Ακόμα και αν δεν είσαι συστηματικός πότης, το πιθανότερο είναι ότι θα θυμάσαι κάποιες βραδιές με ένα ποτήρι blended ή single malt σκοτσέζικου ουίσκι (whisky – σκοτσέζικο και όχι whisk-E-y – αμερικανικό ή ιρλανδικό) στο χέρι, να «σιγοντάρει» μοναχικές σκέψεις ή να συνοδεύει μια ωραία συντροφιά, μουσικές ή τον ήχο της βροχής στο τζάμι και των ξύλων που «σκάνε» στο τζάκι (σ.σ.: ακόμη κι αν γράφεις γι’ αυτό, έχεις τη γεύση του στο στόμα).

Πολυτέλεια: Fund 20 εκατομμυρίων δολαρίων επενδύει στην άνοδο της αγοράς για σπάνια ουίσκι και εκλεκτά κρασιά

Το φημισμένο απόσταγμα, με τους φανατικούς φίλους, που φέρει επάξια τον τίτλο του «βασιλιά των ποτών» -αν και… επισήμως, εκκρεμεί μια «διαμάχη» ως προς αυτό με τους λάτρεις του brandy- μεταφέρει αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες τη μυστηριακή γοητεία των σκοτσέζικων Highlands ή την απεραντοσύνη των Lowlands και τη στιβαρότητα των απογόνων των Γαλέων, αποπνέει τη μυρωδιά της τύρφης και τα αρώματα της βανίλιας, του ξύλου, του μοσχοκάρυδου και των αποξηραμένων φρούτων.

Ένα όνομα, δύο αδέρφια, μια ιστορία… σκοτσέζικη

Με αυτή την παράδοση ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα το μακρύ τους ταξίδι αφήνοντας πίσως τους το απομακρυσμένο σκοτσέζικο αγρόκτημα οι αδερφοί Chivas. Περπατώντας για τρεις μέρες από το ειδυλλιακό σκηνικό που αποκαλούσαν σπίτι προς το Αμπερντίν, ήξεραν ότι ήθελαν να κάνουν τη διαφορά. Αυτό που ακόμη δεν γνώριζαν ήταν πως θα το έκαναν τόσο καλά, ώστε το όνομά τους θα γραφόταν με χρυσά γράμματα στην ιστορία, όχι μόνο της σκοτσέζικης, αλλά της παγκόσμιας αποσταγματοποιίας.

Μετά την εύρεση μιας επικερδούς απασχόλησης σε ένα εμπορικό κέντρο του Αμπερντίν, ο Τζέιμς γοητεύτηκε γρήγορα από έναν εντελώς νέο κόσμο γεύσεων, μυρωδιών και εξαιρετικών γεύσεων. Οτιδήποτε φαινόταν δυνατό και ο Τζέιμς απέκτησε γρήγορα τη φήμη ότι κατάφερε το απίθανο. Αν δεν το είχαν απόθεμα, θα το έβρισκαν. Αν δεν το έβρισκαν, θα το έφτιαχναν.

Από το κελάρι που βρισκόταν κάτω από το μπακάλικό τους, στον Αμπερντίν του 19ου αιώνα, ο Τζέιμς Σίβας άρχισε να πειραματίζεται με τα παλαιωμένα ουίσκι ανταποκρινόμενος στην απαίτηση των πελατών του για μια πιο πλούσια εμπειρία ουίσκι. Κάτι το οποίο αποδείχθηκε «μοιραίο».

Όταν ο Τζον μπήκε στην επιχείρηση γεννήθηκε η Chivas Brothers.

Η ιστορία των Chivas Brothers είχε ήδη αρχίσει να γράφεται.

Στη Ν. Υόρκη

Το 1881 το Ballantine’s πωλείται σε όλον τον κόσο. Και το 1909 οι κορυφαίοι στα χαρμάνια, Charles Howard και Alexander Smith δημιουργούν ένα χαρμάνι 25 ετών που θα γινόταν το πρώτο πολυτελές ουίσκι στον κόσμο. Πρωτοποριακό και γενναιόδωρα απαλό, ένας τέλειος φόρος τιμής στην κληρονομιά των Brothers Chivas.

Το Chivas Regal μόλις είχε κάνει το ντεμπούτο του, κατακτώντας αρχικά τους απαιτητικούς πότες της Ν. Υόρκης και στη συνέχεια όλον τον κόσμο.

Πώς πέρασαν τα χρόνια…

Σήμερα, η Chivas, που πλέον ανήκει στον κολοσσό της Pernod Ricard, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σκοτσέζικη επιχείρηση στον κόσμο με επωνυμίες όπως οι Glenlivet, Chivas Regal και Ballantine’s, αλλά δεν παράγει ακόμη ουίσκι Islay.

Πρόσφατα, ανακοίνωσε ότι θα παράγει ένα ουίσκι Islay για πρώτη φορά σε ιδιόκτητο αποστακτήριο που θα εγκαταστήσει στο νησί της Σκωτίας σε δική της έκταση.

Η προσθήκη του Islay θα ολοκληρώσει το χαρτοφυλάκιο του σκοτσέζικου ουίσκι της Chivas Brothers, όπως δήλωσε ο Jean-Etienne Gourgues, πρόεδρος και CEO της Chivas.

Το Islay είναι γνωστό ότι παράγει single malt Scotch με τυρφώδη, καπνιστά και συχνά φαρμακευτικά χαρακτηριστικά. Η κορυφαία μάρκα Glenlivet της Chivas παράγεται στο Speyside όπου το Scotch είναι γενικά πιο ελαφρύ και πιο φρουτώδες από τα πιο τυρφώδη προϊόντα της Islay.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, «μόλις τεθεί σε λειτουργία, η παραγωγή του αποστακτηρίου θα επικεντρωθεί στο Islay single malt, γιορτάζοντας το σαφώς καπνιστό και τυρφώδες προφίλ της περιοχής. Η αγορά γης σηματοδοτεί τη μακροπρόθεσμη πρόθεση της Chivas Brothers να γίνει μέρος του ιστού του Islay, όπως ήταν εδώ και δεκαετίες μέσω του Speyside και των γύρω περιοχών.

Η Chivas δεν αποκάλυψε πόσο αγόρασε την έκταση, ούτε το κόστος της κατασκευής του νέου αποστακτηρίου, το οποίο, πάντως, θα είναι φιλικό στο περιβάλλον, ουδέτερο από άνθρακα.

Θα περάσουν χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσει το τελικό προϊόν στην αγορά, καθώς το σκοτσέζικο ουίσκι ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον τρία χρόνια και συχνά πολύ περισσότερ, σύμφωνα με την αυστηρή νομοθεσία της Σκοτίας.

Ποιο είναι το Isley

Το σκοτσέζικο νησί στα νοτιοδυτικά του νησιού Jura, μπορεί να είναι άγνωστο για τους περισσότερους, εξάγει, όμως, μερικές από τις πιο ονομαστές μάρκες ουίσκι που γνωρίζουν καλά οι λάτρεις της σκοτσέζικης συνταγής.

Το όνομα του νησιού Islay, το οποίο προφέρεται Άιλα, προέρχεται από τη νορβηγική λέξη Juula,που στη σκανδιναβική διάλεκτο σημαίνει πριγκίπισα. Πήρε αυτή την ονομασία λόγω της επίσκεψης μιας ηγέτιδας των Vikings, κατά τη χρονική διάρκεια της άμεσης σχέσης του νησιού με τη συγκεκριμένη πολεμοχαρή φυλή, είτε υπό τη μορφή μακρόχρονης κατοχής, είτε υπό τη μορφή συχνών εχθροπραξιών.

Όπως μας πληροφορεί ο Κυριάκος Κοντογιώργης, σύμβουλος spirits, συλλέκτης ο ίδιος ουίσκι και κονιάκ, υπάρχουν δεκάδες καταγραφές που μιλούν για παράνομη απόσταξη στο νησί, κάποιες από αυτές αναφέρονται στα τέλη του 16ου αιώνα και κάποια στιγμή στο Islay βρίσκονταν σε λειτουργία 28 αποστακτήρια. Κατά πολλούς, μάλιστα, θεωρείται η πατρίδα του ουίσκι.

Άλλωστε, μια περιοχή με 11 ποτάμια, 2 μεγάλες λίμνες και 16 μικρότερες, είναι σαφές οι παρέχει απεριόριστη ποσότητα νερού στα αποστακτήρια της περιοχής, και αν στον προηγούμενο παράγοντα προστεθούν και τα απέραντα λιβάδια με καλής ποιότητας κριθάρι, τότε γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί στο νησί ευδοκίμησε ή παραγωγή ουίσκι.

Scotch Single Malt

Το Single Malt είναι ένα ουίσκι που πληροί κατ’ αρχήν 3 απαράβατες προϋποθέσεις που επαληθεύουν τον χαρακτηρισμό του:

Single: Το ουίσκι προέρχεται αυστηρά και μόνον από ένα αποστακτήριο

Malt: Η πρώτη ύλη προέρχεται αποκλειστικά από βυνοποιημένο κριθάρι και δεν υπάρχει πρόσμιξη με άλλο δημητριακό ή παράγωγο ζύμωσης

Scotch: Το ουίσκι έχει αποσταχθεί και ωριμάσει στη Σκοτία. Το απόσταγμα ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια χωρητικότητας έως 700 λίτρων για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή