Στην πτωτική τροχιά επέστρεψε σήμερα το Xρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας την «παρένθεση» της αντίδρασης της Παρασκευής, καθώς οι αγοραστές επιβεβαίωσαν για ακόμη μία φορά την αδυναμία τους να απορροφήσουν τις πιέσεις που βγαίνουν πλησίον και πάνω από τις 1.220 μονάδες.

Οι πρώτοι έσονται έσχατοι: Τι γράφει η Deutsche Bank για το ΧΑ

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης  έκλεισε με πτώση 1,45% στις 1.191,77 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.191,65 μονάδων (-1,46%) και 1.217,28 μονάδων (+0,66%). Ο τζίρος ανήλθε στα 53,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,5 εκατ. τεμάχια αξίας 10,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,74% στις 2.882,30 μονάδες, ενώ στο -1,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.962,85 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,13% στις 898,56 μονάδες.

Εμφανής η αδυναμία

Η αγορά δεν άρχισε καλά τον Οκτώβριο, εμφανίζοντας μεγάλη αδυναμία να διαπεράσει και πάλι πάνω από τις 1.220 μονάδες, πόσο μάλλον να καταφέρει να αλλάξει την τάση πάνω από τις 1.240 μονάδες. Και η απάντηση στο ερώτημα για το εάν η διορθωτική πορεία της αγοράς ολοκληρώθηκε, παραμένει, με τη ζώνη των 1.200 μονάδων να είναι μια «κόκκινη» γραμμή για τους αγοραστές, κάτω από την οποία φαίνεται ότι αναλαμβάνουν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες. Αν τα χαμηλά περιόδου χαθούν, ήτοι στις 1.180-1.185 μονάδες, και μόνο μπορούμε άμεσα να δούμε συνέχιση της πτωτικής κίνησης με τις πιθανότητες να είναι μικρές.

Ο Οκτώβριος χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανοδικές ή πτωτικές κινήσεις στην χρηματιστηριακή ιστορία, υπενθυμίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Συνήθως η κίνηση έχει να κάνει με την τάση του έτους κάτι που στην περίπτωση μας είναι ανοδική. Παρόλα τα θετικά σημάδια θα πρέπει να περιμένουμε και τα αντίστοιχα αγοραστικά σήματα για να εικάσουμε ότι μπαίνουμε σε ένα ανοδικό νέο κύκλο προς το κλείσιμο πλέον των ξένων βιβλίων και του δικού μας κλεισίματος έτους, επισημαίνει ο ίδιος.

Κατά τον κ. Ζαχαράκη, σημαντικό ρόλο θα παίξει το timing της διάθεσης των ποσοστών του τραπεζικού κλάδου, μιας σημαντικότατα ποσοστά θα αλλάξουν χέρια με πιο σημαντικό αυτό της Εθνικής τράπεζας που θα προσελκύσει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο ίδιος δεν βλέπει κάποιο λόγο να μην πιστεύουμε ότι βιώνουμε απλά ένα διάλλειμα διόρθωσης χρονικής και τιμών μπροστά στις μεγάλες αποδόσεις του έτους και να εικάζουμε ότι ακόμα έχουμε να δούμε ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις και ανόδους για την αγορά στο μέλλον.

Τεχνικά, η πλαγιολίσθηση συνεχίζεται, με τον Δείκτη να βρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση του (βραχυπρόθεσμου) πουθενά. Και τούτο είναι αληθές υπό το πρίσμα της έναρξης πτωτικής τάσης κάτω από τις 1.180 μονάδες, και την (επαν)έναρξη ανοδικής πάνω από τις 1.240. Αν τα χαμηλά περιόδου χαθούν, τότε μόνο μπορούμε άμεσα να δούμε συνέχιση της κίνησης με τις πιθανότητες να είναι μικρές. Ο τραπεζικός κάνει προσπάθεια να κάνει βάση στην ζώνη των 900 μονάδων. Κατοχύρωση των 889 μονάδων μπορεί να δώσει συνέχιση στην κίνηση.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς, ο Μυτιληναίος και Βιοχάλκο βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καταγράφοντας απώλειες άνω του 3%, ενώ άνω του -2% έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Εθνική, Alpha Bank και Coca Cola.

Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΟΠΑΠ, Cenergy, Aegean, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Quest και Eurobank, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και Λάμδα. Μικρά κέρδη σημείωσαν οι Σαράντης, Autohellas και Τέρνα Ενεργειακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες