, και εκεί θα συζητηθούν διεξοδικά τα θέματα.
Χθες, όπως είχαμε γράψει, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν παρών. Διατηρώντας σταθερά μια στρατηγική μη εμπλοκής στην κούρσα και παρά τα όσα γράφονται. Περνούσε όμως από τις ομιλίες των υποψηφίων – ακόμα και κριτικά – για όσα παρέδωσε.
Βολές άμεσες και έμμεσες
Συνέδριο βέβαια χωρίς βολές δεν θα γινόταν. Αμεσες και έμμεσες. Ως τέτοιες πρέπει να εκληφθούν, για παράδειγμα, οι ριπές της Αχτσιόγλου για κρούσματα «τοξικής αρρενωπότητας» που προηγήθηκαν στον δημόσιο διάλογο – εδώ καταχειροκροτήθηκε. «Καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας, καμία, μα καμία συκοφαντία, καμία θλιβερή, εν τέλει, προσπάθεια να με εμφανίσουν συγκεκριμένα μιντιακά και σοσιαλμιντιακά κέντρα, δυστυχώς και με συνδέσεις στο κόμμα μας, ως φωνή του «συστήματος» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν με έκανε να ξανασκεφτώ την αρχική μου απόφαση» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στο πόσο σοβαρή είναι η υπόθεση της Πολιτικής αποκρούοντας κάθε έννοια Μεταπολιτικής.
Το ερώτημα
Ο Κασσελάκης έθεσε εμφατικά το ερώτημα αν θέλουν να κερδίσουν τον Μητσοτάκη, ενώ περιέγραψε ένα μοντέλο για το κόμμα εντελώς διαφορετικό από των άλλων, με τον ίδιο σε αδιαμεσολάβητη σχέση με τα μέλη και τον λαό. Οι υπογραφές των 30 μελών της ΚΕ πάντως υποδήλωναν ένα σχίσμα στο προεδρικό κομμάτι, αφού εδώ έβλεπες και τον Γιώργο Τσίπρα και τη Θεοδώρα Τζάκρη και τον Θανάση Οικονόμου, ενώ το ρεύμα του Παύλου Πολάκη έχει πάει εξαρχής με τον νέο υποψήφιο, αποστασιοποιούμενο από τον Νίκο Παππά πλέον.
Σε προεδρική γραμμή
Ο τελευταίος, επέμεινε στην παλιά προεδρική γραμμή, ενώ έκανε άνοιγμα στους πασοκογενείς και με σαφή αναφορά στα εθνικά. «Δεν αξιοποιήσαμε το δάνειο του 32% του 2019. Αργήσαμε να εκλέξουμε την ηγεσία μας από τη βάση. Το βήμα μετασχηματισμού ήταν δειλό και μισό» είπε ο Παππάς.
Οι φόροι του Ευκλείδη
Ο Τσακαλώτος από την πλευρά του επεδίωξε να μπετονάρει το κοινό του, έκανε μια ιδεολογική ομιλία που άρεσε και απάντησε έμμεσα στη γνωστή κατηγορία για τις φορολογικές ημέρες του, λέγοντας: «Μπορούμε να κάνουμε μία συμμαχία και να φτιάξουμε περιφερειακές τράπεζες; Ναι, μπορούμε. Αλλά δεν μπορούμε να λέμε ότι θα μειώσουμε περισσότερο τους φόρους. Τα νοσοκομεία και το κοινωνικό κράτος θέλουν φορολογία».
Αλέξης Τσίπρας: Μια τόσο μακρινή απουσία
Δεν ήταν εκεί το Σάββατο, και αυτό το ήξεραν πως θα συνέβαινε όσοι έχουν στοιχειώδη επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη σημερινή του δίνη. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως αναφέρθηκε σε όλες τις ομιλίες των πέντε υποψηφίων για την προεδρία και πάντα με τη θερμή υποδοχή του σώματος των συνέδρων. Η δική του στρατηγική είναι πως θέλει να κρατήσει μια αυστηρή ουδετερότητα στις νέες διεργασίες. Αλλιώς, όπως λέει άνθρωπος που έχει γνώση των κινήσεών του, πώς θα παραμέριζε για το νέο κύμα όπως είχε πει την ημέρα της παραίτησής του στο Ζάππειο; Αν το Σάββατο ήταν εκεί, ακόμη και μια φωτογραφία του μπορεί να παρερμηνευόταν.
Ας τον περιμένουμε (και ας τον περιμένουνε οι σύντροφοί του) στο τακτικό συνέδριο του Νοεμβρίου που όπως όλα δείχνουν θα παραστεί και θα παρέμβει εν συνόλω για το πολιτικό σκηνικό – τότε θα έχουμε και πρόεδρο βέβαια άλλο, ενώ θα έχει μεσολαβήσει η εξόχως για τον ΣΥΡΙΖΑ δύσκολη αυτοδιοικητική μάχη.
Χθες πάντως ήταν ωσεί παρών. Στα πηγαδάκια του συνεδρίου και βέβαια στην αγωνία ορισμένων εκ των υποψηφίων να τον υπομνηματίσουν ως ιδρυτή και ιστορικό ηγέτη αλλά και να του εκτοξεύσουν εμμέσως βολές για τις αρχηγικές ημέρες του. Ο Τσίπρας παραμένει στο κέντρο των διεργασιών και παρότι δεν μετέχει. Και λόγω του άλλοτε ενοποιητικού ρόλου του στο παζλ της Κουμουνδούρου και λόγω της πρώτης φοράς Αριστεράς που σήμερα για τον βιότοπο του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει μακρινή. Το βέβαιο είναι πως δεν θα επιτρέψει να εμφανίζει κανείς ως επιλογή ή με το δαχτυλίδι του. Και είναι μάταιο να επιχειρούν ορισμένοι να ερευνούν αν πίσω από κάποιες υποψηφιότητες κρύβεται ο πρώην πρωθυπουργός.
Έφη Αχτσιόγλου: «Το δίλημμα παίρνει νέα μορφή»
Αρχηγική, με αιχμές και συμπεριληπτική. Με ασθενή βέβαια αναφορά στα εθνικά και στα της Ευρώπης. Με βολές μέσα αλλά και με ταξική αναφορά. Με υπομνημάτιση της γενιάς της (πήρε χειροκρότημα εκεί), ως παιδί του κινήματος 2006-2007 κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 για την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ. Κατέθεσε δε στο σώμα 4 στρατηγικά πεδία που πρέπει να παρέμβει και να πρωταγωνιστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Το κράτος είναι το πρώτο είπε. «Το δίλημμα λοιπόν παίρνει νέα μορφή: κράτος υπηρέτης συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων που τα επιδοτεί; Ή κράτος στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου που σχεδιάζει και υλοποιεί δημόσιες πολιτικές;». Το δεύτερο είναι το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Το τρίτο είχε εκτενή αναφορά στον κόσμο της εργασίας. Το τέταρτο πεδίο τα δικαιώματα.
Στέφανος Κασσελάκης: ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην αδικία
Τα μάτια όλα ήταν πάνω του. Μίλησε δεύτερος – αλφαβητικά ήταν η σειρά – μετά την Αχτσιόγλου. Η πλατφόρμα του ήταν εμφανώς «αντι- Μητσοτάκης» ενώ σε απάντηση της κατηγορίας για Μετά-πολιτική είχε και αιχμές που πάντως δεν φάνηκαν να κερδίζουν το σώμα των συνέδρων. Περιέγραψε έναν ΣΥΡΙΖΑ της σύγχρονης Αριστεράς «ενάντια στην αδικία και τις ανισότητες, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, για τον κόσμο της εργασίας αλλά και της υγιούς επιχειρηματικότητας, για την υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας, αλλά και των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με βάση το διεθνές δίκαιο». Επανέλαβε την πρότασή του για προκριματικά στην επιλογή ψηφοδελτίων.
Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Δεν είμαστε διαχειριστική δύναμη»
Ηταν μια ομιλία πολιτική, ταυτοτική που μπετόναρε το κοινό του. Επανέλαβε το στοίχημα της αξιοπιστίας, κοινή διαπίστωση εξάλλου για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για μεγάλο μέρος της Ομπρέλας και των συμμάχων της ενώ έκανε αναφορά στην ιδεολογική ηγεμονία.
«Η ηγεμονία χτίζεται όταν λες πράγματα που δεν είναι ηγεμονικά. Είμαστε μία δύναμη που θέλω να σπρώξει τα όρια του εφικτού, δεν είμαστε διαχειριστική δύναμη. Να λέμε πάντα αυτά που πιστεύουμε για τα δικαιώματα. Εχουμε και τμήμα δικαιωμάτων στο κόμμα μας», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών που κέρδισε χθες τις εντυπώσεις και χάραξε μια διακριτή γραμμή σε Κέντρο και ανοίγματα. «Από τη διεθνή εμπειρία μου ξέρω ότι σε όποιο κόμμα δεν υπάρχουν ιδεολογικά ρεύματα που συζητούν υπάρχει ο μηχανισμός της ηγεσίας», είπε με νόημα.
Νίκος Παππάς: Υπέρ της διεύρυνσης
Μίλησε με όρους των παλιών προεδρικών. Εκανε τη διαφορά με τα εθνικά και έθεσε κόκκινες γραμμές. Το θεωρεί εξάλλου μείζον για το επόμενο διάστημα. Αποσαφήνισε πώς φαντάζεται το κόμμα. Και έστειλε τις βολές του εκεί που θεώρησε πως πρέπει. Για παράδειγμα σε όσους θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα της μισθωτής εργασία και μόνον.
«Δεν είμαστε απλά το κόμμα της μισθωτής εργασίας. Γιατί και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι άνθρωποι των μικρών επιχειρήσεων είναι άνθρωποι πολλές φορές σκληρά εργαζόμενοι». Μίλησε για κόμμα των μελών. Και τάχθηκε με τη διεύρυνση. «Η βασική διαιρετική τομή στον άξονα «Αριστερά – Δεξιά» ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει. Και όσο η Αριστερά δεν καταφέρει να αποσπά δυνάμεις του Κέντρου από τη στρατηγική τους συγκόλληση με τη Δεξιά δεν θα καταφέρει να έχει πλειοψηφία», τόνισε.
Στέφανος Τζουμάκας: «Κόμμα λαϊκό και όχι μηχανισμός»
Πλάτιασε αρκετά κουράζοντας το κοινό. Ηταν όμως μα πολιτική ομιλία πάνω στον άξονα «παράταξη – κυβερνητισμός». Ο Τζουμάκας έκανε την ενδιαφέρουσα παρατήρηση πως οι περιφερειακές εκλογές είναι εξόχως πολιτικές. Αναφέρθηκε στα της Ευρώπης και του κόσμου ενώ στα της χώρας μας είπε ότι «είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ με πλούτο λιγότερο του αντίστοιχου του 2009». Ανέλυσε και τι ΣΥΡΙΖΑ θέλει. «Πρέπει να είναι λαϊκό κόμμα, ανοικτό σε κάθε πολίτη, σε κάθε δήμο, σε κάθε νομό, σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιφέρεια. Κόμμα λαϊκό και όχι μηχανισμός, κόμμα που παίρνει πρωτοβουλίες και δημιουργεί γεγονότα με βάση αρχές και θέσεις σε θέματα πολιτικά, οικονομίας, βιομηχανίας, αγροτικής παραγωγής και νέων τεχνολογιών, ανεργίας και διαβίωσης, εκπαίδευσης, νεολαίας και πολιτισμού».
Latest News
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο Μιχάλης Αργυρού νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού
Ποιος είναι ο νέος προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου στη θέση του Αλέξη Πατέλη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο
Τζόρτζ Τσούνης: Φεύγω από την θέση, όχι όμως και από την Ελλάδα
Ο Τζορτζ Τσούνης δήλωσε ότι τα χρόνια της θητείας του ως πρέσβης στην Ελλάδα ήταν «τα καλύτερα τρία χρόνια στη ζωή μου»
Εξίσωση με πολλές μεταβλητές το μέλλον της Συρίας
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον της Συρίας που βρίσκεται όπως παραδέχονται διπλωμάτες αντιμέτωπη με το χάος
Τραμπ: «Πρέπει να φύγουν όλοι οι παράνομοι μετανάστες»
Θα υλοποιήσει πράγματι ο Ντόναλντ Τραμπ όλα όσα είχε διακηρύξει στον προεκλογικό αγώνα; Μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC
Συρία: Σε θέση «πρωτοφανούς αδυναμίας» η Τεχεράνη
«Ο Άξονας της Αντίστασης, όπως τον ξέραμε, δεν υπάρχει πια»