Ισχυρές ήταν οι απώλειες που υπέστη σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, χάνοντας ακόμη και τα επίπεδα των 1.260 μονάδων, τα χαμηλά του Αυγούστου, με τους πωλητές να επανέρχονται δυναμικά ειδικά προς το τέλος της συνεδρίασης. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,04% στις 1.247,51 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 109 εκατ. ευρώ.

Με τον πολιτικό κίνδυνο να ανεβαίνει, μετά και την αναβολή της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το σαββατοκύριακο, και τους αγοραστές να δείχνουν με κάθε τρόπο την επιφυλακτικότητά τους σε τίτλους – σηματωρούς, το ΧΑ συνέχισε σήμερα στο καθοδικό τούνελ, φτάνοντας μάλιστα μέχρι και τις παρυφές των 1.250 μονάδων. Μάλιστα, έχασε με ευκολία σχετικά τις 1.260 μονάδες, το άτυπο όριο για την βραχυπρόθεσμη πορεία του, με τα τεχνικά δεδομένα να έχουν επιδεινωθεί σοβαρά.

Η αναβολή της επίσκεψης στη ΔΕΘ

Άλλωστε, οι πολιτικές εξελίξεις εντός της χώρας δείχνουν κάποια σημάδια ανησυχίας, με τον πρωθυπουργό μάλιστα να αναβάλει την επίσκεψη στη ΔΕΘ, λόγω των φυσικών καταστροφών που έχουν πλήξει μεγάλες περιοχές. Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια σειρά από δύσκολα γεγονότα από την αρχή της νέας θητείας της αρχικά με τις πυρκαγιές και αυτή την περίοδο με τις πλημμύρες, με την αγορά να αναμένει να δει πως θα επηρεάσουν αυτές και τις αποφάσεις των οίκων το επόμενο διάστημα.

Το ραντεβού με την DBRS

Την ίδια ώρα, το σενάριο της αυριανής απόφασης του οίκου DBRS για την ελληνική οικονομία είναι το αρνητικό, με την αγορά να συνεχίζει την καθοδική αναθεώρηση των θέσεων, την οποία άρχισε στα τέλη του Αυγούστου. Ένα γεγονός που έχει επισκιάσει κάθε άλλη επενδυτική στρατηγική, αφήνοντας μόνο μερικές σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις (όπως ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό) και αποτελέσματα στο περιθώριο.

Η κρισιμότητα του θέματος αποδεικνύεται από την έως τώρα παρατεταμένη 11μηνη ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου, που λειτούργησε προεξοφλητικά υπέρ του θετικού σεναρίου, δηλαδή της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα. Και φθάνοντας προς το χρονικό τέλος αυτής της διαδρομής, άρχισαν οι τριγμοί, υπό την έννοια της επίμονης πτωτικότητας, που αρχίζει και εκνευρίζει τους εμπλεκομένους. Και η μεταβλητότητα αναμένεται να κορυφωθεί.

Σε επίπεδο τίτλων, ο Ελλάκτωρ σημείωσε βουτιά πάνω από 6%, με τις Aegean, Πειραιώς, ΔΕΗ, Alpha Bank, Λάμδα, ΕΛΧΑ, Quest, Cenergy, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με σημαντικές απώλειες. Ισχυρές ήταν και οι πιέσεις σε Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Motor Oil, Eurobank, Titan, ΟΠΑΠ, Σαράντη και Εθνική, ενώ υπό έλεγχο συγκράτησαν τις απώλειες οι Coca Cola και ΕΥΔΑΠ. Η Jumbo κέρδισε 1,25%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες