Περισσότερα από ένα στα οκτώ τραπεζικά καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν κλείσει μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ σχεδόν τα τρία πέμπτα του δικτύου έχουν εξαφανιστεί από το 2015, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.

Η ανάλυση τoυς βασίζεται σε στοιχεία από τον πάροχο ΑΤΜ Link, τα οποία δείχνουν ότι συνολικά 636 τραπεζικά υποκαταστήματα πρόκειται να κλείσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ ήδη έχουν κλείσει 424. Άλλα 42 έχουν ήδη ανακοινωθεί για το 2024.

Βρετανία: Προειδοποιεί για κινδύνους χρεοκοπιών εταιρειών

Αυτό σημαίνει ότι θα δυσχεραίνει περαιτέρω η πρόσβαση των Βρετανών σε μετρητά, παρά τις τις κυβερνητικές προτάσεις για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης πρόσβασης σε μετρητά.

Πλήττονται οι ευάλωτοι πληθυσμοί

«Ένα κλειστό υποκατάστημα τράπεζας είναι κάτι παραπάνω από ένα λιγότερο μέρος για ανάληψη ή κατάθεση μετρητών σε τοπικό επίπεδο», δήλωσε ο Σαμ Ρίτσαρντσον, αναπληρωτής συντάκτης του περιοδικού για τα δικαιώματα των καταναλωτών Which? Money. «Καθιστά επίσης δυσκολότερη την πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες πρόσωπο με πρόσωπο – κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους πιο ευάλωτους πελάτες».

Εξήγησε ότι οι εναλλακτικές λύσεις όπως η ψηφιακή τραπεζική, δεν είναι ιδανικές για τους ευάλωτους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικά μειονεκτούντων που βασίζονται στα φ μετρητά για να διαχειριστούν τα έξοδά τους. «Για τους ανθρώπους που είναι λιγότερο εύποροι, μπορεί να βρουν μεγάλη δυσκολία στον προϋπολογισμό, αν κουνάς ένα τηλέφωνο ή μια κάρτα και δεν παίρνεις απόδειξη»είπε χαρακτηριστικά. «Τα μετρητά μπορεί να μειώνονται, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για την ύπαρξή τους ως επιλογή, όταν εξετάζετε τον πληθυσμό στο σύνολό του».

Η ομάδα καταναλωτών Which? εκτιμά ότι  θα έχουν απομείνει λίγο περισσότερα από 4.000 υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα μετά το 2023, ενώ ήδη έχουν κλείσει 5.600 από τον Ιανουάριο του 2015, όταν άρχισε να παρακολουθεί τα δεδομένα.

Οι τράπεζες συρρικνώνουν τα δίκτυα καταστημάτων καθώς έχουν υψηλό κόστος λειτουργίας εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο ο ρυθμός αυτός ενισχύθηκε μιας και οι τράπεζες υιοθετούν τις ψηφιακές εναλλακτικές λύσεις, με κορύφωση τα χρόνια της πανδημίας.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση έθεσε όρια για το πόσο μακριά θα πρέπει να ταξιδεύουν οι άνθρωποι για να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες μετρητών, με την απειλή προστίμων για τις τράπεζες που δεν διασφαλίζουν ότι το 95% των πελατών λιανικής και των επιχειρήσεών τους βρίσκονται σε ακτίνα τριών μιλίων από εγκαταστάσεις για την πραγματοποίηση καταθέσεων και αναλήψεων.

Οι προσπάθειες για τη δημιουργία «τραπεζικών κόμβων», μια συνεργασία μεταξύ του Ταχυδρομείου και των τραπεζών σε κοινότητες χωρίς υποκαταστήματα, ήταν μια ευπρόσδεκτη εναλλακτική λύση. Ωστόσο, η λειτουργία τους  γίνεται με αργούς ρυθμούς – μόνο επτά από τους 76 κόμβους που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής είναι προς το παρόν ανοικτοί-και ως εκ τούτου έχει δεχθεί κριτική.

Ο Κρις Χολμς, συντηρητικός ομότιμος και επί μακρόν υπέρμαχος της μεγαλύτερης ισότητας όσον αφορά την πρόσβαση σε μετρητά, δήλωσε ότι η διασφάλιση της διαθεσιμότητας φυσικού χρήματος λύνει μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Ζήτησε τη θέσπιση νομοθεσίας για να διασφαλιστεί η αποδοχή μετρητών ενόψει της αυξανόμενης υιοθέτησης ψηφιακών πληρωμών ή πληρωμών μόνο με κάρτα στο λιανικό εμπόριο.

«Τι νόημα έχει να έχεις πρόσβαση σε μετρητά, αν δεν έχεις πού να τα ξοδέψεις;” αναρωτήθηκε. “Είναι πραγματικά κρίσιμο να κατανοήσουν όλοι αυτό το σημείο, αλλιώς θα υπάρξουν ορισμένες κοινότητες που κινδυνεύουν να αποκλειστούν».

«Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση και διαχειρίζονται τα χρήματά τους αλλάζει εδώ και δεκαετίες», υπσοτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών. «Ενώ υποστηρίζουμε την αυξανόμενη επιλογή και την ευκολία των ψηφιακών πληρωμών, τα μετρητά εξακολουθούν να έχουν σημαντικό και συνεχή ρόλο να διαδραματίζουν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή