Το ίδιο μοτίβο, δηλαδή κλείσιμο εκ διαμέτρου αντίθετο με την έναρξη της συνεδρίασης, ακολούθησε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς από τις 1.228 μονάδες το πρωί, λίγο έλειψε να χάσει και τις 1.200 μονάδες, για τις οποίες επιστρατεύτηκαν επιλεγμένες δεικτοβαρείς.

ΟΔΔΗΧ: Στο 3,90% η απόδοση των εξάμηνων εντόκων γραμματίων

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,27% στις 1.204,11 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.196,57 (-1,89%) μονάδων και 1.228,02 μονάδων (+0,69%). Ο τζίρος ανήλθε στα 77,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,5 εκατ. τεμάχια αξίας 1,9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,65% στις 2.930,83 μονάδες, ενώ στο -1,27% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.951,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,22% στις 932,01 μονάδες.

Μετ’ εμποδίων η πτώση

Με την πλατφόρμα της GlobalSoft να είναι εκτός λειτουργίας σήμερα, δυσκολεύοντας αρκετά τους συμμετέχοντες που τη χρησιμοποιούν, η αγορά κινήθηκε σε χαμηλά συναλλακτικά επίπεδα, τα οποία ενίσχυσαν τη νευρικότητα και τη μεταβλητότητα. Έτσι δεν χρειάστηκε πολύ προσπάθεια από τους πωλητές να επιβάλλουν τον ρυθμό τους, δοκιμάζοντας για ακόμη μία φορά τις αντοχές της αγοράς στις 1.200 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο εφιάλτης των φυσικών καταστροφών επανέρχεται στην αγορά, με την επέλαση νέου κύματος κακοκαιρίας (ειδικά στην Εύβοια), προκαλώντας μεγάλες ανησυχίες και αρχίζοντας ένα νέο κύμα μείωσης της έκθεσης στην αγορά. Έτσι το σενάριο της νέας αναδίπλωσης προς τη ζώνη των 1.180 μονάδων έχει περισσότερες πιθανότητες, με τους αγοραστές να βρίσκονται και πάλι σε κατάσταση αναμονής.

Πρωταγωνιστής στην αλλαγή του κλίματος ήταν άλλωστε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος προφανώς θα πρέπει να αυξήσει τις προβλέψεις του για την πορεία των προβληματικών δανείων που ενδεχομένως να προκύψουν από την καταστροφή μέρους της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στον ot.gr, η εικόνα σήμερα δεν παραπέμπει απαραίτητα σε κάποιο αρνητικό σενάριο, αλλά περισσότερο στην αβεβαιότητα της συσσώρευσης των προβλημάτων στο μέτωπο αυτό.

Αρνητικά επίσης επέδρασε και η δήλωση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Robert Holzmann, ότι θέλει η ΕΚΤ να αυξήσει τα ελάχιστα αποθεματικά των εμπορικών τραπεζών στο 5% έως 10%. Σε συνέντευξή του στο WirtschaftsWoche, ο Holzmann δήλωσε μάλιστα ότι θα προσπαθήσει να περάσει την θέση αυτή στο ΔΣ της ΕΚΤ, καθώς η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί αποθεματικά στον ισολογισμό της» σε περίπτωση μελλοντικής κρίσης. Οι τράπεζες καλούνται επί του παρόντος να διατηρούν τουλάχιστον το 1% των συγκεκριμένων υποχρεώσεων, κυρίως καταθέσεων πελατών, στην εθνική τους κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Eurobank και Alpha Bank έκλεισαν με απώλειες 4,15% και 4,03% αντίστοιχα, ενώ άνω του 3% ηταν η πτώση σε Aegean, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Μυτιληναίο, Τιτάν, Εθνική και Πειραιώς ενώ άνω του 1% σε Ελλάκτωρ, Quest και ΟΠΑΠ.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Cenergy, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo και Motor Oil, ενώ ήπια ανοδικά οι ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Autohellas και ΕΥΔΑΠ. Η Coca Cola με το +1,40% που κατέγραψε στήριξε τον γενικό δείκτη, ενώ ο Σαράντης ενισχύθηκε κατά 3,45%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες