Σε μια διαφορετική συνεργασία στον χώρο της τέχνης και των συλλεκτικών αντικειμένων προχώρησαν η Winston Art Group και η Artory. Οι δυο εταιρείες δημιούργησαν επενδυτικό σχήμα για να επενδύσουν από κοινού σε σπάνια ουίσκι και κρασιά.

Η Winston Art Group και η θυγατρική της WineAdvise συμβουλεύει πλούσιους ιδιώτες σχετικά με τις συλλογές κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών ενώ η Artory παρέχει πληροφορίες για καλές τέχνες και συλλεκτικά αντικείμενα.

Σύμφωνα με το Barron’s, το Cask100 Fund, ένα πενταετές όχημα κλειστού τύπου με διαθέσιμα κεφάλαια ύψους $20 εκατομμυρίων, θα επενδύσει σε ένα καλάθι σπάνιων και συλλεκτικών ουίσκι, βαρελιών ουίσκι και κρασιού, από τη συλλογή ουίσκι Macallan’s Red Collection single-malt μέχρι μπουκάλια Romanée-Conti από το Domaine de la της Βουργουνδίας.

«Κάναμε πολλές έρευνες για το πώς να πετύχουμε αυτό το έργο, πώς να επιτύχουμε απόδοση επένδυσης που θα είναι ενδιαφέρον για τους ανθρώπους», ανέφερε στο Barron’s η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Winston Art Group Ελίζαμπεθ φον Χάμπσμπουργκ. Το ερώτημα ήταν, «μπορούμε να το κάνουμε με αυτές τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων; Ήταν ξεκάθαρο ότι μπορούσαμε».

Το Cask100 δεν είναι το πρώτο ταμείο Artory/Winston. Η κοινοπραξία μεταξύ των εταιρειών συγκεντρώνει επίσης περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από διαπιστευμένους και θεσμικούς επενδυτές για ένα ταμείο τέχνης που κατέχει έργα από μια συλλογή ανερχόμενων αι καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Ελάχιστη επένδυση 10.000 δολάρια

Για να μπείτε στο πρώτο κλείσιμο του ταμείου κρασιού και ουίσκι – που αναμένεται κάποια στιγμή τον Οκτώβριο – απαιτείται ελάχιστη επένδυση $10.000. Αυτό το ελάχιστο κεφάλαιο θα αυξηθεί αργότερα στα $50.000. Το αμοιβαίο κεφάλαιο αναμένεται να επιτύχει εσωτερικό ποσοστό απόδοσης περίπου 15% έως 20%, και όπως και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια με τέτοιες αποδόσεις, γενικά θα χρεώνει στους επενδυτές ετήσια προμήθεια διαχείρισης ύψους 1,5% των περιουσιακών στοιχείων και 20% των κερδών που αποκτώνται πάνω από προκαθορισμένο σημείο αναφοράς.

Το Cask100 δεν είναι το πρώτο ή το μοναδικό fund κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών. Μεταξύ των διαθέσιμων προσφορών, η Vinovest ισχυρίζεται ότι εκδημοκρατίζει την πρόσβαση σε εκλεκτό κρασί και ουίσκι, επιτρέποντας στους ιδιώτες να δημιουργήσουν δικά τους χαρτοφυλάκια για μόλις $1.000. Η Cult Wine Investment, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργεί επίσης εξατομικευμένα χαρτοφυλάκια για επενδυτές και αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται μια συλλογή περίπου 290 εκατομμυρίων λιρών ($362,2 εκατομμύρια).

Τα τελευταία χρόνια, η αξία τόσο των σπάνιων ουίσκι όσο και των εκλεκτών κρασιών έχει εκτιναχθεί στα ύψη, αλλά αυτή η τροχιά τους έχει επιβραδυνθεί τον τελευταίο χρόνο. Ο Παγκόσμιος Δείκτης Cult Wines — με βάση τα στοιχεία από τον ιστότοπο Wine-Searcher — υποχώρησε σχεδόν 3,9% εφέτος έως τις 31 Αυγούστου, σε σύγκριση με άνοδο 37,68% για την πενταετία έως το τέλος Αυγούστου.

Ομοίως, τα μπουκάλια ουίσκι που παρακολουθούνται από τον δείκτη Knight Frank Rare Whisky αυξήθηκαν 322% σε διάστημα 10 ετών έως τις 30 Ιουνίου, αν και ο δείκτης υποχώρησε 4% στη δωδεκάμηνη περίοδο έως τα τέλη Ιουνίου. Ο δείκτης μετρά τις τιμές δημοπρασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο 100 φιαλών του «παλαιότερου, εκλεκτότερου, σπανιότερου σκωτσέζικου single malt», σύμφωνα με την Knight Frank.

Οι αποδόσεις

Ένα σημείο πώλησης για το Cask100 είναι ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο δεν θα αγοράζει μόνο υποδείγματα ουίσκι single-malt ή ταξινομημένο Bordeaux, για παράδειγμα, αλλά θα διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό του αγοράζοντας από διάφορους παραγωγούς, σοδειές και περιοχές.

Για παράδειγμα, το ταμείο θα κατέχει σπάνια σκωτσέζικα ουίσκι, αλλά και ιαπωνικό ουίσκι και μπέρμπον σε μπουκάλια και βαρέλια, λέει ο Μπράιαν Ουόρντ, διευθυντής εκλεκτού κρασιού και ουίσκι της Winston Art Group. Επί του παρόντος, το ταμείο εξετάζει την αγορά ενός βαρελιού από το κλειστό πλέον ιαπωνικό αποστακτήριο ουίσκι Karuizawa πέραν από ένα βαρέλι σκωτσέζικου Bowmore 30 ετών, λέει ο Ουόρντ.

Αυτή η ποικιλομορφία «θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση των προσαρμογών στην αγορά», λέει, και θα συμβάλει στην αντιστάθμιση τυχόν αποτυχιών, οι οποίες είναι «κάπως αναπόφευκτες».

Το ταμείο έχει ήδη αγοράσει μια Macallan Red Collection 78 ετών, σημειώνοντας ότι ένα μπουκάλι αυτού του single-malt πωλήθηκε για $106.000 τους τελευταίους έξι μήνες στον οίκο Sotheby’s. Διαθέτει επίσης μια συλλογή 145 σπάνιων φιαλών μπέρμπον που έχουν ανοδικό ιστορικό 41% σε διάστημα πέντε ετών. Οι παραγωγοί της συλλογής περιλαμβάνουν τους Pappy Van Winkle, Orphan Barrel, Colonel E.H. Taylor και WhistlePig.

Περίπου το 60% του χαρτοφυλακίου του Cask100 είναι πιθανό να είναι σε ουίσκι, συμπεριλαμβανομένων των φιαλών και των βαρελιών, και το 40% σε κρασί, λόγω της ταχύτερης ανατίμησης που παρατηρείται στο ουίσκι αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, αυτό το μείγμα θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον, λέει ο Ουόρντ.

Σε αντίθεση με τα αμοιβαία κεφάλαια που προσφέρουν στους επενδυτές εξατομικευμένα χαρτοφυλάκια κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών που λειτουργούν περισσότερο σαν λογαριασμοί χωριστής διαχείρισης παρά με αμοιβαία κεφάλαια, η Artory/Winston θα δημιουργήσει ένα ενιαίο χαρτοφυλάκιο.

Τα μπουκάλια και τα βαρέλια που αγοράστηκαν θα αναγνωριστούν πρώτα μέσω της τεχνογνωσίας του Ουόρντ ως μακροχρόνιου εκτιμητή εκλεκτού κρασιού και ουίσκι. Η προσέγγιση του θα είναι η αναζήτηση παραγωγών και περιοχών που είναι πιθανό να πάρουν μεγαλύτερη αξία από άλλες.

Επιτροπή αξιολόγησης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Winston, το κρασί, για παράδειγμα, έχει ανατιμηθεί κατά περίπου 10% ετησίως. Ωστόσο, υπάρχουν παραγωγοί και μεμονωμένες σοδειές που είναι πιθανό να έχουν καλύτερη απόδοση από αυτό, ειδικά καθώς οι πρόσφατες μειώσεις των τιμών έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες για να βρούμε καλές αξίες, λέει ο Ουόρντ.

Όλα τα μπουκάλια ή τα βαρέλια που αγοράζει η Cask100 θα εκτιμηθούν από μια επιτροπή που περιλαμβάνει τον, έναν master σομελιέ και έναν σκωτσέζο ειδικό στο ουίσκι. Τυχόν αγορές θα αξιολογούνται επίσης ανεξάρτητα.

Για το Cask100, η δέουσα επιμέλεια και άλλα νομικά δεδομένα θα καταγράφονται στο blockchain, λέει η Ναν Ντέκινγκ, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Artory. Τελικά, η Ντέκινγκ αναμένει ότι θα υπάρξει ψηφιακή διαπραγμάτευση σε αυτά και άλλα συλλεκτικά περιουσιακά στοιχεία μέσω ψηφιακών token (αντίτιμο κρυπτογραφικής ενεργοποίησης).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή